hirdetés

A ritka progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis gyógyszere

Az EMA emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis (PFIC) kezelésére szolgáló Bylvay (odevixibat) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 17-20-i ülésén kivételes körülmények között pozitív véleményt fogalmazott meg a progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis (PFIC) kezelésére szolgáló Bylvay (odevixibat, 200, 400, 600 és 1200 µg-os kemény kapszula) készítményre (kérelmező: Albireo Pharma Inc). A kivételes körülmények közötti pozitív véleményt olyan készítmények esetében szokták alkalmazni, amikor a betegség ritkasága miatt nem áll rendelkezésre elegendő klinikai vizsgálati eredmény a gyógyszer hatásosságáról vagy biztonságosságáról, így az engedélyt évente felül kell majd vizsgálni. A Bylvay esetében a kezelendő betegség becslések szerint 1/50 ezer vagy 1/100 ezer személyt érint, ezért rendkívüli ritkasága miatt régóta gyűjtik az információkat a hatóanyagról. Az odevixibat már 2012. július 17-én elnyerte a ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítést, majd 2017. október 13-án bekerült az EMA PRIME programjába, és a CHMP is gyorsított felülvizsgálati eljárással (accelerated assessment) értékelte a készítményt. A teljes indikáció szerint a Bylvay 6 hónapos vagy idősebb betegeknél alkalmazható progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis (PFIC) kezelésére, a gyógyszert PFIC kezelésében jártas orvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA 2021. januárjában vette fel a Bylvay-t gyógyszerjelölti státuszba (NDA), és mivel elsőbbségi felülvizsgálat (priority review) keretében fogják értékelni, az engedély kiadásának várható időpontja (PDUFA-date) 2021. július 20. Az odevixibat az amerikai hatóságtól is megkapta az európai minősítések tengerentúli megfelelőit (fast track, rare pediatric disease és orphan drug minősítések).

 

A hatóanyagról (odevixibat)

A Bylvay hatóanyaga, az odevixibat (ATC kód: A05AX05) a csípőbéli epesav-transzporter (IBAT, ileal bile acid transporter) enzim reverzibilis, potens, szelektív gátlója (úgynevezett IBATi), mely a csípőbél disztális részén fejti ki hatását: csökkenti az epesavak újrafelvételét és fokozza az epesavak vastagbél felé történő kiürülését, így csökkenti a PFIC-betegek szérumában mérhető epesav-koncentrációt. A hatóanyagot Alagille-szindrómában és biliaris atresiában is vizsgálják.

 

A betegségről (PFIC) röviden

A progresszív familiáris intrahepatikus kolesztázis (PFIC) egy ultra-ritka (1:50.000-1:100.000) genetikai eredetű májbetegség, melyben a májból az epesavak nem képesek megfelelő mértékben ürülni, így feldúsulnak a májban és a véráramban. A PFIC igazából egy rendellenesség-spektrum, amely több olyan gén mutációja esetén is diagnosztizálható (ATP8B1, ABCB11 ésABCB4), amely az epesav-metabolizmust szabályozza. A betegséget általában már csecsemőkorban felismerik jellemző tünetei miatt (sárgaság és viszketés), ám a progresszív anyagcsere-rendellenességek (zsírok malabszorpciója, növekedés elmaradása, A, D, E és K-vitaminhiány) miatt a gyerekek nagy részénél végstádiumú májbetegség alakul ki 10 éves koruk környékére – „eredeti” májjal csak a gyerekek egyharmada éri meg a felnőttkort. Jelenleg nincs engedélyezett készítmény a betegség kezelésére, csupán tüneti kezelés és a sebészeti beavatkozások két formája, a részleges belső vagy külső epesav-elvezetés (PIBD, partial internal biliary diversion és PEBD, partial external biliary diversion) és a májátültetés jöhet számításba. A PEBD a gyakrabban alkalmazott megoldás, mikor az epesavat a hasfalon keresztül egy sztómazsákba vezetik, és bár hónapokra vagy évekre is megkönnyebbülést okozhat, semmiképp sem tekinthető végleges megoldásnak. A májtranszplantáció pedig jelentős kockázattal jár, és még sikeres műtét esetén is élethosszig tartó gyógyszerszedést tesz szükségessé.

 

A klinikai vizsgálati programról

Az FDA és az EMA az engedélyezés alá vételt két fázis III klinikai vizsgálat, a PEDFIC 1 (NCT03566238) és a PEDFIC 2 (NCT03659916) eredményei alapján döntötte el. A PEDFIC 1 volt a nagyobb betegszámú, pivotális, kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat, mely sikeresen teljesítette az elsődleges végpontokat (pruritus csökkenése, szérum epesav-koncentrációja), és melynek során a szer alkalmazása meglehetősen biztonságosnak mutatkozott. A PEDFIC 2 egy kiterjesztett biztonságossági vizsgálat, mely a hosszú távú alkalmazás következményeit elemzi. A klinikai vizsgálatok során az odevixibat alkalmazásakor leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az alábbiak voltak: hasmenés, hasi fájdalom, véres hasmenés, lágy széklet és hepatomegália.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a májusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 17-20 May 2021

Summary of opinion (EMA) - Bylvay

First treatment for rare liver disease

Albireo Announces U.S. FDA Acceptance of New Drug Application for Odevixibat

Albireo Submits for U.S. FDA and EMA Product Approval of Once-Daily Odevixibat for PFIC

Albireo Initiates Global Phase 3 Clinical Trial of Odevixibat in Alagille Syndrome

Progressive familial intrahepatic cholestasis: Understanding and action start here.

Progressive familial intrahepatic cholestasis

This Study Will Investigate the Efficacy and Safety of A4250 in Children With PFIC 1 or 2 (PEDFIC 1)

Long Term Safety & Efficacy Study Evaluating The Effect of A4250 in Children With PFIC

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.