A koronavírus átterjedhet a szívre és az agyra

A COVID-19-et okozó koronavírus a fertőzést követően napokon belül átterjedhet a szívbe és az agyba, és hónapokig fennmaradhat a különböző szervekben.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) új tanulmánya szerint vírus a szervezet szinte minden szervrendszerébe átterjedhet, ami hozzájárulhat a "hosszú COVID" betegeknél tapasztalható folyamatos tünetekhez. A tanulmány- amelyet benyújtottak közlésre a Nature folyóiratba -az eddigi egyik legátfogóbb áttekintést nyújtja arról, hogy a vírus hogyan replikálódik az emberi sejtekben és hogyan marad fenn az emberi szervezetben, és segíthet megmagyarázni, miért fordulhat elő hosszú COVID még azoknál is, akik enyhe vagy tünetmentes akut betegségben szenvedtek.

Az NIH kutatói 44, a világjárvány első évében elhunyt, de korábban koronavírus-fertőzésen átesett beteg boncolása során vett szövetmintákat elemezték. Még a tünetek megjelenése után 230 nappal is találtak fennmaradt koronavírus részecskéket a szervezet számos pontján, a többi között a szívben és az agyban is. Ilyen vírustöredékeket a hosszan fennálló kanyarós betegek esetén is megfigyeltek.

Egyelőre nem tudni, hogy a krónikus betegségnek tekinthető long-COVID milyen terhet okoz az elkövetkező években, és azt sem, hogy a betegség túlélőinél fiatal kezdődő szívelégtelenség vagy korai demencia fog megjelenni. Ezen veszélyek lehetősége miatt is rendkívül fontos minden lehető közegészségügyi intézkedés megtétele a vírus terjedésének mérséklése érdekében.

Más COVID-19 boncolási kutatásoktól eltérően az NIH csapata átfogóbb poszt mortem szövetgyűjtési módszert követett, a mintavétel jellemzően a beteg halálát követő egy napon belül megtörtént. A kutatók többféle eljárást is alkalmaztak a szövetek megőrzésére, hogy kideríthessék a bennük fellelhető a vírusszintet. Több szövetből, köztük a szívből, a tüdőből, a vékonybélből és a mellékvesékből gyűjtött vírusmintákat is sikerült növeszteniük. Eredményeik azt mutatták, hogy bár a legnagyobb SARS-CoV-2 terhelés a légutakban és a tüdőben van, a vírus a fertőzés korai szakaszában is továbbterjedhet, és testszerte megfertőzheti a sejteket, beleértve az agyat is.

Forrás:

Research Square: "SARS-CoV-2 infection and persistence throughout the human body and brain."

Bloomberg News: "Coronavirus Can Persist for Months After Traversing Body."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.