Methotrexat kezelés melletti is hatékony az mRNS-vakcina

Egy kis vizsgálat eredményei szerint a methotrexatot szedő betegeknél az első adag Pfizer-BioNtech mRNS vakcina beadása után a gyenge antitest-válasz esetén is kimutatható aT-sejt mediált immun-válasz.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a korábbi vizsgálatokban a gyakran használatos immun-szupresszív methotrexat kezelés mellett az mRNS COVID-19 oltóanyagokra csak gyenge antitest-válasz igazolódott (Az mRNS vakcinák hatásossága metotrexátkezelés mellett), és a cég nem is javasolta az antitest szint kimutatását vakcinája hatásosságának megítélésére. Egy újabb, kis esetszámú vizsgálatban azonban kimutatták, hogy a vakcina beadására az immunszuppresszállt betegek szervezete is reagál, T-sejtes immun-válasz alakul ki.

A 31. European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Disese-en ismertetett vizsgálat eredményeit egyidejűleg a Lancet Rheumatology is közölte.  Dr. Satweer K. Mahil (St. John’s Institute of Dermatology, London) és munkatársai elmondták, hogy az „immunmediált betegség miatt immunszupressziós kezelésben részesülő betegeknél a szerokonverzió egymagában nem elégséges a vakcina immunogenitásának bizonyítására”, ezért óvnak attól, hogy a mindennapos klinikai gyakorlatban a szerokonverziós adatokat önmagukban rutinszerűen alkalmazzuk.  A funkcionális humorális immunitás és a T-sejtes válaszok tekintetében adataink azt jelzik, hogy a célzott biológiai kezelések nem teszik tönkre a vakcinára adott immunválaszt és bizonyos mértékű védelmet nyújtanak ezen sérülékeny betegpopuláció számára: bár a methotrexat csökkenti a humorális immunitást, a celluláris válaszok megmaradnak.

Londonban és Dél-Kelet Angliában psoriasis miatt kezelt 84 beteg adatait értékelték. Átlagos életkoruk 43 év volt, 85%-uk volt fehér. Minden psoriasisos beteg megkapta az első adag Pfizer-BioNtech vakcinát. A betegek közül 17-en methotrexatot kaptak, a többiek célzott biológiai terápiában részesültek (tumor necrosis faktor gátlás: 27 beteg, interleukin-17 gátlás: 15 beteg, IL-23 gátlás: 25 beteg). További 17 egészséges páciens kapott Pfizer vakcinát, ők alkották a kontroll csoportot. Négy héttel az első adag oltóanyag beadását követően az immunszupprimált betegek 78%-ánál észleltek szerokonverziót (mérhető antitestekkel), míg a kontroll csoportban ez 100%-os volt. Az immunszuppresszáns szerekkel kezelt psoriasisos betegek közül a methotrexatot kapóknál volt a legalacsonyabb szerokonverzió (methotrexat mellett 47%, TNF faktor gátlás mellett 79%, IL-23 gátlás mellett 83%, IL-17 gátlás mellett 100%). A methotrexatot kapó betegeknél volt a legalacsonyabb a SARS-CoV-2 elleni neutralizáló aktivitás a kontrollokhoz képest, de alacsony volt a többi célzott kezelést kapó betegeknél is. Az alfa B.1.1.7 variáns (más elnevezéssel alfa nevű, korábban britnek is nevezett B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat) ellen minden résztvevőnél alacsony volt a neutralizáció mértéke.

A kutatók a celluláris immunitást az interferon-gammát, az IL-2-őt, vagy az IL-21-et szekretáló T-sejtek jelenléte alapján mérték. T-sejtes válasz volt megfigyelhető az immunszupprimáló kezelésben részesülő betegek 84%-ában - köztük a methotrexatot kapóknál 93%-ban - és csak 69%-ban a kontroll személyeknél.

A második oltás után megjelenő immunválaszokról a kutatók természetesen később beszámolnak. A CD8 T-sejtes válasz mérését is tervezik, hiszen a védelem az antitestes és a T-sejtes immunitás mellett más módon is kialakulhat.  Lehetséges, hogy a vakcina jó B-sejtes immunitást hoz létre, és a vírus-specifikus memória B-sejtek a vírussal való ismételt találkozás (a vakcina „emlékeztető (boost)” dózisának felvétele) esetén gyors és jó immunválaszt produkálnak.

Ismert, hogy a methotrexát gátolja az influenza- és a pneumococcus vakcinákra adott humorális választ, írta Dr. Conolly és Dr. Paik (Johns Hopkins University School of Medicine) a tanulmányhoz fűzött megjegyzésben. Rheumatoid arthritises betegeknél a methotrexat kezelés kéthetes felfüggesztése növeli az influenza vakcinára adott választ. Az American College of Rheumatology (ACR) COVID-19 vakcina mindkét adagjának felvétele után javasolja a methotrexat kezelés 1 hétig tartó időleges megszakítását (az egydózisú J&J vakcina felvétele után az amerikai szervezetek 2 hét szünetet javasolnak a methotrexat kezelésben). Ugyanakkor véleményük szerint a celluláris válasz a gyenge humorális válasz ellenére is kialakulhat, bár ebben a bizonytalan klinikai helyzetben (különösen az első adag után) a betegek sebezhetőek, ezért a fertőzés kockázatát mindenképp szükséges csökkenteni.

Az immunszupprimált betegek 75%-nál csak olyan enyhe oltási reakciókat láttak: az injekciós hely fájdalma, fejfájás, fáradtság, ami a kontroll személyek 94%-ánál volt észlelhető. Mérsékelt, vagy súlyos mellékhatás nem volt. Ugyanakkor az immunszupprimált betegek 11%-ánál a psoriasis tünetek rosszabbodtak a vakcinálás után.

Forrás:

Haelle T. Patients on methotrexate show T-cell response to Pfizer vaccine. Medscape Medical News > Conference News > ECCMID 2021. July 12, 2021.

31st European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID): Abstract 2782-6. Presented July 11, 2021.

Mahil SK, Bechman K, Raharja A, et al. The effect of methotrexate targeted immunosuppression on humoral and cellular immune responses to the COVID-19 vaccine BNT162b2: a cohort study. Lancet Rheumatology. July 08, 2021.

Conolly CM, Pik JJ. Impact of methotrexate on first-dose COVID-19 mRNA vaccination. Lancet Rheumatology. July 08, 2021,

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.