hirdetés

Új gyógyszercélpont a vastagbélrák terápiájában

A most felfedezett mechanizmus új kezelések fejlesztését teheti lehetővé más szolid tumorok kezelésében is.

hirdetés

A Cell Reports szeptember 8-án közölte a Virginia Commonwealth University (VCU) székhelyű Massey Cancer Center kutatóinak cikkét, amelyben egy korábban ismeretlen, fehérjék közötti kölcsönhatást írnak le, amely a tumorsejtek energiaellátásáért felelős, és jelentős fordulatot hozhat a vastagbélrák jövőbeli kezelésében: a felfedezés alapján egy teljesen új rákgyógyszer készíthető.

A kutatást vezető Can Senkal, a Massey Cancer Center egyik munkatársa elmondta, hogy a felfedezés lényege a ceramidokban rejlik - ezek a lipidek több létfontosságú sejtfunkció szabályozásában részt vesznek, és már jelenleg is számos olyan onkológiai készítmény van forgalomban, amelyek serkentik a ceramidok termelődését, hogy segítsenek a daganatos betegségek elhárításában. A ceramidok termelésének csökkenése a rákos sejtek jobb túléléséhez és hatékonyabb növekedéséhez vezet. Ezért Senkal és csapata a laboratóriumban olyan vegyületek szűrését kezdte meg, amelyek rendszeresen kapcsolatba lépnek a ceramidot termelő fehérjékkel. Ilyenek a ceramid-szintáz enzimek, amelyekből jelenleg ismereteink szerint hatféle létezik (ceramid-szintáz 1-6).

A kutatás során felfigyeltek arra, hogy a ceramid-szintáz 1 (CerS1) magas fokú interakciót folytat a 27-es hősokkfehérjével (Hsp27). A hősokkfehérjék chaperonokként, azaz gardedámokként, védőanyagokként töltenek be fontos szerepet: segítenek más fehérjéknek teljes funkcióképességük megőrzésében. Túlzott mennyiségük azonban káros, mivel megakadályozhatja, hogy a ceramid-szintázok elvégezzék munkájukat. A kutatók azt is észrevették, hogy a Hsp27 aktivitása sok vastagbélrákos sejtben magasabb, ugyanakkor a CerS1 aktivitása jelentősen alacsonyabb, ami arra késztette Senkalt és csapatát, hogy elgondolkodjanak azon, vajon az egyik hiánya összefügg-e a másik jelenlétével.

A megfigyelés alapján sikerült azonosítani egy olyan specifikus biológiai mechanizmust, amelyen keresztül a Hsp27 kölcsönhatásba lép a CerS1-gyel, és gátolja annak működését a vastagbélrákos sejtekben. Ezekben a sejtekben a kutatók blokkolták a Hsp27 aktivitását, ami a CerS1 fokozott reaktiválódásához vezetett, ez pedig a rákos sejtekben jelentősen gátolta a mitokondriumok működését, vagyis elapasztotta a tumorok működéséhez szükséges “üzemanyagot”.

"A tumorok az egészséges sejtekhez hasonlóan a mitokondriumokra támaszkodnak, hogy legyen energiájuk az osztódáshoz és a növekedéshez. A funkció csökkenése következtében a rákos sejtek már nem tudják fenntartani a növekedéshez szükséges energiamennyiséget, és elpusztulnak" - fejtette ki Senkal.

A tanulmány szerzői szerint a Hsp27 nagyon ígéretes célpont lehet a vastagbélrák újszerű terápiáinak kifejlesztésében. És bár ez a tanulmány kifejezetten a vastagbélrák kezelésére összpontosított, hosszabb távon remélhető, hogy a kutatás hatókörét további olyan szolid tumorokra is ki tudják majd terjeszteni, amelyekben a Hsp27 túlzott expresszióját figyelték meg, ilyen például a tüdő-, hasnyálmirigy- és prosztatarák is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Blocking proteins could pull the plug on power for colon tumors

The heat shock protein Hsp27 controls mitochondrial function by modulating ceramide generation

Irodalmi hivatkozás:

Rowan A. Boyd et al, The heat shock protein Hsp27 controls mitochondrial function by modulating ceramide generation, Cell Reports (2023). DOI: 10.1016/j.celrep.2023.113081

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.