hirdetés

Okos segítség az IBD diagnózisában és monitorozásában

A lenyelhető okostabletta monitorozásában agyulladásra utaló molekulák valós idejű érzékelésével előre jelezheti a gyulladásos bélbetegség fellángolását is.

hirdetés

A Nature augusztus 15-én közölte az MIT és a Boston University kutatóinak cikkét, amelyben egy olyan áfonya méretű okostablettáról számolnak be, amely valós időben képes tájékoztatást adni a béltraktus egy pontjain mérhető biomarkerek mennyiségéről. A Science 2018-ban már közölt egy hasonló cikket, a mostani fejlesztés azonban hatszor kisebb, mint elődje, ellenáll az emésztésnek, és elsősorban a nitrogén-monoxid és a hidrogén-szulfid melléktermékeinek detektálására szolgál - ezek a gyulladásos bélbetegségek fontos jelei, mediátorai. A bélbetegségek jelenlegi diagnosztikus technológiai módszerei egyrészt invazívak (kolonoszkópia vagy egyéb endoszkópos beavatkozások), másrészt nem képesek a molekuláris biomarkerek valós időben történő jelentésére. Ez utóbbi a nagyobb gond, mivel számos biomarker rövid életű, gyorsan bomló vegyület, ami azt jelenti, hogy eltűnnek, mielőtt a jelenlegi módszerekkel érzékelni lehetne jelenlétüket.

A sertés modellszervezeteken már sikeresen kipróbált új “okostabletta” különlegesen megtervezett élő baktériumokból, elektronikából és egy igen apró elemből áll. Működési elve igen röviden a következő: amikor a baktériumok érzékelnek egy számukra érdekes molekulát, fényt bocsátanak ki (a baktériumokat önmagukban is sikeresen tesztelték in vitro és egerekben is). A tabletta elektronikája ezt követően ezt a fényt vezeték nélküli jellé alakítja át, amely a bélben való utazás közben valós időben továbbítható a testen keresztül egy okostelefonra vagy más számítógépre.

"Az emberi bélrendszer belső működése még mindig a tudomány egyik jórészt ismeretlen területe. Új tablettánk rengeteg információt tárhat fel a szervezet működéséről, a környezettel való kapcsolatáról, valamint a betegségek és a terápiás beavatkozások hatásairól" - nyilatkozta Timothy Lu, az MIT biotechnológiai docense, a Nature-ben ismertetett cikk vezető szerzője.

A világon körülbelül hétmillió ember szenved valamilyen gyulladásos bélbetegségben (IBD; inflammatory bowel disease), köztük például Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában. 

Az IBD-k monitorozásának egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa a klinikai fellángolások előrejelzése, amelyek ezeknél a betegeknél gyakran előfordulnak, és amelyek a gyógyszeres kezelést alapvetően meghatározzák. Jelenleg nem rendelkezünk olyan robusztus biomarkerekkel, amelyek előre jeleznék a közelgő fellángolást, ezért a betegek gyakran súlyos tüneteket tapasztalnak, amelyek megfelelő kezeléséhez kórházi kezelésre van szükség. Ez a diagnosztikai rendszer változásokat hozhat az IBD-k kezelésében a korai diagnózis, a betegség fellángolásának megállítása és a terápiás terv optimalizálása szempontjából egyaránt.

A Nature-ben megjelent tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy az okos tabletta képes kimutatni a nitrogén-oxidot, egy rövid életű molekulát, amely számos IBD-vel összefüggésbe hozható. Fontos, hogy a szenzorok a nitrogén-oxid különböző koncentrációit is érzékelni tudták, ami lehetővé teszi, hogy különbséget lehessen tenni a normális állapot és a betegség között. Ez már csak azért is fontos, mert a biomarkerek szintje nagymértékben eltér az egyes betegek között.

A kutatócsoport szerint az okostablettát más kulcsfontosságú biomarkerek kimutatására is módosítani lehet, ami segíthet a bélmikrobiom működésének jobb megértésében.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Smart pill could be game changer in diagnosis, treatment of bowel diseases

Sub-1.4 cm3 capsule for detecting labile inflammatory biomarkers in situ

Irodalmi hivatkozás:

M. E. Inda-Webb et al, Sub-1.4 cm3 capsule for detecting labile inflammatory biomarkers in situ, Nature (2023). DOI: 10.1038/s41586-023-06369-x

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.