hirdetés

Tenecteplase a stroke standard ellátásában?

Az eddigi Fázis II vizsgálatok és a jelen kanadai vizsgálat is azt igazolja, hogy a tenecteplase egyszeri 0,25 mg/kg adagja hatásos és biztonságos alternaítája lehet az alteplase-nak.

hirdetés

Az eddigi legnagyobb, 1600 személyt tartalmazó kanadai, randomizált Alteplase Compared to Tenecteplase (ACT) vizsgálatban az új thrombolitikum, a tenecteplase 0,25 mg/kg bolus adagja nem bizonyult rosszabbnak (nem volt „noniferior”) az eddigi standard kezelésként alkalazott alteplase-nál és tanulmány vezetői ennek alapján a klinikai gyakorlat változását remélik.

A vizsgálat részleteit Dr. Rick Schwartz (a Sunnybrook Health Sciences Center Stroke Research Unit igazgatója, University of Toronto Stroke Program) és Dr. Bijoy Menon (ideggyógyász professzor, University of Calgary, Alberta) ismertették a 2022-es European Stroke Organisation Conference keretében idén május elején Lyonban. A vizsgálatban a thrombolitikus kezelést igénylő stroke-os betegeknél az egyszeri bolusban adható, jóval gazdaságosabb, gyorsabb hatású tenecteplase 90 nap elteltével nem volt kevésbé biztonságos és nem hozott kevésbé jó funkcionális eredményeket, mint az alteplase.

Akut iszkémiás stroke-ban az alteplase a standard intravénás, thrombolitikus kezelés. A tenecteplase felezési ideje viszont hosszabb, egyetlen bolusban adható, valószínűleg növeli a sérült nagyerek perfúzióját. Az eddigi Fázis II vizsgálatok szerint a tenecteplase egyszeri 0,25 mg/kg adagja hatásos és biztonságos – bár ezt még a mindennapos gyakorlatban bizonyítani szükséges.

Az ACT vizsgálatba Kanada 22 intézményéből 1600, akut iszkémiás stroke-ban szenvedő beteget vettek be, akik vagy alteplaset, vagy 0,25 mg/kg tenecteplaset kaptak. A betegek jellemzői megegyeztek: átlagosan 73-74 évesek voltak, fele-fele arányban voltak nők és férfiak, a NIH Stroke Scale beosztás a tenecteplase csoportban 9-es, az alteplase csoportban 10-es értéket mutatott. Kb. a betegek 25%-ánál valamelyik nagyér elzáródása következett be. A betegek 7%-ának ellátása történt speciális stroke-centrumban. A kanadai gyakorlatnak megfelelően a stroke kezdete és a beteg kórházba érkezése (onset-to-door) között eltelt idő kb. 80 perc, a beérkezés és az infúzió közötti idő (door-to-needle) 36 perc körül volt mindkét gyógyszer esetén.

Elsődlegesen a „noninferiority” küszöböt figyelték. A módosított Rankin Skála (mRS) szerinti kifogástalan funkcionális eredmény (0-1 pont) a tenecteplase csoportban 36,9%-nak, az alteplase csoportban 34,8%-nak adódott, ami – igazítások nélkül –2,1%-os a kockázat különbséget jelent (95%CI – 2,6-tól 6,9-ig). A konfidencia intervallum alsó értéke (a -2,6 érték) magasabb az 5%-os „noniferiority” küszöbnél. A kezelés másodlagos következményeiben (mRS 0-2, medián mRS érték, endovaszkuláris beavatkozások használata, kórházi tartózkodás időtartama) sem volt különbség a két csoport között.

A biztonságosság kérdésében a két szer egyformának bizonyult: a tenecteplase és az alteplase csoportokban 15,2% és 15,6% volt a halálozás, tüneteket okozó intracerebrális vérzés 3,4% vs 3,1%-ban fordult elő, transzfúziót kapott a betegek 0,7% és 0,8%-a, képalkotókkal 19,4%-ban, illetve 20,2%-ban lehetett bármilyen vérzést kimutatni.

Az eredmények azonosan alakultak a betegek különböző alcsoportjaiban, de egyes alcsoportokban (pl. nagyér elzáródás, az infúzióig 180 percnél rövidebb idő) inkább a tenecteplase előnyei mutatkoztak, így a szerzők szerint az intravénás thrombolitikus kezelés standard indikációinak fennállása esetén a tenecteplase az alteplase nagyon észszerű alternatívája lehet. A vizsgálat „nem rosszabb, mint” (noninferiority) jellege ellenére 2,1%-kal több volt a kiváló funkcionális eredmény, a konfidencia intervallum keresztezte a nullát, és ez 2,1%-os különbség, valamint a tenecteplase praktikusabb használata is elegendő lehet a klinikai gyakorlat megváltoztatásához.

A dózis fontossága

Ugyancsak ezen az ülésen ismertették a NOR-TEST 2A vizsgálatot, melyet idő előtt leállítottak a magasabb dózisban (0,4 mg/kg) adott tenectaplase biztonságossági problémái miatt. Mivel az előzetes adatok arra utaltak, hogy a 0,4 mg/kg adagnak nincs semmiféle hatásossági előnye, viszont több mellékhatása lehet, a kutatók a 0,25mg/kg-os adagot használták az ACT vizsgálatban. Az ACT és a NOR-TEST 2A vizsgálatokban igazolódott, hogy a 0,25 mg/kg adag ekvivalens az alteplase-zal, és nincs szükség a 0,4 mg/kg-os adagra.  

A megbeszélés során Dr. Urs Fischer (University Hospital, Basel) és Dr. Georgios Tsivgoulis (University of Athens, az European Stroke Organization elnöke) egyetértettek abban, hogy a tenecteplase 0,25 mg/kg-os adagja megváltoztathatja a gyakorlatot: a NOR-TEST vizsgálatban veszélyesnek találták a 0,4 mg/kg-os adagot, az ACT vizsgálatban ígéretesnek találták a 0,25 mg/kg-os adagot. Dr. Tsivgoulis szerint fontos megfigyelés volt, hogy a nagyerek elzáródásának tekintetében a tenecteplase alkalmazása kedvezőbb eredményekkel járt: ebben a betegcsoportban 5,5% volt az abszolút előny, amire már előző vizsgálatok is utaltak. Dr. Fischer hozzátette még, hogy a tenecteplaset egyetlen bolusban lehet beadni, ami azonnal hatásos, az alteplaset azonabn egy injekció, majd azt követően egy egy óra hosszan tartó infúzió formájában kell alkalmazni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tenecteplase használata akut iszkémiás stroke-ban jelenleg off-label, csak akut szívinfarktusban jóváhagyott, ahol viszont 0,5 mg/kg-os adagban kell adni. Ezt a szívinfarktusban előírt adagot stroke-os betegeken nem ajánlott használni, hiszen valószínűleg ez okozta veszélyes vérzéseket.

Forrás:   

Hughes S. ACT tenecteplase trial to change clinical practice in stroke? Medscape Medical News > Conference News > ESOC 2022. May 05, 2022.

European Stroke Organisation Conference (ESOC) 2022: Abstract 1712. Presented May 4, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.