hirdetés

Német tüdőgyógyászok az ukrán menekültek tbc-szűrését javasolják

Német tüdőgyógyászok javasolják az ukrán menekültek Tbc szűrését, tekintve, hogy míg Németországban évente 100 ezer lakosonként átlagosan 5 tuberculosisos TB-s esetet lehet kimutatni, addig Ukrajnában 73-mat.

hirdetés

A tuberculosissal fertőzött háborús menekültek azonosítása felnőtteknél szokás szerinti mellkas Rtg-felvétel alapján történhet, gyermekeknél interferon gamma release assay (IGRA, gamma interferon próba) végzendő a további teendők eldöntésére. A mintegy száz éve ismert „Mantoux” tuberkulin próbával ellentétben ilyenkor a vakcinálás során nem keletkezik keresztreakció a BCG törzsekkel. Ez nagyon fontos, mivel a BCG oltóanyag használata óvatosságot igényel az ukrán gyermekek körében.

Március 24-én a World Tuberculosis Day alkalmából a World Health Organization (WHO) felfrissítette a gyermekek és serdülők kezelési irányelveit (lásd lent).

A szakmai szervezet szerint a befogadó családokhoz került háborús menekülteknek mielőbb teljes egészségügyi ellátást kell biztosítani a Németországba történő belépéskori vizsgálattal. Különösen fontos a TB-re is gondolni: amennyiben bármilyen tünet áll fenn, vagy az anamnézisben TB merül fel, azonnal kivizsgálást kell indítani.

A 2015-ös menekült-krízishez képest két különbség van: Először is az Ukrajnából érkezőknek nem kell menekültstátuszért folyamodniuk, 90 napig a schengeni övezetben tartózkodhatnak vízum nélkül, de a tervek szerint 3 évig tartó védett státuszt kapnának.

Multi-drug rezisztens TB

Az Ukrajnából menekülteknél a kimutatott TB-s esetek közül a multi-drug rezisztens TB (az MDR-TB) mintegy 29%-ot tesz ki, és tudni kell, hogy a MDR-TB csak közel 51%-os sikerrel kezelhető Ukrajnában. Németországban a Robert Koch Intézet 2020-as adatai szerint csak 2,7%-os az MDR-TB-k aránya.

A kezelés drága, mivel az MDR-TB-t legalább 4, de inkább öt-hat antibiotikummal kell kezelni, megszakítás nélkül, legkevesebb 18 hónapon keresztül. Nagyon fontos, hogy a kezelés, folyamatosan történjék, például egy 8 hetes megszakítás esetén az egész kezelést újra kell kezdeni. Az esetleges társfertőzések jelentősen bonyolíthatják a kezelést. Az ukrán TB-s betegek 22%-ánál HIV fertőzés is fennáll, amihez gyakran hepatitis C fertőzés is társul.

A menekülteket Németországba érkezésük után ismételten vakcinálni kell COVID-19 ellen – bár nem tudjuk, hogy TB-ben emelkedik-e a COVID-19 fertőzés kockázata?

Az MDR-TB-ből való teljes gyógyulás esélye sokkal rosszabb, mint a gyógyszerekre érzékeny („szenzitív”) TB esetén. Ukrajnában az MDR-TB gyógyulási esélye minegy 51%, de azért van esély.  Az egyik legnagyobb német klinikán, a Heckershorn Tüdőklinikán már évek óta kezelnek ukrán TB-s betegeket, bár a költségek igen jelentősek: egy napi kezelés ára jóval 400 – Euró fölött van, amit valamilyen módon meg kell hitelezni.

Biztosítani kell a személyi- és pénzügyi feltételeket

A DGP az egészségügyi kormányzattól a menekültek fekvőbeteg- és járóbeteg ellátásának mielőbbi növelését, valamint a költségek bürokráciamentes csökkentését kérte, kifejezetten a következőket:

  • A népegészségügynek mielőbb több személyi és anyagi támogatásra van szüksége, hogy a lehető legrövidebb időn belül garantálni tudja a TB szűréseket.
  • Az MDR-TB-s betegek kórházi és ambuláns kezelésének költségeit teljes egészében át kell vállalni.
  • A társfertőzéses betegek (pl. HIV fertőzöttek, vagy kiegészítő intravénás gyógyszerekre szoruló betegek) hosszú ideig tartó kezelési költségeinek átvállalását a jogalkotónak garantálnia kell.
  • A betegekkel elsőként kapcsolatba kerülő orvosokat értesíteni kelll, hogy a menekülteknél a differenciál diagnózisban a tuberculsosisra is gondolni kell. Középtávon a szakembereket a fertőzéssel kapcsolatos kérdésekben folyamatosan képezni kell, és elő kell mozdítani, hogy a jövő hasonló krízishelyzeteit mielőbb kezelni tudják.

Keressük a TB oltóanyagot

A háborús menekülteknél feltételezések szerint az MDR-TB aránya a duplája, vagy a háromszorosa lesz: ha Németország egy millió menekültet fogad be, legalább 500, vagy 1000 új Tbc-s beteg érkezik, akik 25%-30%-a szenvedhet MRD-TB-ben.

A tuberculosis baktérium kevésbé ragályos, mint a koronavírus. Mivel a TB-s esetek száma növekszik, újra kell értékelni a BCG-védőoltást – melyet az Robert Koch Intézet javaslatára Németországban már 1998 óta nem adják. A gyermekek BCG vakcinálása ma már csak egyes magas kockázatú országokban újszülöttkorban történik.

A WHO frissíti a guideline-okat

Március 24.-én volt a Tuberkulózis Világnapja, melynek apropóján a World Health Organization (WHO) frissítette a gyermekek és a serdülők TB kezelésével kapcsolatos iránymutatását, és sürgős támogatást kért a TB elleni harcban. Egy évtized után először 2020-ban emelkedett a tuberkulotikus halálozások száma. A Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten fennálló konfliktusok tovább súlyosbították a veszélyeztetett emberek helyzetét.

2018 és 2020 között kb. 20 millió személy részesült TB kezelésben. Ez a szám mindössze a fele annak a 40 milliónak, akiknek kezelést kellene kapniuk 2018 és 2022 között. A gyermekek és a serdülők szempontjából még rosszabb a helyzet: 2020-ban a 15 éves kor alatti Tbc-s gyermekek és serdülők mintegy 63%-a nem részesült kezelésben, vagy nem jutott hozzá a kezeléshez. Az 5 éves kor alatti gyermekeknél még rosszabb a helyzet: 72%-uk nem kapott kezelést.

Dr. Theresa Kasaeva, a WHO globális tuberculosis programjának igazgatója elmondta a sajtónak, hogy a TB-ben szenvedő gyermekek és a serdülők prevenciója és kezelése elmarad a felnőttekétől. A ma kiadott WHO guideline-ok létfontosságúak a gyermekek és a serdülők számára, mivel korábban kellene felismerni a betegségüket, és segíteni kellene a kezeléshez való hozzáférésüket. Így az eredmények javulnának és csökkenne a fertőzés továbbadásának lehetősége. A guideline-ok végrehajtásának minden országban történő előmozdításával meg lehetne óvni a veszélyektől a gyermekeket és a serdülőket.

A legújabb guideline-ok gyermekek és serdülők tuberkulózisának kimutatására rapid molekuláris próbákat javasolnak. A Tbc nem súlyos formájában, a gyógyszer-érzékenységet mutató Tbc-ben szenvedő gyermekeknél és serdülőknél a kezelés 4-6 hónapra rövidíthető. A tuberkulotikus meningitis-ben szenvedő gyermekek és serdülők kezelése 6-12 hónapra rövidíthető. Gyógyszer-rezisztens TB-ben a két legújabb szer, a bedaquilin és a delamandid javasolt a gyermekek minden korosztálya számára. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszer-rezisztens TB-ben szenvedő gyermekek – kortól függetlenül – tisztán szájon át szedhető gyógyszerekkel kezelhetők.    

 Az új, tuberculosis elleni védőoltásokat jelenleg Fázis III vizsgálatokban értékelik. A TB elleni vakcinálás kutatása évszázados múltra tekinthet vissza, melynek megújításához a COVID-19 krízis újabb lökést adhat.

 

Forrás:

Eppinger U. Pulmonologist advise screening Ukrainian refugees for TB. Medscape Medical News. March 31, 2022.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.