hirdetés

Megőrizhető-e transzplantált vese minősége?

Korai fázisú hisztológiai adatok szerint az iscalimabbal kezelt betegek 60%-ánál normál szövettani eredményeket tapasztaltak a veseátültetést követő 1 év elteltével.

hirdetés

A Novartis június 6-án hozta nyilvánosságra korai fázisú hisztológiai adatait, melyek szerint legalább 1 évvel a vesetranszplantáció után a betegek 60%-ánál normál szövettani jellemzőket tapasztaltak az iscalimab (CFZ533) vizsgálati szer alkalmazásával, míg ugyanez a mutató 0% volt takrolimusz (a jelenlegi standard kezelés) esetében. Az eredmények jelentőségét az adja, hogy a transzplantált vesék kevesebb, mint fele mutat normál működést 10 évig, ezért a tartósság egy jelentős ellátatlan gyógyászati igény a transzplantált vesével élő vagy veseátültetésre váró betegeknél. Csak az Egyesült Államokban több, mint 100 ezer ember szerepel a várólistán a donorok krónikusan alacsony száma miatt. A transzplantált vesék tartósságának növelése a dialízisre visszatérő illetve a második szervátültetést igénylő betegek számának csökkenését eredményezné, és enyhítené a nyomást a várólistákon, mert már jelenleg is átlagosan 3-5 év várakozási időre lehet számítani.

Az Amerikai Transzplantációs Kongresszuson (ATC, American Transplant Congress) bemutatott munka keretében azt vizsgálták, hogy az iscalimabbal végzett kalcineurin-mentes kezeléssel megőrizhető-e a transzplantált vesegraftok minősége. A vizsgálat eredméyei szerint az iscalimab alkalmazása esetén alacsonyabb volt a krónikus allograft károsodási index (CADI, chronic allograft damage index) a jelenlegi kezelési standardnak minősülő takrolimuszhoz képest. Az iscalimabbal 5 betegből 3, azaz a betegek 60%-a mutatott normál szövettani jellemzőket egy évvel a transzplantációt követően, míg a takrolimusz esetében 7-ből egy sem. Az alacsony CADI értékek kedvezőbb hosszú távú betegségkimenetekre utalnak, azonban a kis betegszám miatt ezeket az eredményeket a folyamatban lévő fázis IIb CIRRUS I vizsgálatnak (NCT03663335) kell majd igazolnia.

A hatóanyagról (iscalimab)

Az iscalimab egy új, teljesen humán IgG1 monoklonális antitest, mely a CD40 metabolikus útvonal szignalizációját és a CD40+ sejttípusok aktiválását gátolja meg.

A korai fázisú eredményekről

Egy közelmúltban végzett multicentrikus, randomizált, kontrollos, non-inferiority vizsgálatban (NCT02217410) az iscalimab hatásossága nem maradt el a takrolimuszétól, a vesefunkció javulását eredményezte, csökkentette a cukorbetegség újbóli megjelenésének kockázatát, és biztonságossági profilja sem volt kedvezőtlenebb a takrolimuszénál. A mostani adatok ebben a korábbi vizsgálatban részt vett betegektől származnak, akiknél rutin biopsziát vagy utánkövetési céllal több biopsziát végeztek a szövettani vizsgálatokhoz. Az adatokat a CADI pontrendszer és a Banff-kritériumok szerint olyan patológusok végezték, akik nem tudták, hogy a szövettani minták melyik kezelési karról származtak. Az utolsó biopszia időpontjában az átlagos CADI érték 1,6±0,6 volt az iscalimab ill. 5,1±0,8 a takrolimusz esetében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Novartis presents first-of-its-kind histology data with iscalimab (CFZ533) suggesting the extended survival of transplanted organs may be possible (Novartis)

Novartis says iscalimab may prolong durability of transplanted kidneys (Pharmaceutical Business Review)

Novartis’ Iscalimab Could Improve Lifespan of Kidney Transplants (BioSpace)

Novartis presents first-of-its-kind histology data with iscalimab (CFZ533) suggesting the extended survival of transplanted organs may be possible (MyScience)

Novartis’ iscalimab results hint at extended survival of transplanted organs (PharmaTimes)

CNI-Free Therapy with Iscalimab (anti-CD40 mAb) Preserves Allograft Histology Compared to Standard of Care after Kidney Transplantation (ATS meeting abstracts)

NCT02217410: A 12-month Randomized, Multiple Dose, Open-label, Study Evaluating Safety, Tolerability, Pharmacokinetics/Pharmacodynamics (PK/PD) and Efficacy of an Anti-CD40 Monoclonal Antibody, CFZ533, in Combination With Mycophenolate Mofetil (MMF) and Corticosteroids (CS), With and Without Tacrolimus (Tac), in de Novo Renal Transplant Recipients (ClinicalTrials.gov)

Farkash E, Naik A, Tedesco-Silva H, Nashan B, Witzke O, Hoogen Mvanden, Berger S, Cibrik DM, Mulgaonkar S, Leeser DB, Alloway R, Patel A, Pratchke J, Sommerer C, Wiseman A, Zuilen AVan, Laessing U, Rush J, Haraldsson B. CNI-Free Therapy with Iscalimab (anti-CD40 mAb) Preserves Allograft Histology Compared to Standard of Care after Kidney Transplantation [abstract]. Am J Transplant. 2019; 19 (suppl 3). Accessed June 9, 2019.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.