hirdetés

Növényi alapú étrend és fehérjebevitel

Tudományosan alátámasztott, hogy a teljes értékű, túlnyomórészt növényi alapú étrend segít megőrizni az egészséget és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, és a fehérjebevitel miatt sem kell aggódni.

hirdetés

Igen elterjedt nézet és egyben tévhit, hogy az elsődleges, legfontosabb és legjobb fehérjeforrást az állati eredetű élelmiszerek biztosítják. Az ember fehérjeszükségletét azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű, teljes értékű növényi étrend is fedezi. Fontos azonban ismerni, tulajdonképpen mennyi fehérjére is van szüksége a szervezetnek. A 2015-2016-os National Health and Nutrition Examination Survey alapján a nők általában átlagosan 69 g, a férfiak pedig átlagosan 97 g fehérjét fogyasztanak naponta. Általános viszonyítási pontként az ajánlott fehérjebevitel körülbelül 0,8 g testsúlykilogrammonként, ami egy 66 kg-os nő esetében körülbelül 52 g fehérjét jelent naponta, egy 82 kilós férfi esetében pedig 65 g-ot. A legjobb azonban, ha az életkor, a nem és a fizikai aktivitás mértéke alapján pontosan, egyénre szabottan adják meg a napi fehérje- és egyéb tápanyagszükséglet. A páciensek számtalan alkalmazás közül választhatnak fehérje- és egyéb tápanyagbevitelük nyomon követésére.

Az ajánlott napi fehérjebevitel könnyen teljesíthető különböző teljes értékű növényi élelmiszerek fogyasztásával, beleértve a különféle, minimálisan feldolgozott zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket és olajos magvakat. Egy csésze főtt vörös lencse vagy fekete bab például 15-18 g fehérjét, egy negyed csésze mandula körülbelül 7 g fehérjét, egy csésze főtt zab pedig 5 g fehérjét tartalmaz.

A növényi eredetű fehérjékkel kapcsolatos egyik vitatott terület a „teljes vagy nem teljes fehérje” kifejezés, amely azt jelzi, hogy egy fehérje tartalmazza-e mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetünknek egyetlen forrásból van szüksége. Az állati eredetű élelmiszerek általában tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, míg a növényi fehérjeforrások különböző mennyiségben, vagy egyáltalán nem biztosítják ezeket az aminosavakat. Éppen emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a túlnyomórészt növényi tápanyagokat tartalmazó étrendet fogyasztóknak bizonyos növényi élelmiszereket halmoznia vagy kombinálnia kell egy étkezés során, hogy az a megfelelő aminosavakat megfelelő mennyiségben tartalmazza. A fehérjék lebontási folyamata azonban megoldja ezt a problémát. A szervezet folyamatosan bontja a fehérjéket, és szükség esetén a szövetekben tárolt aminosavakkal újraépíti azokat. Miután a vékonybélben felszívódik, nem számít, hogy a fehérje vagy az aminosavak ugyanabból az étkezésből származnak-e. Mindaddig, amíg valaki változatos növényi étrendet követ, az összes esszenciális aminosavból megfelelő mennyiséget fog fogyasztani. Az Academy of Nutrition and Dietetics álláspontja is az, hogy a teljes értékű, túlnyomórészt növényi étrenden alapuló táplálkozás megfelelő a sportolók és az élet bármely szakaszában, beleértve a terhességet, a szoptatást, a csecsemőkort, a gyermekkort, a serdülőkort és az idősebb felnőttkort is.

Az American College of Lifestyle Medicine (ACLM) egy ingyenesen elérhető útmutatóban mutatja be a változatos, teljes értékű, túlnyomórészt növényi alapú étrendet, amelyből kiderül, milyen könnyen fedezhető növényi forrásokból a megfelelő fehérjebevitel.

Egy reggeli zabpehelyből, egy ebéd babos burritóból, és egy vacsora burgonyapüréből, csicseriborsóval és némi nassolni valóval a nap folyamán, összesen 71 g növényi fehérjét jelent. Más növényi alapú étrendek 90–100 g fehérjét ajánlanak, de minden étrend fedezi vagy meg is haladja az ajánlott fehérjemennyiséget. A fehérjék mellett a növényi ételek más hasznos tápanyagokat és étrendi összetevőket is biztosítanak, mint például rostokat, antioxidánsokat, gyulladáscsökkentő vegyületeket, különböző vitaminokat és tápanyagokat, valamint fitokemikáliákat és D-vitamint, a húsban található telített zsírok és nátrium nélkül. Az amerikai felnőtt populáció azonban a szükséges fehérjemennyiség körülbelül kétharmadát állati eredetű forrásból fedezi, amelyekből hiányoznak a rostok, és magasabb a telített zsírok és a nátrium mennyisége, ami hozzájárulhat a megemelkedett koleszterinszinthez, és növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/979992?ecd=mkm_ret_230906_mscpmrk-OUS_ICYMI_etid5818278&uac=414812CR&impID=5818278#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.