hirdetés

Ki mit vár a pszichoterápiától?

A pszichoterápia során a férfiak elkötelezettebbek a támogató csoportok iránt, és a nőbetegek csaknem mindig a női pszichoterapeutákat részesítik előnyben.

hirdetés

A fenti következtetéssel zárult a British Journal of Clinical Psychology című lapban nemrégiben közzétett vizsgálat, melyet Louise Liddon (Northumbria University), Roger Kingerlee (Norfolk and Suffolk NHS Foundation Trust) és John Barry (University College London) végzett.

A vizsgálatba 347 résztvevőt (115 férfit és 232 nőt) vontak be, akik pszichoterápiában részesültek, majd egy online kérdőív kitöltésére kérték fel őket. A felmérésben felsorolták a betegeknek a különböző kezelési formákat, és a résztvevőknek meg kellett jelölniük, hogy ezeket mennyire kedvelik, illetve hogy milyen megküzdési stratégiákat alkalmaznak pszichológiai problémáik megoldására és milyen típusú segítséget kérnek ehhez.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfi betegek jobban kedvelik a támogató csoportokban való részvételt, mint a nők, emellett a férfiak körében nagyobb volt azok aránya, akik úgy vélekednek, hogy nem állnak rendelkezésre kifejezetten a férfiak számára kidolgozott opciók. A férfiak nagyobb arányban fordulnak a szexhez vagy pornográfiához a stresszel való megküzdés eszközeként, mint a nők.

A résztvevők többsége nem fogalmazott meg preferenciát a terapeuta nemével kapcsolatosan, de akik mégis, azok közül a férfiak körében valamivel nagyobb a női terapeutákat preferálók aránya, míg a nőbetegek egyértelműen a női terapeutákat részesítik előnyben.

John Barry így fogalmaz: „Szignifikáns különbségeket találtunk a női és férfi betegek között. A nők jobban kedvelik a pszichoterápiát, mint a férfiak. Ennek az oka az lehet, hogy a pszichoterápia során nagy hangsúlyt kap az érzelmek megosztása. A férfiak körében szignifikánsan népszerűbbek a támogató csoportok, mint a nőbetegek között – talán azért, mert ezek elsősorban az információk megosztására összpontosítanak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.