hirdetés

A diabeteses nephropathia új biomarkere

A tumor necrosis faktor receptor 1 -nek prognosztikus és terápiás szerepe lehet a diabeteses nephropathiában.

hirdetés

A Joslin Diabetes Centrum közelmúltban megjelentetett kutatási eredményei szerint egy új biomarkernek köszönhetően mind az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek körében nagy pontossággal jósolható a veseelégtelenség. A remények szerint a TNFr1 nem csak prognosztikai, hanem prevenciós és terápiás jelentőségűvé is válhat.

Mindez idáig a cukorbetegség okozta veseelégtelenség stádiumának meghatározására két indikátorunk volt. Az egyik az albumin – kreatinin hányados, a másik pedig a kalkulált glomerulus filtrációs ráta (eGFR). A két marker alapján jól lehet azonosítani és karakterizálni a veseelégtelenséget, de rizikót ratifikálni nem tudunk. A két érték alapján ugyanis nem lehet megmondani, hogy kinek mekkora esélye lesz a veseelégtelenségre ill. azt sem lehet meghatározni, hogy kinél mi a végstádiumú veseelégtelenség kezdetének küszöbértéke.

A jelen cikkben ismertetett kutatás 2012-ben kezdődött. Ebben az évben fedezte fel, a vizsgálatot vezető dr. Krolewski, hogy  a veseelégtelenség progressziója és a tumor nekrózis faktor receptor 1 (TNFr1) szintje között összefüggés van. A sejtés mindkét típusú diabetesben igazolódott. A felfedezést klinikai gyakorlatba ültetve 3-4. stádiumú veseelégtelenségben szenvedő cukorbetegeket  vesefunkciójának és TNFr1 szintjének rendszeresen ellenőrzésébe kezdtek.  A tervezett követési időt 4-15 évben határozták meg. Az új biomarker mellett az albumin – kreatinin rátát és az eGFR-t  is rendszeresen ellenőrizték (gyakorlatilag ezzel kontrollálták az új markert).  Az eredmények statisztikai elemzését (analízis, kohorsz vizsgálatok) követően arra jutottak, hogy a marker prediktív értéke egyezik 1-es és 2-es típusú diabetes esetében is. Ez a megállapítás azért fontos, mert a nephropathia kialakulási mechanizmusát különbözőnek tartják a kétfajta diabetesben. (Sok vizsgálat ezért külön is taglalja az egyes típusokhoz kötődő vesekárosodást.) A jelenlegi ismeretanyag alapján ugyanakkor mégis csak kell legyen egy közös etiológia. Az előzetes eredmények szerint a TNFr1 szenzitivitása 72%-os, pozitív prediktív értéke pedig 82%-os. Ez azt jelenti, hogy 100 betegből 72-nél igazolható a vesekárosodás a TNFr1 szint meghatározással, valamint 100 betegből 81-nél jelezhető 3 évre előre a károsodás kialakulása. Sajnos a statisztika szabályainak megfelelően ez még nem üti meg a szignifikáns szintet. A vizsgálat szervezői is elismerik, hogy kutatásuk a beválasztott betegek nagyjából 80%-ánál  nem hozott új vagy hasznos információt. Az eredményesség érdekében a kritériumok szigorítását és a betegszám csökkentését, valamint a vizsgálati eszközök és a vizsgálat  keresztmetszetének pontosítását tűzték ki célul.

Az sem ismert, hogy milyen szereppel bírnak a tumor necrosis faktor receptor variánsok, illetve van-e szerepük a károsodás patomechanizmusában. Amennyiben utóbbi bizonyítást nyer, úgy újabb farmakológiai támadáspont nyílik a diabeteses nephropathia kezelésében.

 

Forrás: ScienceDaily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.