hirdetés

A fruktóz hatása a gyulladásos bélbetegségekre

Most közzétett egérkísérletek tanúsága szerint a fruktózban gazdag étrend súlyosbítja a gyulladásos bélbetegséget. A hatásért a bélrendszeri baktériumflóra megváltozását teszik felelőssé.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegség (IBD, inflammatory bowel disease) valójában egy gyűjtőfogalom, amelybe többféle, az emésztőtraktus idült gyulladásával járó kórkép tartozik. Két fő típusa a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Az IBD-vel kapcsolatos kutatások jelentőségét az adja, hogy a betegség incidenciája világszerte emelkedik. Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi hatóság (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint az IBD-vel diagnosztizált betegek száma az Egyesült Államokban a 1999-es 2 millióról 2015-re 3 millióra növekedett.

Korábbi állatkísérletek eredményei szerint a fruktózban gazdag étrend károsíthatja a vastagbelet és gyulladást indíthat el, így elképzelhető, hogy a magas fruktózbevitel szerepet játszhat az IBD incidenciájának utóbbi évtizedekben megfigyelhető emelkedésében. A populáció szintű vizsgálatokban nem mindig sikerült korrelációt igazolni a finomított cukrok fogyasztása és az IBD között. Egy nagy multicentrikus vizsgálat nem talált összefüggést az étrendek és a betegség előfordulási gyakorisága között. Ugyanakkor az adataok alapján valószínűnek tűnik, hogy a cukorban gazdag étrend és az üdítőitalok nagy mennyiségű fogyasztása fokozhatja a colitis ulcerosa rizikóját ha ez kevés zöldség fogyasztásával társul.

USA-beli adatok szerint a fruktózfogyasztás az utóbbi három évtizedben csaknem egyharmadával növekedett, amit részint az magyaráz, hogy a szénsavas üdítőitalokhoz, édességekhez, sütőipari termékekhez és más feldolgozott élelmiszerekhez használt kukoricaszirup agy mennyiségben tartalmaz fruktózt.

David Montrose  és munkatársai arra keresték a választ IBD egérmodelljeiben, hogy a fruktóz súlyosbítja-e a betegséget kísérő idült gyulladást. Tisztázni kívánták azt is, hogy a bélrendszeri mikrobiom változása szerepet játszik-e a fruktóz hatásainak érvényre jutásában.

A Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology című lapban nyilvánosságra hozott kutatásukban a szerzők háromféle egérmodellt használtak a fruktóz és az IBD közötti potenciális korrelációk elemzésére. Az elsőben az IBD-t jellemző gyulladásos válasz provokálását követően a magas fruktóztartalmú diéta súlyosbította a gyulladást, miközben glükózban gazdag étrend mellett ez nem következett be. A magas fruktóztartalmú diéta káros hatása antibiotikum adásával mérsékelhető volt, ami arra utal, hogy a vastagbelet ért károsodás a bélbaktériumok közvetítésével alakul ki. A második modellben a kutatók Citrobacter rodentium nevű baktériummal fertőzték meg a kísérleti állatokat, ily módon az IBD-hez hasonló gyulladást hozva létre. Az egereket nagy fruktóztartalmú táppal etetve azt tapasztalták, hogy az elősegíti a baktérium növekedését és szaporodását, melynek nyomán súlyosbodik a gyulladás. Végül a szerzők a betegség genetikai modelljében igazolták az összefüggést a fruktózbevitel és az IBD kialakulása között. Ebben a modellben reprodukálták azt az immunválaszt, melynek nyomán egyes embereknél fokozódik a betegség kialakulása iránti hajlam. Nagy mennyiségű fruktóz bevitelét követően ebben a modellben is súlyosbodott a vastagbél gyulladása.

 

A szerzők természetesen tisztában vannak azzal, hogy ezekben a kísérletekben nem sikerült tökéletesen modellezni a komplex kölcsönhatásokat az étrend, a bél mikrobiomja és a betegség között, ennél fogva megfigyeléseik nem vonatkoztathatók közvetlenül humán viszonyokra. A kutatók további vizsgálatokat terveznek az étrendi fruktóz gyulladáskeltő hatásainak prevenciójára. Annak ismeretében, hogy IBD mellett fokozott a vastagbélrák rizikója, azt is tisztázni kívánják, hogy a fruktózban gazdag étrend fokozza-e a rákkockázatot is. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.