hirdetés

Krónikus hasfájás

A hasfájás a leggyakoribb gyermekgyógyászati és gyermek-gasztroenterológiai problémák közé tartozik, azt is mondhatjuk, hogy az orvoshoz fordulás egyik általános indoka. Előfordulási gyakorisága a gyermekkorban 10–20% közé tehető, és jelenleg növekvő tendenciát mutat. Megkülönböztetünk akut, hirtelen fellépő és rövid ideig fennálló, valamint krónikus hasi fájdalmat.  Ez utóbbiról akkor beszélünk, ha a fájdalom – akár organikus, akár funkcionális eredettel – visszatérő jellegű, és legalább 2-3 hónapja tart. Az esetek  40–70%-ában az egyértelmű organikus okok kizárását követően funkcionális okok igazolódnak a betegség hátterében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Cseh Áron, Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekklinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 6,2 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.