hirdetés

Koleszterinszint fontossága diabeteszben

2-es típusú diabéteszben nagyobb figyelmet kell fordítanunk a magas lipoprotein-koleszterin (LDL-C) szintre, mely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik kockázati markere.

hirdetés

Egy finn kutatás során sztatinnal kezelt a 2-es típusú diabéteszeses betegeknél követték az LDL-C-szintek alakulását. A kelet-finnországi Észak-Karéliában összesen 8592, az alap- vagy szakellátásban 2-es típusú diabétesszel kezelt 4622 férfit (54%) és 3970 nőt (46%) vizsgáltak 2011-2017 között. Ez idő alatt, más nemzetközi irányelvekhez hasonlóan, a finn aktuális ellátási irányelv is az LDL-C-szint 1-3 évenkénti ellenőrzését javasolta a 2-es típusú diabéteszben, az LDL-C-kezelési célértékek pedig: < 2,5 mmol/l (< 100 mg/dl) a diabétesz miatt a szív- és érrendszeri megbetegedést tekintve magas kockázatú betegeknél, illetve < 1,8 mmol/l (< 70 mg/dl) vagy a kiindulási értékhez képest 50%-os csökkenés a további kockázati tényezők miatt a szív- és érrendszeri megbetegedést tekintve nagyon magas kockázatú betegeknél. A vizsgálat kezdetén a férfiak átlagéletkora 66 év volt, és 8 éve diabéteszesek; 60%-uk részesült sztatinkezelésben, és 56%-uk LDL-C értéke < 2,5 mmol/l volt. A nők átlagéletkor 69 év volt, átlagosan 8 éve szenvedtek cukorbetegségben; 56%-uk részesült sztatinkezelésben, és 51%-uk LDL-C értéke < 2,5 mmol/l volt.

A betegpopuláció az LDL-C 5 éves szintjét és a sztatinkezelést illetően négy csoportra volt osztható. Az egyes csoportokban a betegek százalékos aránya a következő volt: i) mérsékelten stabil LDL-C: 2,3 mmol/l (90 mg/dl): 86%. Ebben a csoportban a férfiak 67%-a, a nők 64%-a részesült sztatinkezelésben, és a nagy intenzitású sztatinok alkalmazásának aránya mind a férfiak, mind a nők esetében emelkedett az évek során. ii) magas stabil LDL-C: 3,9 mmol/l (152 mg/dl): 7,7%. A magas stabil LDL-C csoportban a férfiak körében 42%-ról 27%-ra, a nők körében pedig 34%-ról 23%-ra csökkent a sztatinhasználat aránya. A csoport túlnyomórészt kezeletlen betegekből állt. iii) csökkenő LDL-C: 3,8%. A csökkenő LDL-C értéket mutató csoportban nőtt a sztatinkezelésben részesülő betegek aránya; a nagy intenzitású sztatinkezelésben részesülő betegek aránya szintén nőtt mind a férfiak (6,2%-ról 29%-ra), mind a nők (7,7%-ról 14%-ra) körében. iv) növekvő LDL-C: 2,5%. A növekvő LDL-C értéket mutató csoportban a sztatinkezelésben részesülő betegek aránya több mint 64%-ról kevesebb mint 43%-ra csökkent, ráadásul, a betegek 42%-a nem szedett sztatint a követés végén.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy eredményeik alapján rendszeresebben kell ellenőrizni az LDL-C értékeket - különösen a folyamatosan emelkedett értéket mutató betegeknél - a sztatinkezelést pedig folyamatosan biztosítani kell. A vizsgálat során nemek közötti különbségek is megfigyeltek: a nők átlagos LDL-C szintje szignifikánsan magasabb volt, de kisebb valószínűséggel írtak fel nekik sztatint, vagy kisebb dózisban, és gyakrabban hagyták abba a terápiát.

A szuboptimális lipidprofilok, különösen az emelkedett LDL-C, szorosan összefügg a 2‑es típusú diabéteszben szenvedők érelmeszesedéssel járó, szív- és érrendszeri megbetegedéseivel. A szövődmények megelőzése vagy legalábbis késleltetése érdekében a rendszeres ellenőrző vizsgálatok, a HbA1c, az LDL-C, a vérnyomás és más szív- és érrendszeri megbetegedésre utaló kockázati tényezők ellenőrzése létfontosságú a diabétesz kezelésében.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/964014?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.