hirdetés

Az autoimmun betegségek terápiáinak új lehetőségei

Az immunsejteket citokinszekréciós profiljuk alapján csoportosító és a háttérben működő regulátorokat feltáró új eljárás hasznos lehet az autoimmun betegségek terápiáinak fejlesztésében.

hirdetés

A Nature Biomedical Engineering folyóiratban november 27-én jelent meg a University of Plymouth kutatóinak cikke, amelyben az autoimmun betegségek terápiáinak fejlesztésére használható új technológiát ismertetnek. A kutatók megközelítése szerint az olyan betegségeket, mint a lupusz, a reumatoid artritisz és a gyulladásos bélbetegség (IBD) mind az emberi szervezetben lévő immunsejtek megváltozott citokinszekréciója okozza. Ahhoz, hogy az ilyen betegségek kezelésére hatásos gyógymódokat találjanak, azonosítani szükséges a szekréció genetikai szabályozó mechanizmusait, hogy gátlásuk leghatékonyabb módjait ki lehessen dolgozni.

Erre a célra fejlesztette ki egy nemzetközi kutatócsoport a Secretion-Enabled Cell Ranking and Enrichment (SECRE) névre keresztelt technológiát, amely képes felismerni, rögzíteni az immunsejtek felszínén a kiválasztott citokint. Ezeket a citokineket a módszer ezt követően mágneses nanorészecskékkel jelöli meg, és nagy átmenőteljesítménnyel egy háromdimenziós nyomtatással készült mikrofluidikai készülékkel képes csoportokra válogatni. A szekréciós mintázat alapján történő válogatás akár több millió immunsejt funkcionális genetikai szűrését teszi lehetővé. A megközelítés a sejt funkcionális jellemzőit összekapcsolja a fenotípusával, azaz lehetővé téve az immunsejtek alcsoportjainak szelektív elkülönítését sejtfelszíni markerek, valamint a specifikus szekréciós faktorok alapján, így azonosíthatóvá válnak a citokinszekréció genetikai regulátorai az adott autoimmun betegségben. Ezen túlmenően a módszer figyelembe veszi a már engedélyezett és a fejlesztés alatt álló terápiás eljárások részletes profiljait is annak érdekében, hogy megállapítható legyen, a már létező terápiák új indikációban is alkalmazhatók-e.

A mostani tanulmányban a kutatók részletesen leírják, hogyan validálták megközelítésüket azokon a sejteken, amelyekről ismert, hogy alapvető szerepet játszanak az IBD kialakulásában és progressziójában. A kutatás egy körülbelül négy évig tartó projekt eredménye, amelyet az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában dolgozó kutatók, a betegségek diagnosztizálására és kezelésére szolgáló új eszközök kifejlesztésének vezető szakértői vezettek Shana Kelley professzor, a Chan-Zuckerberg Intézet elnöke és a Northwestern University professzora vezetésével.

Dr. Mahmoud Labib, a University of Plymouth Peninsula Medical School docense, az új megközelítés kidolgozója így nyilatkozott: “Ez egy hihetetlenül újszerű megközelítés, amely hatalmas előnyökkel járhat a betegek, az orvosok és az új kezelések létrehozásán dolgozó gyógyszergyártók számára. Lehetővé teszi számunkra, hogy nagy sejtpopulációkat válogassunk szét szekréciós mintázatuk alapján, és olyan terápiás célpontokat azonosítsunk, amelyekkel a szűkös terápiás opciókkal rendelkező betegségekben szenvedőkön is segíteni lehet. A jelenlegi projektben kimutattuk, hogy ez a módszer valóban segíthet különböző autoimmun betegségek terápiáinak kidolgozásában, de hosszabb távon valószínű, hogy egyes rákos betegségek esetén is használható lesz, köztük az agydaganatok agresszív típusainál.”

A módszer használata az IBD terápiájának fejlesztésében

A gyulladásos bélbetegség (IBD) krónikus betegség, amely világszerte több millió embert érint. Az emésztőrendszer krónikus gyulladása jellemzi, amely súlyos hasfájással és hasmenéssel járhat, és jelenleg nincs ismert gyógymódja. A kutatók a SECRE technológia validálására több kinázgátló hatását vizsgálták az interferon gammát termelő CD4+ T-sejtekre. Ez a fehérje kiterjedt szerepet játszik több autoimmun betegségben, így IBD-ben is. Az interferon gammát gátló, vizsgált inhibitorok között szerepelt az XMU-MP1 kismolekula, amelyet korábban szívelégtelenség, hajhullás és számos más betegség kezelésére vizsgáltak. Ebben az esetben a kutatók az XMU-MP1-et a vastagbélgyulladás egy olyan formájával rendelkező egerek kezelésére használták, amelyek szekréciós profilja hasonló volt az IBD-ben szenvedő emberekéhez. Megállapították, hogy az egereknél jelentősen csökkent a testsúlyveszteség és mérséklődtek a vastagbélgyulladás tünetei, miközben a vastagbél gyakorlatilag normális fenotípusú maradt, és a bélrendszeri őssejtekben sem következett be jelentős veszteség.

A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy az XMU-MP1 alkalmazása az interferon-gamma termelés gátlására ideális eszköz lehet az IBD megfékezésére, és ígéretes jövőbeli stratégia lehet egy célzott molekuláris terápia kidolgozására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists devise new technique that can pinpoint causes, treatments of autoimmune diseases

Identification of druggable regulators of cell secretion via a kinome-wide screen and high-throughput immunomagnetic cell sorting

Irodalmi hivatkozás:

Mahmoud Labib et al, Identification of druggable regulators of cell secretion via a kinome-wide screen and high-throughput immunomagnetic cell sorting, Nature Biomedical Engineering (2023). DOI: 10.1038/s41551-023-01135-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.