hirdetés

Mesterséges intelligenciát is alkalmazó elektronikus onkohematológiai döntéstámogató rendszerek fejlesztése és országos kiterjesztésű bevezetése

Az onkohematológiai betegek aggregált diagnosztikai, kezelési és a terápiás válaszreakcióival kapcsolatos adatainak longitudinális gyűjtéséből valós idejű adatsorokat (Big Patient Data) tartalmazó, ún. országos dinamikus betegségregiszterek hozhatók létre, melyek alkalmasak egészségügyi, egészségipari és adattudományi kutatásokra, kórházi és biztosítói költséganalízisre, az innovatív diagnosztikus eljárások és gyógyszerek teljesítményének és az egyedi méltányossági kezelések odaítélésének és hatásosságának mérésére, valamint az egészségbiztosítói és egészségpolitikai döntések alátámasztására és támogatására. Magyarországon elsőként, a DPC-OHII és konzorciumi partnerei olyan – országosan kiterjeszthető és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) csatlakozó – komplex informatikai rendszert dolgoztak ki, amely közös szakmai ernyő és projektmenedzsment alá rendezi az alapkutatási (K), az alkalmazott kutatási és termékfejlesztési (K+F) és az innovációs (I) tevékenységeket. A speciálisan fejlesztett esetmenedzsment és döntéstámogató programok (OncoGenomic és Oncompass Calculator) segítségével gyűjtött és elemzett adatok lehetővé teszik az országos onkohematológiai dinamikus betegségregiszterek felépítését és gyakorlati bevezetését, amely támogatja a betegek HiTech diagnosztikához és terápiához való egyenlő esélyű és gyors hozzáférését. Magy Onkol 63:275-280, 2019

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vályi-Nagy István, Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC-OHII)
a szerző cikkei

Peták István, Oncompass Medicine Kft., Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.