hirdetés

Új készítmény mielóma multiplex negyedvonalbeli kezelésére

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a mielóma multiplex kezelésére szolgáló Pepaxti (melfalán flufenamid) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 20-23-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a mielóma multiplex kezelésére szolgáló Pepaxti (melfalán flufenamid, 20 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz) készítményre (kérelmező: Oncopeptides AB). A teljes indikáció szerint a Pepaxti dexametazonnal kombinációban olyan felnőtt, mielóma multiplexben szenvedő betegek kezelésére javallott, akik legalább három korábbi terápiában részesültek, és akiknek a betegsége refrakter legalább egy proteaszóma-gátlóval, egy immunmoduláns szerrel és egy anti-CD38 monoklonális antitesttel végzett kezelést követően, illetve akiknél az utolsó terápia során vagy azt követően a betegség progresszióját állapították meg. Korábbi autológ őssejt-transzplantációval kezelt betegek esetében a progresszióig eltelt időnek legalább 3 évnek kell lennie a transzplantációtól számítva. A Pepaxtit kizárólag a mielóma multiplex kezelésében jártas orvos írhatja fel. A készítményre az EMA korábban ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítést adott, a mostani engedélyezési folyamat során felülvizsgálják, hogy ez a státusz a jövőben is fenntartható-e.

A készítményt az Egyesült Államokban az FDA gyorsított engedélyezési eljárás (accelerated approval) keretében már 2021. február 26-án engedélyezte Pepaxto néven, a kérelmező itt is az Oncopeptides AB volt.

 

A hatóanyagról (melfalán flufenamid)

A Pepaxti hatóanyaga az antineoplasztikus tulajdonságú melfalán flufenamid (ATC kód: L01AA10) a melfalán lipofil származéka, melyet úgy terveztek, hogy könnyen bejusson a tumorsejtekbe. A sejtek belsejében a melfalán gátolja a DNS és RNS szintézisét, így a tumorsejtek elhalását okozza. A melfalán egy bifunkcionális alkilezőszer, amely megakadályozza a DNS kettős láncok szétválását és replikációját. Mindkét bisz-2-klóretil-csoportból karbónium köztes termék képződik, ami lehetővé teszi az alkilezést a DNS guaninjának 7-es nitrogénjével való kovalens kötésen keresztül, így a DNS két szálán keresztkötést hoz létre és ezáltal megakadályozza a sejtosztódást. A készítmény alkalmazása során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a trombocitopénia, a neutropénia és az anémia voltak.

 

Klinikai vizsgálatok

A készítmény hatásosságát és biztonságosságát a 157 beteg bevonásával végzett fázis II. HORIZON (NCT02963493) klinikai vizsgálatban értékelték dexametazonnal kombinációban. Az egykaros, nyílt elrendezésű vizsgálatban a betegek a 28 napos kezelési ciklusok első napján intravénásan 40 mg melfalán flufenamidot, orálisan pedig 40 mg dexametazont kaptak az 1., 8., 15. és 22. napon, majd a kezelési ciklusok ismétlésére került sor a betegség progressziójáig vagy elfogadhatatlan mértékű toxicitás jelentkezéséig. Az elsődleges végpont a teljes válaszarány (ORR, overall response rate) és a terápiás válasz időtartama (DOR, duration of response) voltak. A legalább negyedvonalbeli kezelésként alkalmazott Pepaxto teljes válaszarány 23,7%, míg a medián DOR 4,2 hónap volt.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júniusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 20-23 June 2022

CHMP summary of positive opinion for Pepaxti

FDA grants accelerated approval to melphalan flufenamide for relapsed or refractory multiple myeloma

FDA alerts patients and health care professionals about clinical trial results showing an increased risk of death associated with Pepaxto (melphalan flufenamide)

FDA approves Oncopeptides' PEPAXTO® ( melphalan flufenamide) for patients with relapsed or refractory multiple myeloma

FDA Approves Pepaxto for Triple-Refractory Multiple Myeloma

A Study of Melphalan Flufenamide (Melflufen) Plus Dexamethasone in Patients With Relapsed or Refractory Multiple Myeloma (HORIZON)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.