hirdetés

Két új JAK-inhibitor ígéretesnek tűnik colitis ulcerosában is

Közepesen súlyos vagy súlyos aktív colitis ulcerosában (UC) szenvedő, ritlecitinib vagy brepocitinibl indukciós terápiát kapó betegek kimeneti mutatói szignifikánsan javultak.

hirdetés

A két szer 2b fázisú vizsgálatának eredményeit William J. Sandborn (University of California, San Diego) és munkatársai tették közzé online a Clinical Gastroenterology and Hepatology folyóiratban.

A ritlecitinib kettős inhibitor: szelektíven gátolja a Janus-kináz 3-at (JAK3) és a tirozin-kinázok TEC családját, míg a brepocitinib kettős tirozin kináz 2 (TYK2) és JAK1 inhibitor.

Mindkét szer hatásosnak és elfogadható biztonságnak bizonyult az alopecia areata és a rheumatoid arthritis kezelésében, erre tavaly meg is kapták mind az FDA-tól, mind az EMA-tól az engedélyt. Jelenleg a szerek hatékonyságát és biztonságosságát a vitiligoban, a Crohn-betegségben és colitis ulcerosában vizsgálják.

A kutatók megjegyzik, hogy a ritlecitinib (JAK3/TEC) és a brepocitinib (TYK2/JAK1) eltérő JAK-szelektivitási profilja más JAK-inhibitorokkal összehasonlítva elősegítheti ezen útvonalak UC-ben játszott szerepének megértését.

A VIBRATO-tanulmány

A 2b fázisú VIBRATO vizsgálat részeként 317, közepesen súlyos vagy súlyos aktív UC-ben szenvedő beteget (teljes Mayo Score ≥6) random módon 8 hetes, napi egyszeri orális ritlecitinib (20, 70 vagy 200 mg) vagy brepocitinib (10, 30 vagy 60 mg) indukciós terápiában részesülő, illetve placebo csoportba sorolták. A 8. héten a ritlecitinib- vagy brepocitinib-kezelés esetén szignifikánsan alacsonyabb volt az átlagos Mayo-pontszám (az elsődleges végpont) és nagyobb arányú a klinikai remisszió, az endoszkópos- és szövettani javulás, valamint a nyálkahártya gyógyulása, mint a placebo csoportban. A legtöbb mérőszám javulása mindkét gyógyszer esetében dózisfüggő volt, a legnagyobb dózisnál volt a legnagyobb.

Például a placebóhoz viszonyított átlagos teljes Mayo Score a 8. héten –4,6 volt a 200 mg ritlecitinib esetében (P< 0,001), és –3,2 a 60 mg brepocitinib esetében ( P < 0,001). Mindkét szer „gyors” hatást mutatott, a részleges Mayo Score már 2 hetes kezelés után is jelentősen csökkent. A klinikai remisszió javulása a 8. héten (a kulcsfontosságú másodlagos végpont) a 200 mg ritlecitinibet szedő betegek 36%-ánál és a 60 mg brepocitinibet szedők 25,5%-ánál következett be (míg a placebót szedő betegeknél egyáltalán nem észleltek javulást).

Az endoszkópos és szövettani javulás, a klinikai válasz, a nyálkahártya gyógyulása és a „Gyulladásos bélbetegség” kérdőíven a betegek által jelentett kimenetel hasonló mintát követett, a 8. héten a kezelés hatásának dózisfüggő javulása mutatkozott a legtöbb paraméternél a placebóhoz képest.

Hosszabb távú adatok szükségesek

A szerzők szerint a betegek mindkét szert jól tolerálták, és rövid távú biztonsági profiljuk „elfogadható” volt. Az értékelt laboratóriumi paraméterek közül egyetlen egy sem mutatott klinikailag szignifikáns változást és a gyógyszerek mellékhatásai többnyire enyhék voltak. Fertőzést a ritlecitinibet szedő betegek 8,7%-ánál és a brepocitinibet szedők 16,9%-ánál figyeltek meg, a placebo csoportban ez az arány 4%-os volt. Súlyos herpes zoster eset nem fordult elő. Egy ritlecitinibet szedő beteg szívinfarktuson esett át és meghalt, egy brepocitinibet szedő betegnek pedig perifériás artériás trombózisa volt (bal tibiális artéria). E két esetet nem tekintették a vizsgált gyógyszerrel összefüggőnek, de kijelentették, hogy "Mivel a JAK-gátlók a súlyos kardiovaszkuláris események és a vénás thromboemboliák fokozott kockázatával járnak, nagyobb vizsgálatokra van szükség a ritlecitinib és a brepocitinib biztonságossági profiljának teljes megértéséhez".

A vizsgálat korlátai közé tartozik a kis esetszám, és a rövid, 8 hetes kezelési időszak. Jelenleg folyik mindkét szer hosszabb távú biztonságosságának és hatásosságának vizsgálata.

A vizsgálatot a két szer kifejlesztője, a Pfizer szponzorálta.

 

Forrás:

William J. Sandborn W.J., Danese S., Leszczyszyn D. et al: Oral Ritlecitinib and Brepocitinib for Moderate-to-Severe Ulcerative Colitis: Results From a Randomized, Phase 2b Study. Clinical Gastroenterology and Hepatology:January 05, 2023 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cgh.2022.12.029

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.