hirdetés

Húsfogyasztás és rheumatoid arthritis kockázat

Egy vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús nagymértékű fogyasztása növelte a rheumatoid arthritis (RA) kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Rebecka Bäcklund (Lund University, Malmö, Svédország) és munkatársai az étkezési szokások alapján a RA kialakulásának kockázatát vizsgálták egy svéd beágyazott eset-kontroll tanulmányban. A prospektív vizsgálatot 1991 januárja és 1996 szeptembere között végezték 28 098 fő bevonásával.

Az étrendet a vizsgálat kezdetén egy 7 napos menükönyv, egy 168 kérdésből álló kérdőív és egy 45-60 perces interjú segítségével értékelték, és az elemzés során minden RA-beteghez négy kontrollszemélyt rendeltek.

A 2015-ös svéd táplálkozási irányelveknek való megfelelést a rostok, gyümölcsök és zöldségek, halak/kagylók, hozzáadott cukrok, valamint vörös vagy feldolgozott húsok fogyasztása tekintetében értékelték, és alacsony, közepes vagy magas fogyasztási kategóriákba sorolták.

A nyilvántartásokból és a validált elektronikus orvosi dokumentációból származó adatok alapján azonosították a RA előfordulását 2016 decemberéig; a reumatoid faktorra és a ciklikus citrullinált peptid (CCP) antitestre vonatkozó adatokat is lekérdezték.

A vizsgálat időtartama alatt összesen 305 RA-esetet azonosítottak (76,1% nő; 66,9% szeropozitív), az átlagos életkor a vizsgálat kezdetén 56,8 év volt, és a diagnózisig átlagosan 12 év telt el.

A heti 500 g alatti vörös és feldolgozott húsfogyasztás (korrigált esélyhányados [aOR], 0,60; 95% CI, 0,38-0,97) és a napi 400 g feletti zöldség- és gyümölcsfogyasztás (aOR, 0,64; 95% CI, 0,43-0,94) jelentősen csökkentette a RA kialakulásának esélyét.

Az RA kialakulásának alacsonyabb esélye összefüggésbe hozható a gyümölcsök és zöldségek (aOR per SD, 0,70; 95% CI, 0,57-0,87) és a rostok (aOR per SD, 0,80; 95% CI, 0,64-0,99) fogyasztásával, míg a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása (aOR per SD, 1,31; 95% CI, 1,07-1,59) növelte a betegség kialakulásának esélyét.

Az összes élelmiszer-típus bevitelére vonatkozó irányelvek betartása alacsonyabb szeropozitív RA kockázattal járt; magasabb esélyt jelentett a vörös és feldolgozott húsok nagyobb mennyiségben történő fogyasztása (aOR, 3,43; 95% CI, 1,69-6,96).

Az Annals of the Rheumatic Diseases című folyóiratban július 10-én online megjelent tanulmány eredményei a vörös/feldolgozott hús fogyasztása és a szeropozitív RA kockázata közötti dózis-válasz kapcsolatra utalnak, ami segít jobban megérteni az étrendi összetevők hatását a RA kialakulására, különösen a vörös és feldolgozott húsok esetében, de a megállapítások mögött álló pontos mechanizmusokat a szerzők szerint további vizsgálatokkal kell feltárni.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy az étrendet csak a vizsgálat kezdetén értékelték. Az adatokat egy, az étrend és a rák közötti összefüggést vizsgáló tanulmányból nyerték, ami szelekciós torzítást okozhatott. Az étrendi irányelvek, különösen a húsfogyasztás tekintetében, idővel változhatnak.

Forrás:

Quantified intakes of key diet components and the risk of developing rheumatoid arthritis: Results from a nested case—control study https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003496725041755

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.