hirdetés

Tirofiban vs. aszpirin nagyér okklúzió nélküli stroke esetén

Új kutatási eredmények nagy vagy közepes intracraniális ér okklúzió nélküli stroke-ot követően szerint egyes páciensek számára előnyösebb a tirofiban, mint a kis dózisú aszpirin.

hirdetés

Wenjie Zi (Amy Medical University, Chonqing, China) a Nemzetközi stroke kongresszuson (ISC, 2023) elmondta: „Az IV thrombolysis (IVT) egy bizonyított kezelési mód akut ischemiás stroke-on átesett betegeknek egy szűk (4,5 óra) időablakon belül, azonban csak a betegek kevesebb, mint 10%-a számára előnyös. Az IVT kezelésben részesülő betegek több mint 50%-a neurológiai szempontból rokkanttá válik, vagy nem tapasztal javulást a neurológiai státuszában. Az endovaszkularis kezelés (EVT) egy másik bizonyított terápiás lehetőség stroke-on átesett betegek számára, de csak nagy vagy közepes ér okklúzió nélküli esetekben.”

Nincs bizonyíték alapú kezelés

Sok, kiseret érintő stroke-on átesett páciens válik neurológiai szempontból rokkanttá, és jelenleg nincs bizonyított kezelési mód számukra, „kivéve a megelőzési célokra használható korai antithrombotikus terápiát” – mondta Zi.

A tirofiban (Aggrastat) egy nagyon szelektív, gyorsan ható, nem peptid glikoprotein (GP) IIb/IIIa thrombocyta receptor inhibitor, amelynek hatása gyorsan kialakul, és rövid a féléletideje. A GP IIb/IIIa antagonisták hatékonyak az akut koronária szindróma kezelésében. Stroke esetén a tirofibant két korábbi vizsgálatban (SETIS és SaTIS) nem találták hatékonynak. Zi és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy a tirofiban hatékony lehet-e a pácienseknek egy speciális szempontok szerint válogatott csoportjában.

A RESCUE-BT2 vizsgálatba 1177 olyan felnőtt kínai pácienst vontak be, akik akut ischaemiás stroke-on estek át, nagy vagy közepes erek okklúziója nélkül. A beválogatási kritériumok a következők voltak: 1. a tünetek 24 órán belül kezdődtek és a páciens nem volt alkalmas sem IVT-re, sem EVT-re; 2. a tünetek több mint 24, de kevesebb mint 96 órája álltak fenn, és az állapot előrehaladása 24 órán belül történt; 3. a beteget IVT-vel kezelték, amelyet korai neurológiai állapotrosszabbodás követett, illetve nem követett neurológiai javulás. A vizsgált populáció medián életkora 68 év volt, és 64%-uk férfi volt.

A pácienseket a tirofibant vagy az aszpirint kapók csoportjába randomizálták. A tirofiban csoport kezdetben 0,4 µg/kg/min. infúziót kapott 30 percig, amelyet folytatólagosan 0,1 µg/kg/min. infúzió és orális placebo adása követett 48 órán át. Az aszpirin csoport intravénás placebót és alacsony dózisú aszpirint kapott per os.

A primer végpont a kedvező kimenetel (a módosított Rankin pontérték - mRS score - 0 és 1 között a 90. napon) volt. Ezt a kimenetelt a tirofiban csoport 29,1%-a, az aszpirin csoportnak pedig 22,2%-a érte el. A másodlagos kimenetel a mortalitás volt a 90. napon; a tirofiban csoport 3,81%-a, az aszpirin csoport 2,65%-a hunyt el a vizsgálat ezen ideje alatt (p=0,12). Az intracranialis vérzés – egy másik szekunder végpont - aránya alacsony volt a csoportokban, de egy kissé magasabb volt a tirofiban csoportban..

A vizsgálat korlátja, hogy csak ázsiai páciensek beválogatásával történt, tehát az eredmények csak óvatossággal általánosíthatók más populációkra.

Nagyon fontos vizsgálat

Dr. Tudor G. Jovin (Rowan University, Camden, New Jersey) nagyon fontosnak tartotta ezeket az eredményeket, mivel a tirofibant „nem használják rutinszerűen” olyan betegeknél, akiknél a kisereket érintő stroke-ot követően súlyos neurológiai deficit alakul ki. Mivel egy potens antithrombotikus gyógyszerről van szó, bizonyos szempontból nem meglepő, hogy a tirofiban hatékony kisereket érintő stroke esetén, ilyenkor további előnyt jelent a gyógyszer rövid féléletideje. Dr. Larry B. Goldstein (Department of Neurology, University of Kentucky, Lexington) hangsúlyozta, hogy Kínában az intracranialis érszűkület gyakoribb, mint más populációkban, és az eredményeket újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani, hiszen a korábbi SETIS tanulmányban a tirofiban hatástalannak bizonyult.

A vizsgálatot a kínai Nemzeti Természettudományi Alap által finanszírozott Lunan Pharmaceutical cégcsoport támogatta.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/989020?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.