hirdetés

Myelomát megelőző jóindulatú elváltozás

Brit kutatók áttörést értek el annak megértésében, miként alakul ki a vérképzőszervi rákok egy gyógyíthatatlan formája egy gyakran teljesen tünetmentes megelőző elváltozásból. A mostani adatok alapján hatékonyabb kezeléseket dolgozhatnak ki és azonosíthatják a nagy kockázatú betegcsoportokat.

hirdetés

A myelomás betegek túlnyomó többségében a rosszindulatú daganat diagnózisát megelőzően megfigyelhető egy jóindulatú MGUS rövidítéssel (monoclonal gammopathy of undetermined significance, nem meghatározott jelentőségű monoklonális gammopátia) jelölt elváltozás. A MGUS viszonylag gyakori eltérésnek számít az idősebb populációban, de csak minden 100. esetben alakul ki belőle myeloma. Jelenleg azonban még nincs a kezünkben módszer azon betegek azonosítására, akiknél fokozott a myeloma kialakulásának kockázata.

Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 4000 betegnél diagnosztizálnak myelomát, mely elsősorban a csontvelői plazmasejteket érinti. A University of Birmingham, New Cross and Heartlands Hospitals kutatói myelomás és MGUS-esetekből származó csontvelői és vérsejteket hasonlítottak össze egészséges önkéntesektől nyert mintákkal.

A szerzők meglepő módon azt találták, hogy a MGUS-betegek csontvelői metabolikus aktivitása szignifikánsan eltért az egészséges önkéntesek plazmájában mérhető szinttől, ugyanakkor igen kevés különbséget fedeztek fel a MGUS- és a myeloma-betegek között. A kutatást a Bloodwise nevű jótékonysági szervezet támogatta (melynek új neve ez év szeptemberétől Leukaemia & Lymphoma).

A Blood Cancer Journal című lapban közzétett adatok szerint a legjelentősebb metabolikus változások a tünetmentes MGUS kialakulásakor következnek be, nem pedig a myelomába történő későbbi progresszió során.

A kutatást vezető dr. Daniel Tennant megfogalmazása szerint: „Eredményeink azt mutatják, hogy igen csekély változások elegendőek ahhoz, hogy a MGUS myelomába menjen át, mivel most már tudjuk, hogy a myelomát csaknem minden esetben MGUS fennállása előzi meg. Ha lenne a kezünkben egy olyan gyógyszer, mely alkalmas ezeknek a specifikus kezdeti elváltozásoknak a befolyásolására, akkor ez igen hatékonynak bizonyulna a myeloma kezelésében. Mindezek fényében mostani megállapításaink nagyon izgalmasak.”

A szerzők több mint 200 olyan anyagcsereterméket azonosítottak, melyek különböznek egészséges személyek, illetve MGUS- vagy myelomás betegek esetében, ugyanakkor a MGUS és a myeloma között mindössze 26 eltérést találtak. Reményeik szerint ezek az apró elváltozások lehetnek azok a kulcsfontosságú eltérések, melyek ahhoz szükségesek, hogy a MGUS myelomába menjen át.

„A myeloma egy jelentős állapotromlással járó rosszindulatú betegség, mely rokkantságot és fájdalmat okozó csontkárosodáshoz vezet. Bár egyre jobb módszerekkel rendelkezünk a myeloma kezeléséhez és a betegek életkilátásainak javításához, a betegség végül csaknem minden esetben halállal végződik. Jelen kutatás alapként szolgál új, a mostaninál célzottabb terápiák kidolgozásához és minimálisan invazív módszerek kifejlesztéséhez azon betegek azonosítására, akiknél a legnagyobb az esély a MGUS myelomába történő átmenetelére. Ha megtaláljuk a módját a MGUS progressziójának blokkolására, akkor reményünk lehet arra, hogy a jövőben képesek leszünk megelőzni a myelomás esetek jelentős részét.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.