A COVID-19-túlélők kockázatai

Egy amerikai vizsgálat azt találta, hogy a súlyos állapotú kórházban kezelt COVID-19-fertőzést túlélőknél a fertőzés után 12 hónappal megnövekszik a halálozási kockázat.

 A COVID-19-járványban elhunytak száma jelenleg világszerte meghaladta az 5 milliót, és csak az Egyesült Államokban több mint 750 000 ember halt meg. Az azonban új információ, hogy 12 hónappal a fertőzés után megnövekedett a halálozási kockázat a COVID-19-túlélők körében.

A Frontiers in Medicine című folyóiratban megjelent közlemény floridai szerzői a „long-covid” szaglásvesztést és agyi ködöt okozó -immár közismert – tünetei helyett arra voltak kíváncsiak, egy átélt SARS-CoV-2 fertőzés befolyásolja-e a későbbi életkilátásokat, mivel vélekedésük szerint a beteget ért fizikai és lelki trauma valószínűleg elég drámai ahhoz, hogy maradandó károsodást. Eredményeik szerint a 65 évnél fiatalabb, COVID-19 miatt kórházba kerülteknél a halálozás kockázata a fertőzést követő 12 hónapban 233%-kal magasabb volt, mint azoknál, akiknél nem volt betegség.

A COVID-19-ből felépült emberek halálozásának közel 80%-a az elmúlt 12 hónapban nem szív- és érrendszeri vagy légzőszervi okokból következett be, ami arra utal, hogy a vírus hatása jelentős és széles körű, még azután is, hogy az általa okozott eredeti fertőzést sikerült leküzdeni.

Elektronikus egészségügyi nyilvántartások vizsgálata

A COVID-19 hosszú távú egészségre gyakorolt ​​hatásának felmérése érdekében a kutatók megvizsgálták azon betegek elektronikus egészségügyi nyilvántartásait, akiket a Floridai Egyetem egészségügyi ellátórendszerében, Gainesville-ben és Jacksonville-ben PCR-rel COVID-19-re teszteltek. Azoknak az adatait, akik a pozitív COVID-19 tesztjüket követő 30 napon belül meghaltak, nem vették be az elemzésbe. A 2020. január 1. és június 30. között COVID-19-re tesztelt 13.638 ember közül 424 személynek mutatott pozitivitást a teszteredménye. Közülük 178-nak volt súlyos a betegsége. A PCR teszteltek kohorszának elektronikus egészségügyi nyilvántartása azt mutatta, hogy az első PCR-tesztet követő 365 napig a kohorszban 2686 ember halt meg.

Az egészségügyi nyilvántartások ezt követő elemzésekor külön kutatták a Covid-fertőzésen átesettek halálozásának oka és halálozási kockázata vajon különbözött-e a PCR-rel SARS-CoV-2 negatívnak bizonyultakétól.  Azt találták, hogy a COVID-19-ben átesett emberek halálozásának túlnyomó többsége, 5-ből csaknem 4 nem szív- és érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedés miatt következett be, annak ellenére, hogy tudjuk, milyen káros hatással van a COVID-19 ezekre a szervrendszerekre.

Ezek a számok azt mutatják, hogy a COVID-19 hatása tovább tarthat, mint azt eredetileg vártuk, és azt is, hogy veszélyezteti az életkilátásokat. Azt azonban nem árulják el, hogy miért. Fontos megjegyezni, hogy a COVID-19 utáni halálozási kockázat relatív növekedése feltehetően azért volt nagyobb a 65 év alattiak körében, mint a 65 év felettieknél, mert a 65 évesnél idősebbek közül jóval kisebb arányban maradtak életben a kórházban kezelt, súlyos állapotú betegek.

Bár számos elmélet kering arról, hogy mi okozza a COVID-19 posztakut szövődményeit, de bármelyik is igaz, annyi biztos, hogy a betegség alatti intenzív gyulladás számos szervet károsít.

A vizsgálatban nem szerepeltek gyermekek adatai. Pedig több figyelmet kellene fordítani a COVID-19-en átesett gyermekekre, különösen azokra, akiknél a betegség ritka szövődményeként multiszisztémás gyulladásos szindróma (MIS-C) alakult ki, hisz fontos lenne tisztában lennünk azzal, hogy a COVID-19 gyermekekre gyakorolt ​​hosszú távú hatása.

Forrás:

Mainous A G et al: COVID-19 Post-acute Sequelae Among Adults: 12 Month Mortality Risk Front. Med., 01 December 2021 | https://doi.org/10.3389/fmed.2021.778434

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.