Mammográfiás szűrés számítógépes értékeléssel

A számítógépes adatfeldolgozás semmit sem emel a digitális mammográfiás szűrés értékén, ugyanakkor a diagnosztikus célú mammográfia során már korábbi stádiumokban lehet felismerni a tumorokat.

hirdetés

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala (FDA) már 1998-ban befogadta a legmodernebb technikát, a számítógéppel támogatott mammográfiát (computer-aided detection = CAD). E digitális technika egyre szélesebb körben terjed, 2006-ra az USA-ban már 60%-ban ilyen szerkezeteket használtak szűrés céljából, ma már legalább 90%-ban ilyen gépek működnek. Idősebb (Medicare biztosított) hölgyek 409 459 mammográfiás felvétel alapján 2013-ban megállapították, hogy a technika segítségével több in situ duktális karcinómát (DCIS) mutattak ki (OR 1,17, 95%CI 1,11-1,23), viszont csak ugyanannyi invazív tumort fedeztek fel, mint a CAD nélkül működő gépeken (OR: 1,00, 95%CI 0,97-1,03)(Fenton 2013). Kétségtelen viszont, hogy a diagnosztikus célú mammográfia során már korábbi stádiumokban lehetett felismerni a tumorokat (St. I-II vs St. III-IV viszonylatában igazított OR: 1,27, 95%CI 1,14-1,41), és nem daganatos esetekben is több volt az eljárás diagnosztikus haszna.

A JAMA Internal Medicine 2015. szeptember 28.-i számában online megjelent közlemény szerint egy nagy vizsgálatban igazolták, hogy a CAD nem javított a szűrésre alkalmazott digitális mammográfia pontosságán, sőt, a radiológusok a CAD használata során több daganatot nézhetnek el.

A vizsgálat két megelőző tanulmányra is hivatkozik, melyek a CAD nagyon kevés - ha egyáltalán létező – előnyét próbálták igazolni, és felvetették, hogy a CAD mellett több a visszarendelés és az (esetleg felesleges) biopsziás javaslat is. A tanulmány első szerzője, Dr. Constance D. Lehman szerint (Avon Comprehensive Breast Evaluation Center at Massachusetts General Hospital, Boston) a radiológusok függővé válnak a CAD-tól, és esetleg elhanyagolják azokat a léziókat, melyeket a CAD nem jelez. Egy másik, más életkorú, nagy populáción végzett vizsgálattal isellenőrizték eredményeiket, és ennek során sem tapasztalták a CAD előnyét. A szűrő-jellegű digitális mammográfia pontosságát a 2003 és 2009 közötti időszakban végzett felvételek eredményei alapján elemezték: 323 973 asszonyon 495 818 mammográfia történt CAD segítségével, míg 129 807 mammográfiás felvételnél nem állt rendelkezésre CAD-támogatás. A vizsgálatokat 66 centrumban végezték, és összesen 271 radiológus értékelte a felvételeket a National Cancer Institute-alapította Breast Cancer Surveillance Cornsortium égisze alatt. A szűrés utáni egy éven belül a 323 973 nőnél 3 159 emlőrák jelent meg (<1%). A CAD használata viszont sem a mammográfiás szenzitivitáson, sem a specificitáson nem javított: míg a szenzitivitás CAD-dal 85,3% (95%CI83,6-86,9), CAD nélkül 87,3% volt (95%CI 84,5-89,7), addig a specificitás CAD-dal 91,6% (95%CI91,0-92,2), CAD nélkül 91,4%-nak adódott (95%CI 90,6-92,0).

A CAD használata nem javított az összes emlőrák-detekciós arányon sem: 10 000 szűrés során CAD-dal és nélküle is egyaránt 4,1 emlőrákot emeltek ki (4,1/10 000), de nem volt különbség az invázív daganatok észlelési arányában sem (CAD-dal 2,9 rák/1 000, CAD nélkül 3,0 rák/1 000). Az in situ karcinómák viszont enyhén nagyobb arányban kerültek a CAD segítségével felfedezésre (1,2/1 000 vs 0,9/1 000).

Komolyabb problémát jelent viszont az, hogy annál a 107 radiológusnál, akik CAD-dal felszerelt és CAD nélküli mammográfiát is használnak, a CAD-hoz jelentősebb szenzitivitás-csökkenés társul (OR: 0,53, 95%CI 0,29-0,97). Tehát a CAD nem hogy javított volna, hanem rontott a detekciós arányon, a radiológus szerint „láttam, hogy valami nem stimmel, de a CAD nem jelzett, és én meg hittem a komputernek”.  

Dr. Joshua Fenton (University of California, Davis Health System, Sacramento) szerint a CAD úgy működik, mint egy automatizált második képelemző, megjelöli a potenciálisan gyanús foltokat a radiológus számára – mielőtt az végső diagnózisát megfogalmazná. Bevezetésekor úgy látszott, hogy 20%-ot javít a daganatok észlelésén, de újabban kétségbe vonhatjuk egyáltalán a hasznát is. Dr. Robert Smith (az American Cancer Society szűrésekért felelős alelnöke) szerint a CAD használat esetén még alacsonyabb is lehet a teljesítmény, mint nélküle, és ha nincs haszon, miért is fizessünk érte?

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. JAMA Internal Medicine

3. JAMA Internal Medicine

4. Annals of Internal Medicine   

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.