Húsfogyasztás és rheumatoid arthritis kockázat
Egy vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús nagymértékű fogyasztása növelte a rheumatoid arthritis (RA) kialakulásának kockázatát.
Rebecka Bäcklund (Lund University, Malmö, Svédország) és munkatársai az étkezési szokások alapján a RA kialakulásának kockázatát vizsgálták egy svéd beágyazott eset-kontroll tanulmányban. A prospektív vizsgálatot 1991 januárja és 1996 szeptembere között végezték 28 098 fő bevonásával.
Az étrendet a vizsgálat kezdetén egy 7 napos menükönyv, egy 168 kérdésből álló kérdőív és egy 45-60 perces interjú segítségével értékelték, és az elemzés során minden RA-beteghez négy kontrollszemélyt rendeltek.
A 2015-ös svéd táplálkozási irányelveknek való megfelelést a rostok, gyümölcsök és zöldségek, halak/kagylók, hozzáadott cukrok, valamint vörös vagy feldolgozott húsok fogyasztása tekintetében értékelték, és alacsony, közepes vagy magas fogyasztási kategóriákba sorolták.
A nyilvántartásokból és a validált elektronikus orvosi dokumentációból származó adatok alapján azonosították a RA előfordulását 2016 decemberéig; a reumatoid faktorra és a ciklikus citrullinált peptid (CCP) antitestre vonatkozó adatokat is lekérdezték.
A vizsgálat időtartama alatt összesen 305 RA-esetet azonosítottak (76,1% nő; 66,9% szeropozitív), az átlagos életkor a vizsgálat kezdetén 56,8 év volt, és a diagnózisig átlagosan 12 év telt el.
A heti 500 g alatti vörös és feldolgozott húsfogyasztás (korrigált esélyhányados [aOR], 0,60; 95% CI, 0,38-0,97) és a napi 400 g feletti zöldség- és gyümölcsfogyasztás (aOR, 0,64; 95% CI, 0,43-0,94) jelentősen csökkentette a RA kialakulásának esélyét.
Az RA kialakulásának alacsonyabb esélye összefüggésbe hozható a gyümölcsök és zöldségek (aOR per SD, 0,70; 95% CI, 0,57-0,87) és a rostok (aOR per SD, 0,80; 95% CI, 0,64-0,99) fogyasztásával, míg a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása (aOR per SD, 1,31; 95% CI, 1,07-1,59) növelte a betegség kialakulásának esélyét.
Az összes élelmiszer-típus bevitelére vonatkozó irányelvek betartása alacsonyabb szeropozitív RA kockázattal járt; magasabb esélyt jelentett a vörös és feldolgozott húsok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása (aOR, 3,43; 95% CI, 1,69-6,96).
Az Annals of the Rheumatic Diseases című folyóiratban július 10-én online megjelent tanulmány eredményei a vörös/feldolgozott hús fogyasztása és a szeropozitív RA kockázata közötti dózis-válasz kapcsolatra utalnak, ami segít jobban megérteni az étrendi összetevők hatását a RA kialakulására, különösen a vörös és feldolgozott húsok esetében, de a megállapítások mögött álló pontos mechanizmusokat a szerzők szerint további vizsgálatokkal kell feltárni.
A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy az étrendet csak a vizsgálat kezdetén értékelték. Az adatokat egy, az étrend és a rák közötti összefüggést vizsgáló tanulmányból nyerték, ami szelekciós torzítást okozhatott. Az étrendi irányelvek, különösen a húsfogyasztás tekintetében, idővel változhatnak.
Forrás:
Quantified intakes of key diet components and the risk of developing rheumatoid arthritis: Results from a nested case—control study https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003496725041755