hirdetés

Nagyobb veszélyben vannak a bölcsőhalált halt babák testvérei

Az Archives of Disease in Childhood című lapban nemrégiben megjelent adatok szerint bölcsőhalált követően a testvérek körében tízszeresére emelkedik annak kockázata, hogy maguk is bölcsőhalált halnak.

hirdetés

A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a halálnak ez a formája ritka, az érintett szülők azonban mindenképp kiemelt figyelmet és segítséget igényelnek az ismétlődés kockázatának csökkentésére.

A hirtelen váratlan csecsemőhalált (SUDI, sudden unexpected death in infancy) követően a szülők sorsát nem csak a gyász nehezíti, hanem érthető szoronganak, extrém módon féltik elvesztett gyermekük megszületett, vagy születendő testvéreit. Angliában és Walesben évente akár 400 is lehet az ilyen ok miatt elveszített csecsemők száma. Ennek a számnak a csökkentését célozza az 1988-ban elindított Care of Next Infant (CONI) program, mely Anglián, Walesen és Észak-Írországon kívül a brit koronához tartozó területeken és a brit hadsereg tengerentúli állomáshelyein segíti az érintett szülőket. A program részét képezik rendszeres otthoni vizitek, melyek során szakképzett tanácsadó a gyermek legalább hat hónapos koráig ad tanácsokat a szülők számára, ezen túlmenően légzésfigyelőket, alapvető újraélesztési ismereteket oktató tréningeket is biztosítanak.

Az eddigi tapasztalatok leszűrésére a most megjelent tanulmány szerzői a UK CONI program 2000 és 2015 közötti adatait elemezték.

Ez idő alatt összesen 6608 élveszületett csecsemőt regisztráltak a CONI rendszerébe, közülük 171 olyan elsőszülött volt, akinek édesanyja férfi partnerének gyermekei körében fordult más elő életében fordult már elő hirtelen váratlan csecsemőhalál. A SUDI ismétlődése ritka, hiszen 26 családban összesen 29 ilyen halálesetet regisztráltak az elemzésbe vont 5 év során. Két családban kettő, három családban három hirtelen váratlan csecsemőhalál fordult elő. Ez azt jelenti, hogy korábbi SUDI-t követően a hasonló esemény kockázata 1000 élveszületésre számítva 4, ami több mint tízszerese az Egyesült Királyság átlagpopulációjában megfigyelt értéknek (ami 2016-ban 0,31, 2006-ban 0,43 volt).

Két korábbi hirtelen váratlan csecsemőhalált követően az újabb hasonló epizód kockázata 115/1000 (a teljes periódusra számítva 3 eset 26 család közül).

Az első SUDI oka 11 esetben hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS, sudden infant death syndrome), 8 esetben tisztázatlan tényező, 3 esetben orvosi ok, 2 esetben véletlen fulladás, 2 esetben pedig gyilkosság/valószínű gyilkosság volt. A testvérek esetében a hirtelen váratlan csecsemőhalál oka 10 esetben SIDS, öt esetben tisztázatlan tényező, 4 esetben orvosi ok, 6 esetben véletlen fulladás, míg 4 esetben gyilkosság/valószínű gyilkosság volt.

A szerzők a hirtelen váratlan csecsemőhalál módosítható kockázati tényezőjeként azonosították, ha az anya a szülés előtt vagy után dohányzott illetve ha az anyánál mentális betegség állt fenn. Növelték a rizikót a nem biztonságos alvási körülmények is, például ha a csecsemő olyan szülővel aludt egy ágyban vagy kanapén, aki illegális drogot vagy kettőnél több egység alkoholt fogyasztott. Ugyancsak rizikófaktornak számított a gyermek elhanyagolása vagy bántalmazása is.

A hirtelen váratlan csecsemőhalálban érintett testvérek adatai szerint 24-nek édesanyja dohányzott; 11 esetben álltak fenn nem biztonságos alvási körülmények; 13 anya szenvedett mentális problémáktól a szülés előtt vagy után; 17 esetben merültek fel aggodalmak a szülői feladatok ellátása terén; illetve 10 esetben bizonyosodott be a csecsemő elhanyagolása vagy bántalmazása. E tényezők nem feltétlenül játszottak közre az ismételt hirtelen váratlan csecsemőhalálban, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a CONI rendszerében regisztrálásra került családok helyzete mennyire hátrányos.

A szerzők kutatásuk gyenge pontjaként említik, hogy bár eddig ez a lehető legteljesebb adatbázis az Egyesült Királyságban regisztrált hirtelen váratlan csecsemőhalál esetekről, az adatszolgáltatás önkéntes, így az adatok alábecsülhetik a tényleges helyzetet. Ezen túlmenően nem tudtak adatokat gyűjteni olyan potenciális befolyásoló kockázati tényezőkről, mint például a kis születési súly és a koraszülöttség.

A szerzők összefoglalója szerint: „Az ismétlődés kockázata a hirtelen váratlan csecsemőhalál által érintett családokban 10-szerese az átlagpopulációban észlelhető szintnek, ami arra utal, hogy kialakulásában örökletes genetikai kockázat éppúgy szerepet játszhat, mint bizonyos környezeti faktorok, például az anya dohányzása vagy a nem biztonságos alvási körülmények. A CONI adatai nem nyújtanak információkat az intrinszik rizikófaktorokról, ugyanakkor segítenek azonosítani azokat a családokat, akik átfogó gondozást és támogatást igényelnek a biztonságos alvási körülmények kialakításában, a mentális problémák rendezésében és a szülői képességek javításában.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.