hirdetés

Az orális- és bél-mikrobiom kapcsolata a gyulladásokkal

Több, a szájban gyakran előforduló bélbaktériumfaj, különösen a Streptococcus számos formája, összefüggésbe hozható a koszorúér-atherosclerosissal és a szisztémás gyulladás biomarkereivel.

hirdetés

A bélmikrobióta és a koszorúér-atherosclorosis közötti kapcsolatokat elsősorban tüneteket mutató betegeken vizsgálták, akik valószínűleg olyan terápiában részesültek, amely megváltoztathatta a különböző organizmusok egyensúlyát; tünetmentes koszorúér-betegségben szenvedő emberekről kevesebb adat áll rendelkezésre.

Az szájban élő baktériumfajok gyakran átkerülnek a bélbe, ami arra utal, hogy a bél és a szájüregi mikrobióta profilja összefügg, továbbá, hogy az orális patogén baktériumok a bélrendszeren keresztül bejuthatnak a keringésbe.

Dr. Sergi Sayols-Baixeras (Uppsala Egyetem, Svédország és Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spanyolország) és munkatársai a Circulation-ban2023. július 12-én online megjelent populációs alapú megfigyeléses vizsgálatukban 8973 olyan felnőtt (53,7% nő) vett részt, akiknek nem volt kardiovaszkuláris (CV) betegségük, és akikre vonatkozóan megfelelő képalkotó és egyéb adatok álltak rendelkezésre a Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study (SCAPIS) és a Malmö Offspring Study (MOS) keretében. A kutatók összefüggéseket kerestek a koszorúér-kalcium (CAC) pontszámok (az érelmeszesedés indexe), a székletmintákban azonosított bélbaktériumfajok, a szájban élő baktériumok és a szisztémás gyulladásos biomarkerek között.

Eredmények

A CAC-pontszámokkal a CV kockázati tényezőktől függetlenül korreláló 64 faj közül 51 mutatott pozitív összefüggést, különösen a Streptococcus anginosus és a Streptococcus oralis subsp oralis; azok a betegek, akikben e két baktériumfaj nagyobb arányban fordult elő, azok általában több CV kockázati tényezővel rendelkeztek. A CAC-pontszámokkal korreláló baktériumfajok közül 25 a CT-angiográfiás koronária plakkokkal is összefüggésbe hozható volt. Öt ilyen faj társult a >50%-os koszorúér-szűkülethez, 39 a módosított Duke-indexhez és öt a carotis plakkokhoz (P<0,05). A CAC-pontszámokkal pozitívan összefüggő 54 faj közül 13 a nagy érzékenységű teszttel mért C-reaktív fehérjeszinttel, 10 a leukocitaszámmal és 11 a neutrofilok számával is kapcsolatba hozható volt (P<0,05).

A szájüregben gyakori baktériumfajok korreláltak leginkább mindhárom gyulladásos biomarkerrel; ezek közé tartoztak a CAC-pontszámokkal legerősebben korreláló streptococcusok, azaz a S. anginosus, a S.oralis subsp oralis és a S.parasanguinis.

Ha a bélbaktériumfajok és a koszorúér-atherosclerosis markerei közötti kapcsolatok ok-okozati összefüggésnek bizonyulnak, akkor ezek a baktériumok "közvetlen fertőzéssel vagy a gazdaszervezet anyagcseréjének megváltoztatásával hozzájárulhatnak az atherogenezishez". "A jövőbeli vizsgálatok megmutatják, hogy ezek a fajok felhasználhatók-e potenciális biomarkerekként vagy kezelési célpontokként".

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy kevés résztvevőnél volt magas fokú szubklinikai atheroscleosis, ami csökkentheti a statisztikai erőt. A székletminták elsősorban a disztális vastagbélből származó organizmusokat lehet kimutatni, de "a mikrobiális összetétel a gyomor-bél traktus egész területén nagymértékben változhat". A vizsgálók nem vették figyelembe a baktériumfajok közötti lehetséges szinergikus kölcsönhatásokat, amelyek befolyásolhatják a koszorúér-atherosclerosissal való kapcsolatukat. Az antibiotikum-terápiára vonatkozó rögzített adatok során nem vették figyelembe a kórházi kezelést. A vizsgálat keresztmetszeti felépítése kizárja az ok-okozati összefüggésekre vonatkozó következtetéseket.

A tanulmányt az Európai Kutatási Tanács, a Svéd Kutatási Tanács, a Svéd Szív-tüdő Alapítvány, a Novo Nordisk Alapítvány, a Svéd Diabétesz Alapítvány, a Svéd Stratégiai Kutatási Alapítvány, a Göran Gustafsson Alapítvány, valamint az Axel és Signe Lagerman Alapítvány támogatta.

 

Forrás:

Sayols-Baixeras S, Dekkers KF, Baldanzi G, et al: Streptococcus Species Abundance in the Gut Is Linked to Subclinical Coronary Atherosclerosis in 8973 Participants From the SCAPIS Cohort Circulation.2023 Jul 2023 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.123.063914Circulation.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.