hirdetés

Biológiai szerek előnyei rheumatoid arthritisben

A biológiai gyógyszerek a kardiovaszkuláris események kockázatát is csökkenthetik a reumatoid artritiszes betegeknél.

hirdetés

A reumatoid artritisz (RA) betegségaktivitása és a gyulladásos markerek összefüggésbe hozhatók a súlyos kardiovaszkuláris eseményekkel (MACE) azoknál a betegeknél, akik nem kaptak biológiai betegségmódosító antirheumatikus gyógyszereket (bDMARD). Azonban a biológiai szedő betegek eredményei arra utalnak, hogy a bDMARD-k RA-ban még akkor iscsökkenthetik a kardiovaszkuláris kockázatot, ha adagolásukkal nem érhető el remisszió.

A szakirodalomban publikált vizsgálatok csökkent kardiovaszkuláris kockázatról számoltak be a tumornekrózisfaktor-gátlókra reagáló RA-s betegeknél, a szerekre nem reagáló betegeknél észlelhető CV kockázatokhoz képest, ami rávilágít a gyulladás kontrolljának fontosságára a kardiovaszkuláris védelem szempontjából.

George Athanasios Karpouza (The Lundquist Institute, Torrance, Kalifornia) és munkatársai az RMD Open című folyóirat 2024. július 23-án online megjelent cikkükben () azt vizsgálták, hogy a bDMARD-ok módosítják-e a betegség aktivitásának és a szisztémás gyulladásnak a kardiovaszkuláris kockázatra gyakorolt hatását 4370, kardiovaszkuláris betegségben nem szenvedő RA-s betegnél (átlagéletkor 55 év) egy 10 országból származó megfigyelési kohorszban.

A RA betegségaktivitás súlyosságát a C-reaktív fehérje (CRP) szintjével és a CRP-n alapuló 28-as betegségaktivitási pontszámmal (DAS28-CRP) értékelték. A végpontok az első MACE-ig - a kardiovaszkuláris halál, a szívinfarktus és a stroke összetett végpontja - és az első iszkémiás kardiovaszkuláris eseményig (iCVE) eltelt idő - a MACE és a revaszkularizáció, az angina, az átmeneti iszkémiás roham és a perifériás artériás betegség összetétele - voltak.

A bDMARD alkalmazása és a DAS28-CRP (P = 0,017) vagy a CRP (P = 0,011) közötti kölcsönhatás szignifikáns volt a MACE tekintetében. A DAS28-CRP minden egyes egységnyi emelkedése növelte a MACE kockázatát a bDMARD-ot nem használóknál (kockázati arány [HR] 1,21; P = 0,002), de a biológiai szereket szedőknél nem. A CRP egy logaritmikus egységnyi emelkedése a bDMARD-ot nem használóknál a MACE kockázatával járt együtt (HR, 1,16; P = 0,009), de a felhasználóknál nem.

A bDMARD-használat és a DAS28-CRP vagy a CRP között nem volt interakció az iCVE-kockázat tekintetében.

A vizsgálat további, az bDMARD-specifikus, közvetlenül az artériás falgyulladásra és az ateroszklerotikus plakk anatómiájára, stabilitására és biológiájára gyakorolt előnyös hatásokra utalhat, amelyek a szisztémás gyulladásra gyakorolt hatástól függetlenül érvényesülnek.

A vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akiknél különösen nagy volt az RA-val összefüggő szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ami torzítást eredményezhetett, és befolyásolhatta az eredmények általánosíthatóságát. Néhány beteget prospektív módon, míg másokat retrospektív módon értékeltek, ami a megfigyelésbeli különbségekhez vezetett.

A vizsgálatot a Pfizer támogatta.

Forrás:

Karpouzas GA, Ormseth SR, van Riel PLCM, et alBiological use influences the impact of inflammation on risk of major adverse cardiovascular events in rheumatoid arthritisRMD Open 2024;10:e004546. doi: 10.1136/rmdopen-2024-004546

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.