Fehérjeforrásként vörös hús helyett hüvelyest
A hús hüvelyes zöldségekkel való felváltása csökkentheti az epehólyag-betegségek előfordulási gyakoriságát.
- Növényi alapú étrend és fehérjebevitel
- Az étrend minősége és a mikrobiom egészsége
- Fehérjefogyasztás a csípőtörés kockázatának csökkentésére
- Primer sclerotizáló cholangitis
- Akut cholecystitis, cholecystectomia és lehetséges szövődményei
- A ritka progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis gyógyszere
A UK Biobank tanulmánya szerint a vörös és feldolgozott hús (80 g/hét) hüvelyesekkel való helyettesítése az epehólyag-betegségek arányának csökkenésével járt együtt.
A kutatók azt vizsgálták, hogy a vörös és feldolgozott hús, baromfi vagy hal hüvelyesekkel való helyettesítése összefüggésbe hozható-e az epehólyag-betegségekkel a brit lakosság körében. A vizsgálatba 121 593 résztvevőt (átlagéletkor: 57 év; 55% nő) vontak be a UK Biobankból, akik két vagy több 24 órás étrendi értékelésen vettek részt.
Az Oxford WebQ – egy önkitöltős, webes 24 órás étrendi kérdőív – segítségével értékelték a résztvevők étrendjét, a hüvelyesek, húsok, baromfi, halak és egyéb élelmiszercsoportok fogyasztását két-öt étrendi értékelés átlagos napi bevitelének függvényében.
Az epehólyag-betegségek (beleértve a kolesztázist, a kolecisztektómiát és a kolecisztitist) eseteit az egészségügyi nyilvántartásokból azonosították.
A 10,5 éves medián követési idő alatt 3772 epehólyag-betegséget regisztráltak.
A heti 80 g vörös és feldolgozott hús hüvelyesekkel való helyettesítése összefüggésbe hozható az epehólyag-betegségek arányának csökkenésével (kockázati arány, 0,97; 95% CI, 0,95-0,98; P < 0,001). Nem találtak összefüggést a baromfi vagy hal hüvelyesekkel való helyettesítése és az epehólyag-betegségek előfordulási gyakorisága között.
„Tanulmányunk szerény eredményei arra utalnak, hogy az Egyesült Királyság Biobank kohorszához hasonló populáció esetében a vörös és feldolgozott hús heti egy adagjának hüvelyesekkel való helyettesítése idővel csökkentheti az epehólyag-betegségek kockázatát, vagy stabil szinten tarthatja azt” – írták a Fie Langmann (Aarhus, Dánia) és munkatársai az European Journal of Nutrition folyóiratban 2025. november 12-én online megjelent cikkükben.
Az étrendi bevitel 24 órás visszahívásokon keresztül önbevallásos volt, ezért előfordulhatnak véletlenszerű és szisztematikus hibák. A többszörös értékelés követelménye kiválasztási torzítást okozhatott azáltal, hogy kizárta a kevesebb értékeléssel rendelkező résztvevőket, továbbá egyes epehólyag-betegségek (pl. tünetmentes epekövesség) esetleg nem kerültek diagnosztizálásra.
Forrás:
Replacing red and processed meat, poultry, or fish with legumes and the risk of gallbladder diseases in a large British cohort https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-025-03828-1






