hirdetés

Minél nagyobb a tüdő, annál sikeresebb a transzplantáció

A The Annals of Thoracic Surgery című lapban megjelent közlemény szerint a nagyobb méretű tüdők transzplantációja esetén nagyobb szervtúlélési arányra számíthatunk.

hirdetés

A Johns Hopkins Medical Center kutatása alapján javíthatók a szervátültetésre váró betegek kilátásai. A most közzétett adatok arra utalnak, hogy bár korábban aggodalmak éltek azzal kapcsolatban, hogy a donor és a recipiens tüdő méretei a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz, a „túlméretes” tüdőktől talán még jobb eredmények várhatók.

A most közzétett tanulmány 4520 kettős és 2477 egyszeres tüdőtranszplantáció tapasztalatain alapul, melyeket az Egyesült Államokban végeztek 2005 és 2010 között.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a tüdő nagysága az adott személy testmagassága és neme alapján felbecsülhető. A becslést „előre jelzett teljes tüdőkapacitásnak” nevezik, hozzátéve, hogy a magasabb emberek tüdőmérete rendszerint nagyobb, és a férfiak tüdeje is nagyobb, mint az azonos testmagasságú nőké. Az adott recipiens esetében használandó tüdők nagyságát a donor és a recipiens előre jelzett tüdőkapacitásának aránya alapján határozták meg. Az 1,0 arány például tökéletes nagyságbeli egyezést jelent, míg az 1,3 azt jelzi, hogy a transzplantált tüdő nagyobb, mint a recipiens eredeti tüdőkapacitása. A mostani vizsgálatból az derült ki, hogy kettős tüdőtranszplantációk esetében 30 százalékkal növelhető a szerv egy éven belüli túlélési aránya, ha ez az arány 1,3 körül van.

Christian A. Merlo, a Johns Hopkins Egyetem kutatója így fogalmaz: „Ellentétben azzal, amit korábban gondoltunk, kiderült, hogy a nagyobb tüdők alkalmasabbak lehetnek transzplantációra. A tüdőtranszplantációk esetében a beültetett szerv túlélési aránya sajnos elmarad a más szolid szervek, például a máj, vese vagy szív átültetése esetében elérhető szervtúlélési aránytól. Mostani vizsgálatunk azonban azt jelzi, hogy ha rutin módon nagyobb tüdőket ültetünk be betegeinknek, akkor potenciálisan javíthatjuk a sikerességi arányt. Ez volt a mostani kutatásunk célja.”

A University of Michigan Transplant Center adatai szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 1500−1700 beteg esik át tüdőtranszplantáción, melynek kapcsán az 5 éves túlélési arány 50-60 százalék. A központ munkatársai szerint a megfelelő szervek hiánya jelenti a transzplantációk legnagyobb akadályát.

A mostani kutatás alapján felhívják a figyelmet, hogy a most közzétett adatok új számítások alapját képezhetik az előre jelzett tüdőkapacitás meghatározására, mely szerint a betegek számára nagyobb tüdők ajánlhatók fel a kisebbek helyett, melyek nem működnek annyira jól. Azt is hozzáteszik, hogy bár a mostani számítások szerint átlagos esetben egy 12 évesnél fiatalabb gyermek nem kaphat felnőtt tüdőt, illetve fordítva, felnőtt betegbe nem ültethető be gyermek tüdeje, tapasztalataik szerint e korlátozás kikerülhet az ajánlásokból. Ez módot nyújt az orvosnak arra, hogy az adott esethez igazított egyedi döntést hozzon a rendelkezésre álló donorszervek mérete alapján.

„A vizsgálat arra figyelmeztet, hogy az életkor és testmagasság alapján meghozott döntések helyét az adott eset alapos mérlegelésének kell átvennie. Előfordulhat, hogy egy gyermek esetében jó eredményt hoz egy olyan tüdő beültetése, mely első pillantásra túlméretesnek tűnhet. Ugyanakkor a kistermetű felnőttek számára alkalmasak lehetnek a gyermektüdők” – mondja Ashish Shah, a Johns Hopkins Hospital tüdőtranszplantációs osztályának vezetője.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy előfordulhat, hogy egy tüdő valóban túlságosan nagy adott esetben. Amennyiben a tüdő túlságosan nagy a recipiens számára, a sebész számára nehézséget okozhat a mellkas zárása, túlságosan nagy nyomás hárulhat a szívre, ami vérnyomásesést okozhat, vagy a tüdő összenyomatása következtében a tüdő összeeshet.

Ashish Shah ugyanakkor nyomatékkal kiemeli, hogy az, hogy a nagyobb tüdők jobb szervtúlélési arányt eredményeznek, nem jelentheti azt, hogy a kisebb tüdők beültetését vissza kellene utasítani – mert sok esetben még ez is sokkal jobb, mint ha egyáltalán nem kerül sor a transzplantációra.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.