hirdetés

Mesterséges epevezetékeket hoztak létre

Cambridge-i kutatók új módszerével létrehozott mesterséges epevezeték beültetésével a jövőben mód nyílhat a veleszületett májbetegséggel (biliaris atresiával) élő gyermekek eredményes kezelésére májátültetés nélkül is.

hirdetés

A Nature Medicine című lapban publikált vizsgálatban a kutatók háromdimenziós (3D) sejtstruktúrát alkottak, melyekből − azokat kísérleti egerekbe ültetve − normálisan funkcionáló epevezetékek fejlődtek ki.

A cambridge-i egyetem Ludovic Vallier professzor, dr. Fotios Sampaziotis (Wellcome-MRC Cambridge Stem Cell Institute) és dr. Kourosh Saeb-Parsy (Sebészeti Tanszék) által vezetett kutatócsoportja egészséges sejteket (cholangiocytákat) nyert az epevezetékből, majd ezekből funkcionáló 3D vezetékstruktúrákat (biliaris organoidokat) alakítottak ki. A biliaris organoidokat egerekbe transzplantálva azokból az epeutakhoz hasonló tubuláris struktúrák alakultak ki.

A kutatók eztán arra keresték a választ, hogy a biliáris organoidokból növeszthető-e biológiai úton lebomló kollagén „váz”, melyet aztán cső formájúra alakítva fel lehet használni a szervezet saját károsodott epeútjainak helyreállítására. Négy hét elteltével a sejtek tökéletesen befedték a miniatűr vázszerkezetet, ami olyan mesterséges csövet eredményezett, mely alapvető tulajdonságaiban megegyezett a normális, működőképes epeutakkal. Ezeket a mesterséges csöveket aztán a károsodott epeutak helyettesítésére használták kísérleti egereknél. A mesterséges csövek transzplantációja sikeresnek bizonyult, és az állatok további szövődmények nélkül túlélték a beavatkozást.

„Mostani kutatásunk eredményei kamatoztathatók az epeutakat érintő betegségek kezelésében – magyarázza Vallier professzor. − Pillanatnyilag az egyetlen lehetőségünk a májátültetés, erre azonban csak korlátozottan áll rendelkezésre transzplantációra alkalmas máj. Reményeink szerint a jövőben meglesznek a feltételek mesterségesen előállított szövetek termelésére nagy mennyiségben, melyekkel pótolhatók a megbetegedett epeutak, ezzel hatásos új terápiás módszer kerül a kezünkbe, mellyel elkerülhetők a szervtranszplantációk.”

Dr. Sampaziotis az alábbiakkal egészíti ki e fentieket: „A regeneratív medicina ígéretes példáját láthatjuk. Ezek a mesterséges epevezetékek nemcsak a transzplantációk során tehetnek jó szolgálatot, hanem az epeutak egyéb betegségeinek terápiájában is alkalmazhatók lehetnek, és akár új gyógyszeres kezelési módok kifejlesztéséhez is elvezethetnek.”

Vallier professzor cambridge-i munkacsoportja a Wellcome Trust-MRC Cambridge Stem Cell Institute és a Wellcome Trust Sanger Institute kutatóival együttműködésben végezte a kísérletet és hozta nyilvánosságra eredményeiket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.