hirdetés

Mentális egészségügyi kockázatok IBD-ben

A gyulladásos bélbetegség gyermekek és fiatal felnőttek esetén növeli egyes mentális egészségügyi zavarok kockázatát.

hirdetés

Európai Crohn és Colitis Szervezet (ECCO) 2023-as kongresszusán Dr. Richard K. Russell (Royal Hospital for Sick Children in Edinburgh, Scotland) arról számolt be, hogy gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő gyermekeknél és fiatal felnőtteknél körülbelül 2,5-szer nagyobb a valószínűsége a poszttraumás stressz-zavar (PTSD) kialakulásának, majdnem kétszer akkora az esélye annak, hogy étkezési zavarról számoljanak be, és másfélszer nagyobb náluk az önkárosító magatartás esélye.

Az IBD-s és nem beteg fiatalok retrospektív, megfigyeléses összehasonlító vizsgálata a mentális egészségi állapotok széles skálájának előfordulását mérte fel az 5-25 éves korosztályban. "A szorongás és a depresszió gyakoribb előfordulása az IBD-s fiataloknál nem volt meglepetés a legtöbbünk számára. De az étkezési rendellenességek, a PTSD és az alvászavarok növekedésére nem számítottunk" - mondta Russell. Eredményeik azt mutatják, hogy az IBD-ben szenvedő fiatal betegek mentálhigiénés ellátására fokozott figyelmet kell fordítani.

Russell és munkatársai 2010. január 1. és 2020. január 1. közötti 10 éves időszakban 3898 IBD-vel diagnosztizált fiatalt találtak az Egyesült Királyság több mint 1000 háziorvosi praxisának azonosítatlan adatait tartalmazó Optimum Patient Care Research Database-ben. Adataikat egy kor, nem, társadalmi-gazdasági státusz, etnikai hovatartozás és az IBD-n kívüli egyéb egészségügyi állapotok az IBD-n kívüli egyéb egészségügyi állapotok szerint illesztett 15.571 IBD-ben nem szenvedő fiatalokból álló kontrollcsoport adataival hasonlították össze. A medián követési idő körülbelül 3 év volt.

A bármely mentális egészségi állapot 25 éves korig történő kialakulásának kumulatív kockázata 31,1% volt az IBD-csoportban, szemben a kontrollcsoportok 25,1%-ával, ami statisztikailag szignifikáns különbség. A kontrollcsoporttal összehasonlítva az incidens IBD-ben szenvedőknél szignifikánsan nagyobb volt az alábbi kockázatok kialakulásának kockázata: PTSD, táplálkozási zavarok, önkárosító viselkedés, alvászavar, depresszió, szorongás.

A leginkább veszélyeztetettek a 12-17 éves fiúk, a Crohn-betegségben és más típusú IBD-ben szenvedők voltak.

A kongresszuson poszterként bemutatott alcsoport-elemzésben Russell és munkatársai azt is megállapították, hogy az IBD-ben szenvedő gyermekek és fiatal felnőttek mentális egészségügyi komorbiditása fokozott IBD-tünetekkel és az egészségügyi ellátás fokozott igénybevételével, valamint a tanulásból/munkából való kieséssel jár. Azt is hozzátették, hogy a vizsgálati időszak néhány hónappal a COVID-19 világjárvány kezdete előtt ért véget, így a kutatás nem tükrözi a pandémiának a vizsgált populáció mentális egészségére gyakorolt ​​hatását, pedig az köztudott, hogy a járvány miatt rohamosan megnőtt a mentális problémákkal küzdő gyermekek és fiatal felnőttek száma.  

A tanulmányt a Pfizer támogatta.

Forrás:

European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO) 2023 Congress: Abstract OP28 and Poster P822. Presented March 3, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.