hirdetés

DOAC vagy VKA stroke és pitvarfibrilláció után?

Ismételten igazolták, hogy 85 évesnél idősebbeknek pitvarfibrilláció és stroke után a thromboemboliás események megelőzésében a direkt orális antikoagulánsok előnyösebbek. 

hirdetés

A pitvarfibrilláció (AF) az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, és mind az idősebb életkor, mind az AF az ischaemiás stroke független kockázati tényezője. A népesség öregedésével növekszik az AF-vel összefüggő ischaemiás stroke-ban szenvedő 85 éves és annál idősebb, gyakran „legidősebbnek” nevezett betegek száma. Jól tudjuk, hogy az antikoaguláns terápia elengedhetetlen a thromboemboliás események megelőzésében. A jelenlegi irányelvek szerint a direkt orális antikoagulánsok (DOAC) alkalmazása javasolt a PF-ben szenvedő betegeknél az ismétlődő stroke megelőzésére a K-vitamin antagonistákkal (VKA) szemben, mivel az előbbi gyógyszerosztály könnyebben használható, biztonságosabb és hatékonyabb.

Kevés adat áll rendelkezésre azonban a közelmúltban stroke-on átesett legidősebb idősek kezelési stratégiáival kapcsolatban. Mikor kezdhetjük el ezeknek a betegeknek a véralvadásgátló kezelését? Mi a választott orális antikoaguláns?

Az e betegpopulációra vonatkozóan kevés rendelkezésre álló konkrét bizonyítékon sok orvos vonakodik felírni a DOAC-ot a legidősebbeknek, biztonsági aggályok, különösen az intracranialis vérzéstől (ICH) való félelem miatt.

Friss adatok

Az „Oral Anticoagulants in the Oldest Old with Recent Stroke and Atrial Fibrillation” című tanulmány e bizonyítékok gyűjtése érdekében született. A hét prospektív stroke kohorsz egyéni betegadatainak elemzése során összehasonlították a DOAC és a VKA alkalmazását két korcsoportba tartozó (≥ 85 év és < 85 év) olyan betegekben, akik AF-ben szenvedtek és a vizsgálatot megelőző 3 hónapban stroke-on estek át. Az elsődleges kompozit végpont a visszatérő stroke, az ICH és a bármilyen okból bekövetkező halál volt.

Összesen 5984 beteg volt alkalmas az elemzésre. Közülük 1380 (23%) beteg volt 85 évesnél idősebb és 3688 (62%) kapott DOAC-t. Az összesen 6874 betegévnyi követés során az összetett kimenetel kockázata 26%-kal alacsonyabb volt a DOAC-val kezelt csoportban, mint a VKA-val kezelt csoportban. Ezenkívül a DOAC hasonló nettó klinikai előnyökkel járt a 85 év feletti és 85 év alatti betegeknél. Ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy az AF-ben és a közelmúltban agyvérzést szenvedett a legidősebb idősekben a DOAC felülmúlja a VKA-t.

Gyakorlati következmények

Ez a tanulmány határozott választ adott a 85 éves és idősebb, AF-ben és nemrégiben stroke-ban szenvedő betegek véralvadásgátló kezelésével kapcsolatos kérdéseinkre, arra is, hogy korán elkezdhetjük ezeknek a betegeknek a véralvadásgátló kezelését.

A közelmúltban stroke-on átesett betegeknél nagyobb a kockázata a vérzéses szövődményeknek, beleértve az ICH-t és az ischaemiás infarktus hemorrhagiás átalakulását, de ezt a betegpopulációt kizárták a DOAC randomizált klinikai vizsgálataiból. Az előbbiekben ismertetett vizsgálatban az antikoagulációt az indexesemény (stroke) után átlagosan 5 (2-11) nappal kezdték meg. Az eredmények megnyugtatóak, mert azt mutatják, hogy a DOAC-kezelés biztonságos az ICH kockázata szempontjából a közelmúltban ischaemiás stroke-on átesett legidősebb időseknél. És orális antikoagulánsként DOAC-ot válasszunk, hisz most már bizonyítékunk van arra, hogy az ICH tekintetében a DOAC kevésbé kockázatos, mint a VKA. A vizsgálat eredményei szerint az ICH kockázata mindkét korcsoportban 26%-kal alacsonyabb volt DOAC esetén, mint VKA esetén.

 

Forrás:

Polymeris AA, Macha K, Paciaroni M et al: Oral Anticoagulants in the Oldest Old with Recent Stroke and Atrial Fibrillation Ann Neurol. 2022 Jan;91(1):78-88. doi: 10.1002/ana.26267. Epub 2021 Nov 29.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.