hirdetés

Nemi különbségek COPD-ben

Amikor Sigmund Freund azt mondta, hogy „az anatómia a sors” („Die Anatomie ist das Schicksal”), akkor ezt úgy értette, hogy az anatómia határozza meg a férfiak és a nők személyiségét.

hirdetés

Azóta sokan kétségbe vonták ezt a megállapítást, de egy tekintetben Freudnak mindenképpen igaza volt: kutatók szerint a krónikus obstruktív pulmonális betegség, a COPD tekintetében az anatómia, a nemek közötti különbség valóban befolyásolja a beteg sorsát. Egyre szaporodnak azok a bizonyítékok, melyek szerint a COPD eltérően hat a férfiakra és a nőkre, ezért a férfiak és nők COPD betegségét eltérően is kell kezelni. A nők betegségét – részben a nemi különbségek ismeretének hiánya, valamint bizonyos kulturális okok miatt – gyakran aluldiagnosztizálják, vagy félremagyarázzák.  

Sok kutató a „szex” és a „gender” meghatározásokat felváltva használja, de a „szex” inkább az egyes beteg biológiai sajátosságát, a „gender” pedig inkább a beteg személyiségét jelenti. Dr. Amik Sodhi (University of Wisconsin-Madison) szerint pedig fontos megkülönböztetni a kettőt. Szerinte a szex alapvetően egy biológiai struktúra, az adott személy genetikájának, sex-kromoszómáinak következménye, ami anatómiai különbségekben nyilvánul meg, és az egyes betegségekkel szembeni érzékenység eltéréseihez vezet. Dr. Megan Hardin (Brigham & Women’s Hospital in Boston) és munkatársai a genetikán alapuló nemi különbségek, a nemi „dimorfizmus” egyik példáját igazolták legújabb meta-analízisükben.   

Arról számoltak be, hogy a magzati tüdő kifejlődésében résztvevő CELSR1 gén gyakrabban fordul elő nőkben, mint férfiakban, és a génben bekövetkező egyetlen nukleotid polimorfizmushoz dohányzó nőkben COPD társul, míg dohányzó férfiakban nem. Az eredmény jelzi, hogy a nők COPD kockázatának ez a polimorfizmus egy lehetséges jelzője, és rávilágíthat a COPD-ben tapasztalható dimorfizmusra.

A szexszel ellentétben a „gender” inkább egy pszichoszociális struktúra, mely képes befolyásolni a betegségek megjelenését, meghatározhatja a kezelésüket és jelezheti, hogy a bizonyos betegségnek milyen kimenetele lehet. Mostanában jelent meg egy tanulmány a leggyakoribb tüdőbetegségek és alvászavarok nemi eloszlásáról a CHEST-ben, ahol a következőket írták: „a szex és a gender befolyásáról epidemiológiai adatok, a pathogenezisre és a pathofiziológiára utaló adatok, a klinikai megjelenésre vonatkozó, a kezelésre adott válaszról szóló adatok állnak rendelkezésre, de vannak adatok a betegség kimenetelére is. Ilyen módon minden kutatásban, a klinikai gyakorlatban és a képzési anyagokban indokolt a szex és a gender tárgyalása. Pl. mint arról az American Thoracic Society 2021-es találkozóján beszámoltak, a COPD-s betegeknél nemi különbségek vannak a tünetek súlyosságában és a kísérőbetegségek gyakoriságában, ami leginkább az eltérő arányban észlelhető  kardiális kísérőbetegségekben nyilvánul meg. .

Erre a következtetésre a GOLD (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) vizsgálatban résztvevő 795 nő és 1251 férfi (1-3 osztályú) COPD-s beteg értékelése során jutottak.  Vizsgálták a betegek anamnézisét, kísérő betegségeit, tüdőműködését, a COPD Assessment Test értékeit, a módosított Medical Research Council (mMRC) légszomj értékeket, és jelentős különbségek voltak a nők és a férfiak között a legtöbb funkcionális paraméterben és kísérőbetegségben, a köhögés, a köpet, az energia tekintetében. Logisztikus regressziós analízis szerint férfiaknál a kardiális betegségek prediktora az energia, az mMRC érték, a dohányzás, a testtömeg-index, az életkor, a spirometriával mért légzési-funkció volt, míg a nőknél egyedül az életkor jelezte szignifikánsan a kardiális betegséget.

COPD-s nők és férfiak gender-hatásának példája az, hogy amikor az USÁ-ban az 1960-as években a cigaretta-reklámok – különösen a nőknek szánt Virginia-Slims reklámok – megszaporodásával növekedett a dohányzó nők száma. A fejlődő világban, ahol COPD-ben már szűkül a sex/gender különbség, a nők- a férfiakhoz képest - jobban ki vannak téve a fával való tüzelés (főzés) füstjének a gyengén szellőzött, vagy teljesen szellőzés nélküli helyeken.

A nők körében növekszik a gyakoriság

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szerint 2018-ban az USA-ban a krónikus, alsó légúti betegségek (elsősorban a COPD) a nők körében a negyedik leggyakoribb halálozási ok volt a szívbetegségek, a daganatos betegségek és a balesetek után. Szintén a CDC analízise (Behavioral Risk Factor Surveillance Sístem) szerint 2013-ban az orvosok a nők 6,6%-ánál, a férfiak 5,4%-ánál állították fel a COPD diagnózisát. Sodhi doktornő és munkatársai megfigyelték, hogy 2005 és 2014 között minden vizsgált időpontban a nőknél magasabb volt a COPD-s kórházi felvételek – és halálozások – aránya, mint a férfiaknál. A női nem a korán megjelenő súlyos COPD-k kockázatát a háromszorosára emelte, ezeknél a COPD-s nőknél – a férfiakhoz képest - alacsonyabb volt a tüdő szénmonoxid diffúziós kapacitása annak ellenére, hogy az erőltetett kilégzés 1 másodperc alatti volumene magasabbnak látszott.

Hagyományosan a COPD nem egy olyan betegség, ami ennyire kiemelkedő gyakoriságú lenne a nőknél, de az USÁ-ban ez az utóbbi 20 évben ez megváltozott, ami nem magyarázható a dohányzással, hisz annak gyakorisága örvendetesen csökken. Sok, nem dohányos nőbetegnél is jelentkezhet a COPD, ami valamilyen környezeti ártalomra utal, bár mivel leginkább idős férfiaknál és asztmás nőknél diagnosztizálják, egy csomó nőnél nem derül fény a valódi kiváltó okra.

Nőknél gyakran azért nem ismerik fel a COPD-t, mert a tüneteik eltérnek a betegség klasszikus tüneteitől. A diagnózis hiányában, vagy késlekedésében szerepet játszanak az is, hogy sokszor nem megfelelően értékelik a spirometriás eredményeket, és az, hogy a nők betegségük későbbi stádiumában fordulnak orvoshoz, és az orvosok figyelmét a betegséghez társult fáradtság és depresszió más betegségek felé tereli.

Bár az eredmények változatosak, nőknél az „emphysemás” fenotípusú COPD-nél jóval gyakrabban lehet „krónikus brochitis” fenotípusú COPD-t látni és nőknél - dohányzás esetén - súlyosabb fokban károsodnak a légzési funkciók még akkor is, ha figyelembe vesszük a testmagasság és a testsúly különbségeit. Ugyanakkora dohányfüst-expozíció esetén a fiatalabb nőknél súlyosabb légzési zavarok keletkeznek, mint férfiaknál, és gyakoribb a roham is.

Nemi különbségek vannak a gyógyszerekre adott válaszokban is

Egyelőre kevés bizonyítékunk van, hogy a nők és a férfiak eltérően reagálnak a gyógyszerekre, ezért szükséges ezt a kérdést is vizsgálni. Egyelőre nem tudtak nemi különbségeket kimutatni a rohamok megelőzésére és az életminőség javítására alkalmazott salmeterol/fluticason kombinációs kezelés hatásosságában, de más vizsgálatok szerint az inhalációs kortikoszteroidok leállítása után a nőknél jóval gyakrabban jelennek meg COPD-s tünetek és rohamok.

Forrás:

Osterweil N. Sex differences in COPD slow to be recognized, treated. Medscape Medical News. April 14, 2022. 04. 15.

Hardin M, Cho MH, Sharma S, et al. Sex-based genetic association study identifies CELSR1 as a chronic pbstructive pulmoary disease risk locus among women. Am J Resp Cell and Molecular Biol 2022, 56, (3). https://doi.org/10.1165/rcmb.2016-0172OC.

Sodhi A, Pisani M, Glassberg MK, et al. Sex and gender in lung disease and sleep disorders. A state-of the-art review. Chest. Published March 14, 2022. DOI:https://doi.org/10.1016/j.chest.2022.03.006

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.