hirdetés

IBD és stroke kockázat

Egy svéd tanulmány szerint 13%-kal magasabb a stroke kockázata IBD-ben szenvedő betegek körében.

hirdetés

A Neurology folyóiratban június 14-én jelent meg a svéd Karolinska Institutet kutatóinak cikke, amelyben asszociációt mutattak ki a gyulladásos bélbetegségek (IBD; inflammatory bowel disease) és a stroke kockázata között. Nem arról van szó, hogy az IBD stroke-ot okoz, hanem arról, hogy összefüggés található a kockázat növekedése és a betegség fennállása között.

A tanulmányban a svéd kutatók biopsziával igazolt IBD-ben szenvedő betegek 1969 és 2019 közötti adatait használták fel, és ezeket hasonlították össze párosított módon IBD-ben nem szenvedő referencia populációval. A párosítás során elsősorban testvéreket próbáltak használni a több mint 85 ezer IBD-s beteg (25 ezer Crohn-beteg, 47 ezer colitis ulcerosa, ill. 12 ezer nem besorolható eset) referenciájaként, ami 101 ezer testvért jelentett, de ezen felül is alapelv volt, hogy minden IBD-s betegre 5 referencia személy jusson (406 ezer referencia személy). Az eredmények szerint összesen 3720 stroke-os esetet találtak az IBD-ben szenvedő populációban, míg 15599 esetben fordult elő stroke a referencia populációban. A kutatók szerint ezekből az adatokból az következik, hogy az IBD-ben szenvedő betegeknél a diagnózistól számított 25 éves időszakon belül 13%-kal nagyobb valószínűséggel fordulhat elő stroke, mint a referencia populációban. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a magasabb kockázatot elsősorban az ischaemiás stroke rizikójának növekedése okozza (az agyi véráramlás elakadása) és nem a vérzéses stroke (az agyban bekövetkező vérzés) számlájára írható.

A testvérek bevonása a vizsgálatba elsősorban az eltérő genetikai prediszpozíció kizárása miatt volt fontos, mivel mind az IBD, mind a stroke esetében felfedezhető genetikai hajlam. Az IBD-s és nem IBD-s testvérek között a stroke kockázatának különbsége 11% volt a nem-IBD-s testvérek javára, azaz a különbség itt valamivel kisebb (de szintén jelentős) volt, mint az egyező életkorra, nemre stb. párosított referencia populáció és az IBD-s betegek között.

Jiangwei Sun, a tanulmány fő szerzője szerint a magasabb stroke kockázat az IBD-s betegek körében még a diagnózist követő 25. évben is fennáll, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden 93 IBD-s betegre plusz egy stroke-os eset jut a referencia populációhoz képest. Sun a tanulmány korlátjaként megjegyzi, hogy egyrészt mind az IBD-k, mind a stroke definíciója változott a vizsgálati időszakban, ami torzíthatja az eredményeket, másrészt számos olyan faktorra nem végeztek szűrést (például étrend, dohányzás, alkoholfogyasztás), ami szintén befolyásolhatta a stroke kockázatát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Inflammatory bowel disease linked to increased risk of stroke

Long-term Risk of Stroke in Patients With Inflammatory Bowel Disease: A Population-Based, Sibling-Controlled Cohort Study, 1969–2019

Irodalmi hivatkozás:

Jiangwei Sun et al, Long-term Risk of Stroke in Patients With Inflammatory Bowel Disease: A Population-Based, Sibling-Controlled Cohort Study, 1969–2019, Neurology (2023). DOI: 10.1212/WNL.0000000000207480

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.