hirdetés

Legyen minden kórház gyermekkórház!

Ha a felnőtteket gyógyító kórházak jobban hasonlítanának a gyermekkórházakra – mind színvilágukban, mind szemléletükben és gyakorlatukban −, akkor ez javíthatná a betegek életminőségét és elégedettségét, sőt a terápiás eredményeket is.

hirdetés

A fenti megállapításokat a Penn Medicine negyedéves orvostanhallgatója, Mark Attiah tette a JAMA című lapban.

„Ahogyan a felnőtteket kezelő kórházakban is kezdik felismeri a környezeti tényezők fontosságát az esendő betegek jólétének biztosításában, a gyermekkórházakról vehetnek mintát olyan körülmények kialakításában, melyek elvonják a beteg figyelmét és csökkentik feszültségét és szorongását. Emellett lényeges, hogy olyan klinikai gyakorlatot alakítsanak ki, melyek inkább beteg- és családorientáltak a jelenlegi szemlélet helyett, mely azt tartja szem előtt, hogy az egészségügyi ellátóknak mi a kényelmes – mondja Attiah, a „Bánj velem gyermekként” című írás szerzője.

A szerző által megálmodott környezetben egyáltalán nincsenek fehér köpenyek. A látogatási idő hosszabb, a betegszobák kialakítása pedig módot nyújt arra, hogy a családtagok éjszakára is a beteggel maradhassanak. Mindenhol figyelemelterelő események: csoportos tevékenységek és programok, koncertek és hasonlók. „Ha egyszer beteg leszek, azt akarom, hogy ilyen helyre hozzanak” – írja Attiah. Meggyőző adatok szólnak amellett, hogy ilyen környezetben javulnak a terápiás eredmények is − írja a cikk.

De nem szabad megállni a környezet átalakításánál – figyelmeztet a szerző. Fontos, hogy a hozzáállás is változzon. „Van egy olyan vélekedés, miszerint a felnőtt betegeknél már kialakult valamifajta szívósság, ami a kellemes környezetet, sőt esetenként akár még a beteg és az orvos közötti bizalmi viszonyt is feleslegessé teszi” – mondja Attiah. Ennek értelmében az orvosok úgy közelítenek a felnőtt betegekhez, mint harcedzett veteránokhoz, akik viszonylag könnyedén képesek egy vadidegen környezetben is megbirkózni a betegség nehézségeivel, pedig ez az elképzelés egyáltalán nem állja meg a helyét.

„Az igazság az, hogy segítség nélkül az emberek többsége – életkorra való tekintet nélkül – nem képes természeténél fogva jó beteg lenni” – áll a cikkben. Lehetőség van-e arra, hogy más megközelítéssel növeljük a betegek toleranciáját? A jelenlegi gyakorlat szerint a betegek családtagjai nem egyenrangú partnerei a gyógyító teamnek, és az orvosok kényelme felülírja az aggódó családtagok lelkének megnyugtatását. (Ezzel kapcsolatban érdekes megfigyelés volt, hogy egy korábbi multicentrikus vizsgálat szerint nem növeli a kártérítési perek számát, illetve nem zavarja az egészségügyi személyzet munkáját sem, ha a családtagok jelen lehetnek a gyógyítási folyamatban – mutat rá Attiah.)

„Nem azt akarom mondani, hogy minden kórházi ágy mellé kerüljenek plüssmackók vagy állítsanak fel ugrálóvárakat minden kórházi előtérbe – írja a szerző. – Azt azonban mindenképpen fel kell ismernünk, hogy a környezet, a mindennapi rutin és a kórház hitvallása nagyban befolyásolja a betegellátást, mely nemcsak a mosolyok és a köszönömök számában mérhető le, hanem a terápia eredményességében is, ami még a kórházi menedzsment számára is fontos.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.