hirdetés

A pandémia és az agy

Egy új tanulmány szerint a világjárvány túlélése miatti stressz még a SARS-CoV-2-vel nem fertőzötteknél is gyulladást okozhat az agyban.

hirdetés

A Brain, Behavior, and Immunity februári számának egyik cikke szerint a „pandémiás agy” nem kizárólag a COVID-19-cel fertőzött betegekben alakul ki. Kimutatták ugyanis, hogy olyan egészséges egyénekben, akiknek negatív lett a COVID-19-et okozó vírust kimutató pcr tesztje, megemelkedhet a depresszióban, a stresszben és a mentális fáradtságban szerepet játszó gyulladásos markerek szintje. A tanulmány lehetséges kapcsolatot jelez a pandémiával összefüggő stresszorok és a neuroimmun válaszok között. A nem fertőzött, egyébként egészséges résztvevők bizonyított idegi gyulladásos folyamatai húzódhatnak azon sokféle betegségszerű tünet mögött, amelyeket sokan tapasztaltak a világjárvány alatt, állítják a cikk szerzői.

A pandémia idején jelentősen megszaporodtak a pszichológiai szorongások azok között is, akik nem fertőzödtek meg a SARS-CoV-2-vel. A járvány agyi és mentális egészségre gyakorolt ​​hatásának jobb megértése érdekében a kutatók retrospektív módon elemezték olyan 57 személy adatait, akiket a járvány kezdete előtt kontrollként vettek fel egyéb, nem az ő kutatásuk tárgyát képező vizsgálatokhoz. Rajtuk kívül 15 olyan személyt vontak be a vizsgálatba, akik a 2020 március-májusi lock-down 2 hónapja alatt Massachusetts államban éltek és COVID-19 antitest vizsgálatuk eredménye negatív volt. A kutatók PET- és MRI-képalkotással, valamint vérminta-analízissel vizsgálták, hogy van-e eltérés az egészséges emberek agyában járvány lezárást megelőző és lezárás alatti időszakában.

A kontrollcsoporthoz képest a pandémiás kohorszban megemelkedett a 18 kDa transzlokátor fehérje (TSPO) és a mioinozitol, a gyulladásos markerek szintje az agyban. A megnövekedett TSPO-t depresszióval és öngyilkossági gondolatokkal, a megemelkedett mioinozitol pedig skizofréniával hozták összefüggésbe. Két gyulladásos marker, az interleukin-16 és a monocita kemoattraktáns protein-1 vérszintje szintén emelkedett a pandémiás kohorszban, bár kisebb mértékben. A TSPO-szintek különösen magasak voltak a pandémiás csoport azon résztvevőinél, akik rosszkedvről, valamint szellemi és fizikai fáradtságról számoltak be, összehasonlítva azokkal, akik kevés tünetet észleltek, vagy egyáltalán nem tapasztaltak tüneteket.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a stressz idegrendszeri gyulladásos állapotokhoz vezethet, ami, ha igazolást nyer, akkor segíthet a gyulladás csökkentésére összpontosító új kezelések kifejlesztésében" kommentálta a cikket dr. Marco Loggia (Harvard Medical School). Bár a fokozott idegrendszeri gyulladásos jelek a lock-down alatt mutatkoztak, nem egyértelmű, hogy mi a jelenség oka, a lock-down ténye, a társadalmi elszigeteltség, az étrend vagy az edzési szokások/testmozgás változása.

További kommentárként dr. Ning Quan (Schmidt College of Medicine at Florida Atlantic University, Boca Raton) is kiemelte, hogy e megválaszolásra váró kérdések ellenére "a tanulmány jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy megértsük, hogyan hathat a pandémiás stressz agyunkra és viselkedésünkre" és hogy a járvány idején a fáradtságérzés mellett agyi köd (brain fog) is kialakulhat. tanulmánynak számos korlátja közül a kis mintaméret is jelentősen megnehezíti az eredmények általánosítását, így csak a Massachusettsben élt kevés számú résztvevőről mondhatunk valamit, ami egyáltalán nem biztos, hogy más földrajzi régiókban is helytálló.

Forrás:

Brain Behav Immun. Published online February 16, 2022. Full text

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.