hirdetés

CRISPR módszerrel a myeloma multiplex sebezhetőségének nyomában

A különböző tumor-sejtvonalakban CRISPR eljárás segítségével azonosítottak olyan amelyek nélkülözhetetlenek a myeloma multiplex daganatsejtek túléléséhez, így potenciális terápiás célpontok lehetnek.

hirdetés

A Dana-Farber Cancer Institute kutatói a Nature Cancer folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy CRISPR eljárással 116 olyan gént sikerült azonosítaniuk, amelyek molekuláris sérülékenységet jelentenek a myeloma multiplex (MM) kialakulása és progressziója szempontjából, vagyis potenciális gyógyszercélpontok lehetnek egy későbbi terápia kifejlesztése során. A plazmasejteket, azaz a szervezet antitesteket termelő sejtjeit érintő, jelenleg gyógyíthatatlan vérráktípus sebezhető pontjainak azonosítása érdekében a kutatócsoport a myeloma multiplexből származó sejtvonalakat és egyéb, nem myeloma multiplexes tumortípusok nagy gyűjteményét vizsgálta. A CRISPR eljárás segítségével hosszadalmas munkával, egyenként kapcsoltak ki géneket az egyes tumor-sejtvonalakban, így olyan géneket tudtak azonosítani, amelyek nélkülözhetetlenek a myeloma multiplex daganatsejtek túléléséhez, viszont sokkal kevésbé bizonyultak fontosnak a más vonalakból származó rákos sejtek fejlődése, túlélése szempontjából.

Miközben az azonosításra került, összesen 116 gén a MM terápiájának egy sor lehetséges célpontjára mutat rá, a célzott terápiákhoz általában más megközelítést is javasolnak - olyat, amelyben a terápiák azokat az egyedi funkcionális sebezhetőségeket veszik célba, amelyek megkülönböztetik az egyes ráktípusokat az összes többitől, függetlenül attól, hogy ezeket a sebezhetőségeket genetikai mutációk okozzák-e vagy sem.

"Nagyon izgalmas, hogy ilyen sok új, illetve eddig alulértékelt gyógyszercélpont-jelöltet találtunk" - nyilatkozta Dr. Constantine Mitsiades, a Dana-Farber Intézet kutatója, a vizsgálat vezetője.

Az egyik ráktípust a másiktól megkülönböztető funkcionális sebezhetőségek meghatározása

Közel két évtizede a gyógyszercélpont-jelöltek felfedezésének akkor domináns megközelítése a mutálódott vagy felülexpresszált gének keresése volt, amelyek egy adott ráktípushoz kapcsolódnak. Az ilyen eljárásokban a daganatsejtekben található géneket az egészséges, normál sejtek génjeivel hasonlították össze, és már ez a megközelítés olyan célzott onkológiai terápiák kifejlesztéséhez vezetett, amelyek azóta számos beteg javára váltak. A Dana-Farber Intézet mostani vizsgálatában viszont a kutatók arra törekedtek, hogy a myeloma multiplexet más rákos megbetegedésektől megkülönböztető funkcionális sebezhetőségeket találjanak, azaz nem egészséges sejtekkel, hanem más típusú daganatokkal végeztek összehasonlítást - ehhez nem volt szükség mutációkra vagy elváltozásokra.

"Ez a tanulmány hangsúlyozza, hogy egyes gének mennyire szelektíven kritikusak a myeloma sejtek számára" - magyarázta Mitsiades. "Ha egy gén kikapcsolása fontos károsodást okoz a myeloma multiplex sejtekben, de az összes vagy a legtöbb más sejttípusban nem, akkor valami nagyon fontosat találtunk."

A kutatócsoport többféle analitikai eszközre támaszkodott, hogy leszűkítse az MM számára kulcsfontosságú gének listáját. A végleges, 116 elemű lista olyan géneket tartalmaz, amelyek olyan molekulákat állítanak elő, amelyek azt szabályozzák, hogy mely gének aktiválódnak, illetve, hogy hogyan választódnak ki a fehérjék a plazmasejtekben. A listán sok más olyan gén is szerepel, amelyeket korábban nem tekintettek fontosnak a myeloma multiplex vagy a legtöbb más rákos megbetegedés fejlődése, túlélése szempontjából. A kutatócsoport állati modellszervezetekben is igazolta, hogy ezen gének nagy többsége nélkülözhetetlen a myeloma multiplex sejtjeinek számára.

Az új terápiás célpontok felfedezésének ez a megközelítése, amelyet a Dana Farber Intézet munkatársai az MIT és a Harvard Broad Institute kutatóival együttműködésben végeztek, a korábbi vizsgálatokhoz képest szinte teljesen új és egyedülálló módon azonosította a myeloma multiplex potenciális molekuláris sebezhetőségeit. Például a most azonosított 116 gén közül a myeloma multiplex kialakulásához hozzájáruló mutációk vagy elváltozások keresését célzó korábbi vizsgálatokban csak néhányat sikerült megtalálni. Mitsiades szerint "ahelyett, hogy a gyakrabban mutálódó vagy felülexpresszált géneket vettük célba, olyan molekuláris célpontokban gondolkodtunk, amelyek funkcionális szempontból a lehető legfontosabbak az adott ráktípus esetében".

A tanulmányban azonosított gének közül néhány már ismert gyógyszercélpont volt a myeloma multiplex terápiájában. A betegség kezelésére szolgáló talidomid (és a belőle származó gyógyszerek) például lebontja az IKZF3 és IKZF1 gének által termelt fehérjéket, amit tíz évvel ezelőtt fedezett fel a tanulmány társszerzőjeként feltüntetett Benjamin L. Ebert és a Nobel-díjas William G. Kaelin, a Harvard Medical School és a Dana-Farber Rákkutató Intézet. Ez a két gén is szerepelt Mitsiades listáján.

"Megnyugtató volt, hogy olyan molekulák, amelyek már ismertek, mint a myeloma multiplex fontos terápiás célpontjai, de a legtöbb más rákos megbetegedés esetében nem, a mi vizsgálatainkban a myeloma preferált gyógyszercélpontjaiként jelentek meg" - nyilatkozta Mitsiades. "Ez erőteljesen alátámasztotta az általunk azonosított többi gén funkcionális szerepének hitelességét."

Azok a hatóanyagok, amelyek olyan molekulákat céloznak meg, amelyek a myeloma multiplex esetében kulcsfontosságúak, de a legtöbb más ráktípus esetében nem, előnyösek abból a szempontból, hogy minden bizonnyal kevésbé károsítják az egészséges szöveteket, ami csökkenti a súlyos mellékhatások kockázatát. A másik óriási előny, hogy széles betegpopulációban hatásosnak bizonyulhatnak, mivel a tumorsejteknek nem kell bizonyos mutációval rendelkezniük ahhoz, hogy reagáljanak az ilyen kezelésekre.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CRISPR studies identify many promising therapeutic targets for multiple myeloma

Genome-scale functional genomics identify genes preferentially essential for multiple myeloma cells compared to other neoplasias

 

Irodalmi hivatkozás:

Ricardo de Matos Simoes et al, Genome-scale functional genomics identify genes preferentially essential for multiple myeloma cells compared to other neoplasias, Nature Cancer (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.