hirdetés

Véralvadásgátlás ischaemiás stroke után AF-ben

A pitvarfibrillációban (AF) szenvedő akut ischaemiás stroke-ot betegeknél az antikoaguláns kezelés korai megkezdése kevesebb infarktust eredményezett a vérzési kockázat növekedése nélkül.

hirdetés

Az ATTUNE-tanulmány során kapott fenti eredményeket a 2022. évi 14. World Stroke Congress (WSC) szingapúri rendezvényen mutatta be Angelos Sharobeam (Melbourne-i Egyetem, Ausztrália).

Nem egyértelmű, hogy akut ischaemiás stroke után mikor kell elkezdeni a betegek véralvadásgátló kezelését. A túl korán kezdett véralvadásgátló kezelés összefüggésbe hozható a vérzés kockázatának növekedésével, a túl hosszú várakozás alatt pedig újabb stroke alakulhat ki. Tehát egyensúly van a kockázat és az előnyök között. A kérdésre vonatkozó iránymutatások nagyon eltérőek. Az Egyesült Államokban használt irányelvei azt javasolják, hogy ezeknek a betegeknek a véralvadásgátló kezelését a stroke után 4-14 nappal kezdjék meg, míg az európai irányelvek az antikoaguláns kezelés 10-12 napon belüli megkezdését ajánlják. A mindennapi gyakorlat nagymértékben függ az egyes kezelőorvos preferenciáitól.

Az ATTUNE megfigyeléses vizsgálat során 2016 és 2019 között 11 ausztráliai stroke-központba toboroztak betegeket. Minden betegnél agyi MRI-t végeztek a kiinduláskor és 1 hónap múlva. A vizsgálatban 208 betegénél az antikoaguláns kezelést vagy korán (a stroke-ot követő 4 napon belül) vagy későn (a stroke után legalább 4 nappal vagy később) kezdték el. A véralvadásgátló kezelés megkezdésének időpontjáról az egyes klinikusokra bízták a döntést.

A kiindulási infarktus térfogatától eltekintve nem volt szignifikáns különbség a korai és késői antikoaguláns csoportok kiindulási változóiban. A National Institutes of Health Stroke Scale átlagos felvételi pontszáma a korai csoportban 4, a késői csoportban 6 volt. Az infarktus térfogata nagyobb volt a késői csoportban (19 ml vs 7 ml). Három betegnél új tünetek jelentkeztek: újabb stroke, átmeneti ischaemiás roham (TIA) illetve vérzés. A többi beteg tünetmentes volt. A képalkotó eredmények azt mutatták, hogy a korai véralvadásgátló csoportban 1 hónapos MRI-vizsgálaton csökkent egy újabb infarktus kockázata.

Összesen 27 betegnél (13%) észleltek új infarktust az MR-vizsgálat során: a korai csoport 107 betegéből 9-nél (8%), a késői csoport 101 betegből 18-nál (17%), ami statisztikailag szignifikáns különbség (P = 0,04). Összesen 55 betegnél (26%) volt új vérzés a követési MRI-n – 23-nál (22%) korai csoportba tartozónál és 32 (32%) késői csoportba tartozónál (ez a különbség nem szignifikáns).

Mivel a kiindulási infarktus térfogata szignifikánsan különbözött a csoportok között, a kutatók többváltozós regressziós elemzést végeztek. A kiindulási térfogathoz való igazítást követően az antikoaguláns kezelés megkezdésének időpontja továbbra is az 1 hónapos új infarktusok előrejelzője maradt (korrigált esélyhányados, 2,41; P = 0,045). Az új infarktusok előrejelzésében nem volt kölcsönhatás az antikoaguláció időzítése és az infarktus alapvonali térfogata között. Az 5 ml-nél nagyobb infarktustérfogatú betegeknél az új infarktusok aránya alacsonyabb volt a korai (5%), és magasabb a késői antikoaguláns csoportban (15%). Az 5 ml-nél kisebb infarktustérfogatú betegeknél az új infarktusok aránya is alacsonyabb volt a korai (10%) csoportban, mint a késői (23%) antikoaguláns kezelésben részesült csoportban.

Az antikoaguláns időzítése és az infarktus kiindulási mérete azonban befolyásolta az új vérzések kialakulását. Az 5 ml-nél nagyobb infarktustérfogatú betegeknél nem volt szignifikáns különbség az új vérzések arányában a korai és késői antikoaguláns csoportok között (41% vs 36%; p = 0,58). Az 5 ml-nél kisebb infarktustérfogatú betegeknél azonban az új vérzések aránya a korai csoportban alacsonyabb volt, mint a késői antikoaguláns csoportban (6% vs 10%; P = 0,02).

Általában az a vélekedés, hogy minél korábban jük el az antikoagulációt, annál nagyobb a vérzés kockázata, de ebben a vizsgálatban a vérzések száma valamivel alacsonyabb volt a korai csoportban.

Bár ez a tanulmány önmagában nem elegendő a klinikai gyakorlat megváltoztatásához, de az eredmények nagyon érdekesek. Még nagyobb mennyiségű stroke infarktus esetén, amikor aggodalomra ad okot a vérzés lehetősége, a fenti adatok alapján bátran megkezdhető a antikoaguláns kezelés a vérzés megnövekedett kockázata nélkül. Ezeknél a betegeknél nagyobb a kockázata annak, hogy újabb stroke-ot kapjanak, ezért a korai véralvadásgátló különösen előnyös lehet számukra. A véralvadásgátló kezelés kórházi megkezdésének gyakorlati előnyei is vannak, mivel az antikoagulációban részesülő betegek szoros követésével teljessé válik a kórházi akut stroke ellátás ciklusa, biztosak lehetünk abban, hogy az antikoagulációt elkezdték. Néha, amikor a háziorvosra hárul az antikoaguláns kezelés indítása, az késést okozhat, és az is előfordulhat, hogy egyes betegek egyáltalán nem kapnak véralvadásgátlót.

A vizsgálat nem a tünetekre, hanem a radiológiai eredményekre összpontosított. A képalkotó vizsgálatok során kimutatott infarktusok többsége tünetmentes (néma) volt, de ezek az infarktusok továbbra is hordozzák a megbetegedési kockázatot. Növelik az ismétlődő stroke, a jövőbeni kognitív károsodás és a hosszú távú kognitív hanyatlás kockázatát.

A vizsgálatban kevés betegnek volt nagy infarktusa, így még mindig van némi bizonytalanság ezzel a csoporttal kapcsolatban.

Az ATTUNE tanulmányt a Bayer finanszírozta, de a vállalatnak nem volt szerepe a vizsgálat tervezésében és értékelésében.

 

Forrás:

14th World Stroke Congress (WSC) 2022: Presented October 29, 2022.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.