hirdetés

Új megközelítés az IBD kezelésében

A Ben Gurion Egyetem kutatói a proinflammatorus hatású szukcinát megkötésével vennék fel a küzdelmet a gyulladásos bélbetegség (IBD) ellen.

hirdetés

A Ben-Gurion Egyetem (BGU, Izrael, Negev) kutatói arról számoltak be, hogy új terápiás stratégiát dolgoznak ki a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésére a bélbaktériumok által kiválasztott gyulladást kiváltó molekulák semlegesítésével. A módszer, amelyet Ehud Ohana, PhD, a BGU klinikai biokémiai és farmakológiai tanszékének munkatársa talált ki, Ohana laboratóriumának azon eredményeire épül, amelyek szerint a szukcinát szintje a bélben jelentősen megemelkedik az IBD-ben, ami a szukcinátot metabolizáló bélbaktérium-flóra működésében és összetételében bekövetkező változások következménye. Több közelmúltbeli tanulmány is azt mutatja, hogy a szukcinát gyulladáskeltő anyagcseretermékként működik, különösen a makrofágok gyulladásos aktivitását növeli.

"A mikrobiom által meghatározott anyagcsere-összetétel kiemelkedő hatással van a bélrendszer anyagcsereműködésére. Azonban a bakteriális eredetű metabolitok szerepe a gazdasejtekkel való kommunikációban a gyulladásos betegségek során kevéssé ismert" - írják a kutatók. "Célunk itt a pro-inflammatorikus metabolit, a szukcinát mikrobiom által meghatározott kibocsátásának azonosítása, valamint a transzepitéliális szukcinát-felszívódást és azt követően a szukcinát makrofágokhoz való eljuttatását szabályozó útvonalak leírása. Kimutattuk a szukcinát pro-inflammatorikus makrofágokba történő felvételének jelentős növekedését, amelyet a makrofágokban és a hámsejtekben található nátriumion-függő szukcinát-transzporterek irányítanak. Továbbá azt figyeltük meg, hogy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) a széklet és a szérum szukcinátkoncentrációja jelentősen megnövekedett, és ez összhangban van a szukcinátot metabolizáló bélbaktériumok megjelenésével. Eredményeink együttesen egy olyan szukcinát-termelő és -szállító útvonalat írnak le, amely szabályozza a különböző bélbaktériumok által termelt szukcinát felszívódását és makrofágokba való bejutását. Az IBD-ben ez a mechanizmus nem véd a szukcinát feldúsulása ellen, ami krónikus gyulladást válthat ki."

Az új terápiás megközelítés az IBD-s betegeknél az akkumulálódott, többlet szukcinátot célozza meg, és kelátképzéssel semlegesíti a felszívódás csökkentése érdekében olyan peptidszekvenciák alkalmazásával, amelyek a szukcinátkötő enzimek megfelelő kötődési helyét utánozzák. Ezzel párhuzamosan a vizsgálatok során különböző biokémiai módszereket alkalmaznak majd a szukcinátkoncentráció mérésére biológiai mintákban az IBD és a kapcsolódó extraintesztinális tünetek jobb diagnózisa érdekében. Ezeket a technológiákat az IBD diagnosztizálásának és kezelésének kiegészítő eszközeiként fogják használni.

"Az IBD jelenlegi kezelési lehetőségei közé tartoznak többek között az antibiotikumok, a szteroidok és az immunszuppresszív biológiai kezelések. Ezek hosszú távú mellékhatásokkal járhatnak, és egyik sem foglalkozik az IBD hátterében álló, nagyrészt ismeretlen kiváltó okokkal" – fejtette ki Ohana. "Újszerű eredményeink azt mutatják, hogy az IBD-t - legalábbis részben - a bélbaktériumok összetételének és aktivitásának megváltozása és a szukcinát felhalmozódása okozza a bélben, ami krónikus gyulladáshoz vezet. Meglátásunk szerint a szukcinát semlegesítésével, aktivitásának gátlásával kezelhető lehet az IBD-t és csökkenthető a gyulladás. Ráadásul a terápiás peptidjeink azonosak a szervezetünkben természetesen létező molekulákkal, ezért nem valószínű, hogy káros immunreakciót váltanak ki."

"A BGU kutatói által kifejlesztett ígéretes terápiás megközelítés hasonlít a cukorbetegség kezeléséhez, ahol a vércukorszintet folyamatosan monitorozzák, és gyógyszeres kezeléssel állítják be. Ezért dinamikusabb és személyre szabottabb, mint a meglévő gyógyszerek, és valószínűleg jelentősen javítja majd az IBD-ben szenvedők életminőségét" - tette hozzá Josh Peleg, a BGN Technologies vezérigazgatója. "Szabadalmi kérelmet nyújtottunk be, és most stratégiai partnert keresünk ennek az ígéretes találmánynak a tovább fejlesztéséhez és forgalmazásához."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pro-Inflammatory Gut Bacterial Molecule Targeted to Fight IBD

A transepithelial pathway delivers succinate to macrophages, thus perpetuating their pro-inflammatory metabolic state

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.