hirdetés

Bél mikrobiom és vastagbélrák

A rákot megelőző vastagbél elváltozásokban szenvedő emberek bélmikrobiomjában akár már 5 évvel az elváltozások kialakulása előtt jelentős különbségek észlelhetők az átlagpopuláció mikrobiomjához képest.

hirdetés

A bélmikrobiom és vastagbélrák (colorectal cancer, CRC) kapcsolatát már korábban bizonyították, különösen a Bacteroides fragilis és az Alistipes finegoldii baktériumokról derült ki, hogy egérmodellekben CRC-t okoznak. Jelen tanulmányukban dr. Ranko Gacesa (University of Groningen, Hollandia) és munkatársai azt vizsgálták, hogy a bélmikrobiom az emberekben milyen szerepet játszhat a vastagbélrákot megelőző elváltozások kimutatásában. A United European Gastroenterology (UEG) Week 2023-mas rendezvényén bemutatott kutatás elnyerte az ülésszak legjobb absztraktjának járó díjat.

A nem invazív széklet immunokémiai tesztről (FIT) kiderült, hogy nagyszámú hamis pozitív eredményt produkál, ami sok szükségtelen kolonoszkópiához vezet. A kutatók becslése szerint a széklet mikrobióta elemzés és a FIT kombinált alkalmazása a CRC korai stádiumú előrejelzésében magas valódi pozitív és alacsony álpozitív arányt eredményezhet. A FIT kiegészítése a széklet mikrobiom elemzésével körülbelül 50%-kal csökkenthetné a hamis pozitív eredmények arányát és segíthetné, hogy a daganatos elváltozást a lehető legkorábbi stádiumban felismerjük.

Longitudinális elemzés nagy holland adatbázisok felhasználásával

A CRC és a bélmikrobiom közötti kapcsolat meghatározására a holland kutatók 2000-től 2022-ig tartó longitudinális elemzést végeztek, amelyben azt vizsgálták, hogy a CRC megváltoztatja-e a bélmikrobiomot, valamint, hogy a mikrobiomban bekövetkező változások hozzájárulnak-e a rákot megelőző elváltozások és a CRC kialakulásához.

A holland kolorektális rákszűrési program 55 éves és idősebb személyek FIT-eredményeit, valamint beutalás esetén kolonoszkópiás vizsgálatának leleteit tartalmazó adatait elemezték. A vastagbélbiopsziás esetek az orvosi biopsziák holland nemzeti adatbázisából (PALGA) származtak. Az eredményeket párosították a holland mikrobiom-projekt 8208 személy 2012 és 2015 között vett székletmintáiból nyert adataival. A kutatók így a bél mikrobiom összetételét és funkcióit a rákot megelőző elváltozásokra és a CRC-re vonatkozó részletes szövettani információkkal társíthatták, és arról is képet kaptak, hogy az elváltozásokat mikor észlelték, illetve a bél mikrobiom összetételét mikor regisztrálták a székletmintavétel időpontjához képest.

Az elemzés meghatározta a bélmikrobióta összetételét, funkcióit és genomikus profilját azoknál a résztvevőknél, akiknél 2000 és 2015 között a székletmintavétel előtt, valamint azoknál, akiknél a székletmintavétel után, 2015 és 2022 között alakultak ki rákmegelőző vastagbél elváltozások. Az elváltozások típusát és méretét magában foglaló klinikai fenotípusokat jegyezték fel. A kontrollcsoportba 2123, az általános népességből származó, normális kolonoszkópiás leletekkel rendelkező személyt vontak be.

Több rákot megelőző elváltozást találtak székletmintavétel után

A székletmintavétel előtt 219 résztvevőnél találtak vastagbélelváltozást, köztük alacsony fokú diszpláziát, magas fokú diszpláziát és serrated polipokat, valamint 26 esetben CRC-t. A székletmintavétel után összesen 315 résztvevőnél alakultak ki különféle vastagbélelváltozások, és összesen 29 esetben fordult elő CRC.

Amikor a kutatók a mikrobiom diverzitását vizsgálták azoknál az embereknél, akiknél a székletmintavétel előtt 1-5 évvel rákot megelőző vastagbél elváltozások fordultak elő, azt találták, hogy a diverzitás alacsonyabb volt a kontrollcsoportokhoz képest. A mikrobiom diverzitása azoknál a résztvevőknél is csökkent, akiknél a mintavétel után vastagbélelváltozás alakult ki.

A mikrobiom összetétele és funkciója különbözött a már meglévő és a jövőbeni elváltozásokkal rendelkező betegek között, és az elváltozás típusa alapján is változott.

Mind a székletmintavétel előtt, mind az azt követően kialakuló kóros elváltozások esetén néhány komenzális baktériumban, köztük a Faecalibacterium csökkenését tapasztalták, míg a CRC-s betegeknél az Alistipes finegoldii masszív számbeli növekedését észlelték, ami erősen arra utal, hogy ez szorosan összefügg az emberek CRC-jével.

A rákot megelőző elváltozások jövőbeli kialakulásával összefüggésbe hozott baktériumfajok között a Lachnospiraceae családba tartozó fajok, valamint a Roseburia és az Eubacterium nemzetségek voltak. A mikrobiom összetétele mérsékelt előrejelző erővel rendelkezett a jövőbeli elváltozások és a CRC tekintetében.

Dr. Loris Lopetuso, gasztroenterológus, a Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli (Róma, Olaszország) munkatársa, az ülés társ-moderátora az adatok érdekességének és fontosságának hangsúlyozása mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a székletminta és a polipok kialakulása közötti idő igen hosszú lehet, és ez a tanulmány csak körülbelül 5 évet vizsgált. Továbbá a mikrobióta egyik napról a másikra változhat a stressz, az étrend és számos egyéb tényező hatására.

United European Gastroenterology (UEG) Week 2023: Abstract OP118. Presented October 16, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.