hirdetés

A marihuána legalizálás veszélyei

A cannabis fogyasztás károsíthatja a serdülők agyi funkcióit- figyelmeztet a drogfüggőség veszélyeivel foglalkozó amerikai hatóság az egyre terjedő legalizálás veszélyeire.

hirdetés

Az amerikai National Institute on Drug Abuse (NIDA) szakemberei a cannabis használatához társuló ismeretlen kognitív és viselkedésbeli zavarok miatt megkongatták a vészharangot. A NIDA igazgatója, Dr. Nora Volkow által vezetett klinikai vizsgálat szerint a cannabis rekreációs és orvosi célokra történő alkalmazása egyre szélesebb körben legálissá válik, és bizonyos sérülékeny néprétegek – pl. a serdülők – ki vannak téve a szer összes toxikus hatásának.

A tanulmány a JAMA Psychiatry 2016. márciusi számában jelent meg, melyben a kutatók kijelentették, serdülőkori marihuána fogyasztás, illetve bármiféle drogabúzus rövid távon rontja az általános teljesítményt, de hosszú távon károsan befolyásolja az alkalmazkodóképességet és a mentális egészséget. A serdülő fiatalok agya ugyanis még idegsejtkapcsolatok, hálózatok kialakításával "foglalkozik", „programozódik”, a serdülőre ható minden külső és belső inger, történés befolyásolja az agy végső szerkezetét és az agyi kapcsolatok kialakulóban lévő rendszerét. A drogok "beleavatkoznak" a fejlődő neurális kapcsolatrendszerek és az interregionális kapcsolatok kialakításába. Számos kutatásban igazolták, hogy a serdülőkori rendszeresen cannabis használat jelentősen növeli a 13-38 éves korban kialakuló neuropszichológiai károsodások arányát, míg a felnőttkorban kezdett marihuána fogyasztásnak nincs ilyen hatása. Ez nem következik be, ha a cannabis használatát csak felnőtt korban kezdik.

Arra is számos bizonyíték van, hogy a serdülőkori agy számos területén strukturális változások következnek be a cannabis alkalmazása esetén, különösen ha azt alkohollal együtt fogyasztják. Funkcionális MR vizsgálattal igazolható, hogy cannabis használóknál változnak az idegi tevékenységek, különösen a memória feldolgozás területén, az agy dopamin-rendszerére gyakorolt hatása sajátos, (az apátiától és a koncentrációs nehézségektől különböző)  motivációhiányos állapotot eredményez, emiatt romlik a tanulási teljesítmény. A nagy dózisban fogyasztott marihuána bizonyítottan addiktív.

Még nem egyértelműen bizonyított,  hogy a cannabis kiválthat-e pszichiátriai eltéréseket, nevezetesen pszichotikus elváltozásokat és szkizofréniát. Jelent cikk szerzői szerint a marihuána akut pszichotikus epizódokat válthat ki, a dózistól függően növelheti a szkizofrénia kialakulásának kockázatát, a már kialakult szkizofréniában pedig fellángolást eredményezhet. Ezek a veszélyek fokozottak, ha a cannabist serdülőkorban, tartósan, magasabb adagokban használják (a szkizofréniás esetek 8%-a sosem használt marihuánát, 14%-uknál viszont van marihuána fogyasztás a kórelőzményben), a nagyon magas THC tartalom akár hatszorosára is emelheti a kockázatot.        

Jelenleg az USA négy államában (Colorado, Washington, Oregon, Alaska), valamint a fővárosi Columbia régióban legalizálták a cannabist felnőttek számára, rekreáció céljából. (A marihuána származékok – a cannabinoidok – az indiai kenderből készülnek különböző, egyszerű technológiákkal. A fő aktív hatóanyag a THC, a tetrahidrocannabinol. Leginkább hasis gyanta formában, vagy hasist tartalmazó marihuánás cigaretta formában („joint”) fogyasztják.) A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a  legális szerektől származó morbiditás és mortalitás a  könnyebb hozzáférhetőség okán jóval nagyobb az illegális szerektől várhatónál.

               

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Psychiatry 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.