hirdetés

Munkavégzés enyhe légúti panaszokkal

Egy kanadai felmérés azt mutatta, hogy az egészségügyben dolgozók jó része akkor is munkába megy, amikor enyhébb akut légúti betegséggel küszködik, kitéve evvel a betegeket és a munkatársaikat is a fertőződés kockázatának.

hirdetés

Dr. Lili Jiang (Sinai Health System, Toronto, Kanada) és munkatársai az Infection Control & Hospital Epidemiology c. lapban online megjelent közleményükben azt írják, hogy a kanadai akut ellátást végző kórházak dolgozóinak 95%-a az influenza-szezonban enyhe akut légúti fertőzéssel (ARI, acut respiratory disease) is egy, vagy több akár napra is bement a munkahelyére.

A kanadai kórházi dolgozók influenzájáról és egyéb légúti betegségeiről a 2010-2011 és a 2013-14-es influenza szezonban készült felmérés. A prospektiv kohorsz vizsgálatban résztvevők feljegyezték az ARI-ra utaló tüneteiket, a lehetséges expozíciókat, munkahelyükről való távolmaradás okait és az orvosi konzultációkat. A 2728 résztvevő összesen 10.156 betegségnaplót írt (átlagosan 3,7 napló/fő, 95%CI 3,7-3,8). A vizsgált négy influenza szezon alatt összesen 2222 ARI-s epizód fordult elő, vagyis résztvevőként átlagosan 0,81 epizód (95%CI 0,80-0,83), s a vizsgálatba vontak 50,4%-a legalább egy ARI epizódot szenvedett el, és jegyzett le minden vizsgált időszakban. Az egészségügyi dolgozók közül 1036-an a munkanapokon is küszködtek ARI tünetekkel, közülük 980-an (94,6%) legalább egy napot betegségük alatt is dolgoztak, ami a végső feldolgozásra került 5281 beszámoló alapján átlagosan 1,93 betegségen is munkában töltött napot jelent (95%CI 1,91-1,95) és azt, hogy az érintettek átlagosan csak 0,47 napot (95%CI 0,45-0,49) maradtak távol munkájuktól tüneteik miatt.

Többváltozós analízist is végeztek a kórházak területi elhelyezkedése, az asthma, a krónikus állapotok, az influenza-ellenes vakcináció, és számos más faktor figyelembe vételével. Az egyes szakmák összehasonlítása során az derült ki, hogy az orvosok nagyobb valószínűséggel dolgoznak betegen is (igazított RR: 1,11, 95%CI 1,04-1,19), míg az ápolónőkre ez kevésbé jellemző (aRR: 0,88, 95%CI 0,84-0,93). A nagy kockázatú területeken (pl. sürgősségi osztályok, intenzív osztályok) dolgozó munkatársak gyakrabban mennek munkába betegen is az egyéb osztályokon dolgozókhoz képest (aRR: 1,15, 95%CI 1,10-1,20). Biztató tény azonban, hogy súlyosabb tünetek jelentkezése mellett ritkább a munkavégzés (aRR: 0,95, 95%CI 0,94-0,95), csakúgy, mint az első betegen eltöltött munkanap után (aRR: 0,87, 95%CI 0,85-0,89).

A tünetek ellenére is munkába menő dolgozók nagy része (69%) azt vallotta, tüneteik olyan mérsékeltek voltak, hogy munkaképesnek tartották magukat, 11%-ban azt mondták, hogy munkahelyükön halaszthatatlan feladataik voltak, 8%-ban kötelességnek érezték a munkát, 3%-uk nem kívánt otthon maradni.

Dr. Jiang és munkatársai az adatok alapján kijelentették, hogy ilyen módon megnő az akut légúti fertőzésnek a sérülékeny betegekre és a munkatársakra való átvitelének kockázata. A probléma kezeléséhez több tényezőt, köztük kulturális normákat is figyelembe kell venni. A fertőzések megakadályozása érdekében a munkaegészségügyi és biztonsági szabályokat kell kidolgozni, tudatosítani kell minden egészségügyi dolgozóban az ARI-kat okozó vírusok átvitelének kockázatát, és azt, hogy ez mennyire veszélyes a sérülékeny betegekre, és szabályozni kell a betegen történő munkába járást.

Források:

1. Medscape Medical News

2. Infection Control Hospital Epidemiology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.