hirdetés

Bőrelváltozások IBD-ben

A gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő betegek csaknem egyharmada szenved állapotukkal összefüggő bőrelváltozásban.

hirdetés

Az European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) 2023 kongresszusán bemutatott eredmények szerint a colitis ulcerosában vagy Crohn-betegségben szenvedő betegek csaknem egyharmadánál észlelhetők az állapotukkal összefüggő bőrelváltozások – például pikkelysömör, ekcéma és erythema nodosum. Az IBD-s betegek bőrelváltozásai összefügghetnek az IBD patogenezisével, de a modern biológiai terápiák is okozhatnak bőrelváltozásokat.

Dr. Laimas Jonaitis (Lithuanian University of Health Sciences, Kaunas) és munkatársai a szakirodalomban kevés adatot találtak az IBD irodalmi elemzést végeztek a gyulladásos bélbetegségek bőrtüneteinek gyakoriságáról, ezért saját intézetükben járóbetegként kezelt 152 IBD-s beteget kérdeztek meg esetleges bőrelváltozásaikról és azok gyakoriságáról. A 2022 januárja és októbere között kérdőíves felmérésben részt vett betegek átlagéletkora 42 év volt, és 58%-uk volt a férfi, 72%-uknak colitis ulcerosa volt, 28%-uk Crohn-betegségben szenvedett.

A résztvevők összesen 43%-a számolt be bőrelváltozásokról, de csak a betegek 30%-ánál volt az elváltozás az IBD-vel vagy az IBD-terápiával kapcsolatos, mivel azok a beteg IBD-diagnózisát követően jelentkeztek. Az állapotukkal kapcsolatos bőrelváltozások a colitis ulcerosában szenvedő betegek 29%-ánál és a Crohn-betegségben szenvedő betegek 33%-ánál jelentkeztek, prevalenciájuk a két csoport közötti nem különbözött szignifikánsan (P > 0,05).

Az IBD-vel vagy IBD-terápiával összefüggésbe hozható bőrelváltozások a következők voltak: 9 betegnél pikkelysömör, 9 betegnél ekcéma, 6 betegnél erythema nodosum, 5 esetben pyoderma gangrenosum, 4 esetben allergiás kiütés és 2 betegnél vitiligo, 1 betegnél pedig akne, epidermolysis bullosa acquisita és hemorrhagiás vasculitis.

A colitis ulcerosában szenvedő betegek közül 27 bal oldali vastagbélgyulladásban szenvedő beteg közül 8, a 15 fekélyes vastagbélgyulladásban 15 ulcerative colitis proctitisben szenvedő beteg közül 2, a 67 pancolitisben szenvedő közül 22 számolt be bőrtünetekről. A proctitis és a pancolitis csoport között szignifikáns volt a különbség (P=0,03).

A Crohn-betegségek csoportjában a 15 ileitisben szenvedő beteg közül 3-ban, 10 colitisesből 4-ben vastagbélgyulladásban és 17 ileocolitisben szenvedő betegekből 7-ben jelentkeztek bőrelváltozások. E csoportok közötti különbség nem volt szignifikáns (P>0,05).

A Crohn-betegségben a leggyakoribb bőrelváltozások a nodosum erythema és az ekcéma, colitis ulcerosában pedig a pikkelysömör és az ekcéma voltak. A bőrelváltozások szignifikánsan gyakoribbak voltak kiterjedt colitis ulcerosában, mint a disztális betegségben, tehát úgy tűnik, hogy a bőrtünetek kialakulásában a betegség súlyossága és lokalizációja szerepet játszik.

Forrás:

European Crohn's and Colitis Organisation (ECCO) 2023 Congress: Abstract P866. Presented March 3, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.