hirdetés

Nem tudják, mit mutat a mérleg

A 8 és 15 év közötti gyermekek csaknem egynegyedében hamis kép él saját testsúlyát illetően. Ezen belül leginkább a túlsúlyos gyermekek többsége nem látja testsúlyát a valóságnak megfelelően – áll a National Center for Health beszámolójában. 

hirdetés

A túlsúlyos és elhízott gyermekek körében igen nagy azok aránya, akik tévesen értékelik saját testsúlyukat: a túlsúlyos fiúk 81 százaléka, az elhízottak 48 százaléka gondolja magát normális testsúlyúnak. A 8 és 15 év közötti lányok csoportjában a magukat hamisan látók aránya 71 százalék (túlsúlyosak), illetve 36 százalék (elhízottak) − írja a NCHS jelentése.
A 2005 és 2012 között felmért gyermekek összességében körülbelül 30 százaléka értékeli helytelenül saját testsúlyát, és a jelenség a fiúk között gyakoribb, mint a lányok esetében. Ami az életkori alcsoportokat illeti, a testsúly valóságtól elrugaszkodott értékelése inkább a kisebbek (gyermekek), mintsem az idősebbek (serdülők) problémája: a téves önértékelés aránya a 8−11 éves korosztályban 33 százalék, míg a 12−15 éves korosztályban 27 százalék – írják a NCHS vizsgálói.
Igen megnehezíti a gyermekkori elhízás elleni küzdelmet az, hogy a gyermekek nem reálisan értékelik saját testsúlyukat, mivel „a testsúlystátusz pontos önértékelése összefüggést mutat a normális testsúly fenntartását célzó viselkedésformákkal.”
De nem jobb a helyzet a szülők körében sem. Az Acta Paediatrica egy korábbi számában megjelent holland vizsgálatban 4–5 éves gyerekek szüleit kérdezték arról, miként vélekednek saját és gyermekük testsúlyáról: normálisnak vagy attól eltérőnek gondolják-e azt.
Csaknem 400 szülő válaszai alapján az első fontos megállapítás az volt, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyerekek szülei nagyobb arányban küzdenek maguk is testsúlyproblémákkal, mint az átlagos népesség tagjai. Igaz ugyan, hogy a normális testsúlyú gyerekek szülei is többnyire (97 százalékban) a valósnál vékonyabb testalkatot mutató ábrában vélték felismerni saját gyereküket, de a túlsúlyos gyerekek szülei háromnegyed részben – az anyák 75 százaléka, az apák 77 százaléka – ugyancsak normális testsúlyúnak minősítették saját gyermeküket. Ráadásul, míg a normális testsúlyú gyerekek szülei mindössze egy „méretet” tévedtek, addig a túlsúlyos gyerekeket nevelő szülők három „mérettel” hibáztak – természetesen lefelé.
Ennél nagyobb probléma azonban, hogy a szülők többsége szerint nem kell aggódnia gyereke súlya miatt, hiszen saját csemetéjük sem mozog kevesebbet, mint a többiek.
A gyermekkori obezitás csökkentését célzó hatékony közegészségügyi intézkedések érdekében alaposan fel kell mérni azt, hogy a gyermekek, serdülők körében és szülők mennyire tévesen értékelik hozzátartozóik és saját testsúlyuk esetleges problémáit – fogalmaznak a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.