hirdetés

Új antimikobakteriális készítmény tuberkulózis ellen

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a tuberkulózis kezelésére szolgáló Pretomanid FGK tablettát.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a tuberkulózis kezelésére alkalmazható Pretomanid FGK tablettával szemben (kérelmező: FGK Representative Service GmbH.) A 200 mg pretomanid hatóanyagot tartalmazó tabletta javallata szerint bedakvilinnel és linezoliddal kombinációban alkalmazható az extenzíven gyógyszerrezisztens (XDR), kezelés-intoleráns vagy nonreszponder multidrug-rezisztens (MDR) tuberkulózis 6 hónapon át tartó kezelésére. A készítményt tuberkulózis kezelésében jártas szakorvosnak kell felírnia és a betegre kifejtett hatását monitorozni szükséges. A pretomanidot az Egyesült Államokban az FDA 2019. augusztus 14-én engedélyezte.

 A hatóanyagról (pretomanid)

A pretomanid egy antimikobakteriális hatású nitroimidazol hatóanyag, mely aerob körülmények között a sejtfal lipidjenek szintézisét gátolja. A készítményt a TB Alliance fejlesztette ki PA-824 kódnéven. A tuberkulózis hármas hatóanyagú (bedakvilin, pretomanid, linezolid) ún. BPaL kezelési kombinációjában alkalmazzák

A bedakvilin egy diarilkvinolin, mely specifikusan gátolja a mikobakteriális ATP (adenozin 5'-trifoszfát) szintázt, ami a Mycobacterium tuberculosis energia-előállításának is esszenciális enzime. Az ATP-szintáz gátlása baktericid hatásokat eredményez mind a szaporodó, mind a nem szaporodó tuberkulózis bacilusok esetében.

 A linezolid az oxazolidinonok közé tartozó szintetikus antibakteriális hatóanyag, mely egyedi hatásmechanizmussal gátolja a bakteriális fehérjeszintézist: a bakteriális riboszóma 50S alegységének 23S részéhez kötődve meggátolja a transzlációs folyamathoz elengedhetetlenül szükséges 70S iniciációs komplex kialakulását.

A WHO adatai szerint 2016-ban világszerte 10,4 millió tuberkulózis megbetegedés fordult elő, ebből 490 ezer esetben diagnosztizálták a betegség multidrug-rezisztens vagy multirezisztens formáját. Magyarország 2014 óta a tuberkulózisos megbetegedések tekintetében a 10 százezrelék alatti incidenciájával az alacsonyan átfertőzött országok közé tartozik. Az Országos Tbc Surveillance Központnak 2017-ben 670 új tbc-s megbetegedést jelentettek. A csökkenés mértéke kiemelkedően jó és elismert nemzetközi viszonylatban is, és hasonlóan kedvezően alakult a multidrug-rezisztens esetek aránya is.

 Klinikai vizsgálatok

Az FDA a pretomanid (PA-824) biztonságosságát és hatásosságát egy 109 beteg bevonásával végzett, nyílt elrendezésű fázis III vizsgálat (NCT02333799) eredményei alapján értékelte, és adta ki a forgalmazási engedélyt. A konvencionális kezelésekre kivétel nélkül intoleráns vagy nonreszponder betegek a készítményt (linezoliddal és bedakvilinnel kombinációban) hat hónapon keresztül szedték, de a sejtkultúra-pozitív esetekben lehetőség nyílt további 3 hónappal kiterjeszteni a kezelési időszakot. Az elsődleges végpont a legalább 7 nap különbséggel levett két negatív sejtkultúra eredmény volt. A féléves kezelési időszakot teljesítő 107 beteg közül 95-nél (89%) bizonyult sikeresnek a terápia, ami messze felülmúlta az extenzíven gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezelésében elért korábbi arányt. A pretomaniddal kezelt betegeknél leggyakrabban előforduló mellékhatások az alábbiak voltak: perifériás neuropátia, akné, anémia, émelygés, hányás, fejfájás, megemelkedett májenzimszintek, emésztési zavar (diszpepszia), kiütések, megemelkedett hasnyálmirigy-enzimek, látászavarok, alacsony vércukorszint és hasmenés. Az FDA a készítményt elsőbbségi engedélyezési eljárás (priority review) keretében hagyta jóvá, és a pretomanid a fertőzések kezelésében minősített termék (QIDP, qualified infectious disease product) megjelölést kapott. Ilyen minősítést azok az antibakteriális vagy antifungális szerek érdemelhetnek ki, melyek az FDA kritériumai szerint alkalmasak súlyos vagy életet veszélyeztető fertőzések kezelésére.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a márciusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Summary of opinion – Pretomanid FGK

FDA approves new drug for treatment-resistant forms of tuberculosis that affects the lungs

FDA Label - Pretomanid

A Phase 3 Study Assessing the Safety and Efficacy of Bedaquiline Plus PA-824 Plus Linezolid in Subjects With Drug Resistant Pulmonary Tuberculosis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.