hirdetés

Major depresszió és bél mikrobiom

Kínai és amerikai kutatók székletminták összehasonlítása révén összefüggést mutattak ki a humán bél mikrobiom és a major depresszív zavarok között.

hirdetés

A major depresszív zavar (MDD, major depressive disorder) a mai álláspont szerint nem egyszerűen bizonyos eseményekre adott mentális reakció, hanem biológiai eredetre vezethető vissza. Ebben az irányban indultak el a kutatások is, melyek eredményeként bizonyítékot találtak arra, hogy MDD fennállásakor zavar figyelhető meg a bél mikrobiomban.

A Science Advances című lapban nyilvánosságra hozott kutatásban 311 székletmintát vizsgálták: 156 minta MDD-betegtől, míg 155 minta depresszióban nem szenvedő kontrollszemélytől származott. A mintákat genetikai analízisnek vetették alá a mikróbák, illetve a mintában található más összetevők azonosítása céljából. Ezen túlmenően gázkromatográfiás-tömegspektrometriás vizsgálatra is sor került.

A kutatók a minták egyes komponenseiben különbségeket mutattak ki attól függően, hogy MDD-betegtől vagy kontrollszemélytől származtak-e. Egészen pontosan 47 baktériumfajt találtak különbözőnek, ezen túlmenően a székletmetabolitokban 50, a bakteriofágokban 3 eltérés mutatkozott a betegek és a kontrollszemélyek között. MDD-betegeknél magasnak találták a Bacteroides speciesbe tartozó baktériumok szintjét, míg ugyan ezek a minták az átlagosnál kisebb mennyiségben tartalmaztak az Eubacterium és Blautia specieshez tartozó baktériumokat. Ezek a megfigyelések arra utalnak, hogy az MDD bél mikrobiom zavaraival társul. A szerzők azt is megjegyzik, hogy a Bacteriodes mikrobiomban mérhető magasabb koncentrációi talán magyarázatot adhatnak arra is, hogy MDD kapcsán miért emelkedett a citokinek szintje, illetve miért áll fenn magasabb szintű gyulladásos állapot, mint az átlagpopulációban.

A szerzők kifejtik, hogy mostani megfigyeléseik alapján az MDD diagnózisának jeleneleg interjúk segítségével történő felállítása talán kiegészülhet újabb módszerekkel is. A most közzétett eredmények felvetik, hogy az MDD szűrési eljárásai közé esetleg bekerülhet a bél mikrobiom bizonyos elemeinek objektív meghatározása is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.