hirdetés

Okostelefonnal az emlőrák ellen

A nők leggyakoribb daganatos betegsége hazánkban is az emlőrák. Magyarországon a nemzeti rákregiszter alapján 2014-ben 8049 új beteget fedeztek fel, és 2133 nő halálát okozta ez a betegség. A többnyire 50 éves kor felett előforduló emlődaganat már 30 éves kor után is megjelenhet. A kezelés annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel. Ennek első lépése az ön­vizsgálat. Mivel az 50+ generáció már bőven használ okostelefont, érdemes megismernünk az emlők önvizsgálatát segítő alkalmazásokat.

hirdetés

Mivel a nem öröklődő emlődaganat ellen nincs prevenció – legfeljebb a kialakulás esélye csökkenthető –, a gyógyulás szempontjából a korai felismerésnek és a rendszeres szűrésnek (a WHO szerint je­lenleg a mammográfia az egyetlen hatékony szűrési módszer) rendkívül fontos szerepe van.

Az emlőrák 50 és 65 éves kor között jelenik meg a leggyakrabban, de a fiata­labb nőket is egyre gyakrabban érinti. Az incidencia az életkorral növekszik: 100 ezer nőből 35 éves korban 30 betegszik meg, de 55 éves korban már 150. Kedvező ugyan, hogy az emlőrák halálozása csökken (2004-hez képest 7%-kal), de az esetszám folyamatosan nő.1 Ennek tükrében próbá­lok olyan alkalmazásokat bemutatni, ame­lyek támogatják az emlők önvizsgálatát. Az önvizsgálat már 20 éves kortól ajánlható.

Az emlő kóros elváltozásait időben felis­merve az emlőrák az esetek döntő többsé­gében gyógyítható. Míg a korai emlőrákok esetében nagyjából 80%-os 5 éves túlélés biztosítható, addig a késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli. Ezért nem lehet eléggé hangsú­lyozni az önvizsgálat fontosságát. A havonta egyszer, megfelelően elvégzett önvizsgálat elengedhetetlen minden nő számára, mára késő tinédzserkortól kezdődően. A szűrésre nem járó nők az emlődaganatok 70–80%-át saját maguk fedezik fel, ugyanakkor az ön­vizsgálatot végzők között kisebb arányban fordul elő előrehaladott megbetegedés, hi­szen ekkor nagyobb az esély arra, hogy az el­változást a kezdeti stádiumban fedezzék fel.

Az emlőrák időben történő felismeré­séhez elengedhetetlen rendszeres önvizs­gálatot lehetőleg a menstruációs periódust követően érdemes elvégezni, amikor a mell nem érzékeny vagy duzzadt, az emlő a leg­puhább és a legkönnyebben áttapintható. Az önvizsgálatot célszerű mindig ugyan­azon a napon elvégezni: ciklus esetén 7–10 nappal a menstruáció kezdetét követően. Nem rendszeres menstruáció esetén, vagy posztmenopauzában, minden hónapban lehetőleg ugyanazon a napon történjen az önvizsgálat. Az ajánlások szerint az em­lők orvosi vizsgálata 20–39 éves korban 3 évente, 40 éves kor felett évente végzendő.

DearMamma

Nagyon hasznos és kedves a DearMamma al­kalmazás (https://www.dearmamma.org/), bár csak android telefonra és csak angol nyelven elérhető. Miközben az önvizsgálat rajzzal, magyarázattal kísért lépései zajla­nak, minden egyes lépésnél a képernyő „tükörré” váltható át, és ekkor le is fényké­pezhetők az emlők, a felvételek elmenthe­tők. Így lehet követni és előhívni a korábbi képeket és a változást (1. ábra). Beállítható a menstruációs ciklusra és ehhez igazítva az önvizsgálatra való havi figyelmeztetés.

A DearMamma alkalmazás képernyőképei 

Know Your Lemons

Az „ismerd meg saját citromjaidat” (Know Your Lemons) alkalmazás is elképesztően felhasználóbarát (https://knowyourlemons. com/). Van iOS és android változata egy­aránt, de csak angolul. Mindent tud, amit a DearMamma, itt azonban nem készíthető fénykép, hanem az önvizsgálat eredmé­nyeit lehet frappánsan rögzíteni. Mona Lisa segít az emlők önvizsgálatában, négy lépésben, igen részletesen. Citrom segítsé­gével magyarázza el nagyon látványosan és érthetően azokat az eltéréseket, amikre kimondottan figyelni kell (2. ábra). Nagyon nehezen tudtam regisztrálni az alkalmazás­ba, ami egyértelműen fejlesztési hiba (bug), mert nem csak én jártam így. Kár érte, de megtérül a türelem és a sok próbálkozás.

segítséA Know Your Lemons alkalmazás három képernyőképe 

BreastTest

A BreastTest nevű alkalmazás iOS és android felhasználók számára is elérhető. Ez az applikáció is mutatja az önvizsgálat helyes módszerét (valós fényképekkel, amelyek videószerűen változnak), havonta emlékeztet a vizsgálat idejére, és nagyon frappáns módon rögzíthetők az észlelt el­változások, melyeket később is nyomon le­het követni. Azért hozom itt, mert az alkal­mazás magyar nyelven is elérhető (3. ábra).

A BreastTest alkalmazás két képernyőképe 

Vigyázunk Rád

A hazai Vigyázunk Rád nőknek szóló, ingye­nes daganatellenes prevenciós okostelefon-alkalmazás. Itt az applikáció csak felületet ad az információknak: női onkológiai kis­okos – így reklámozzák. Célja, hogy a nők információt kapjanak a daganatos megbe­tegedésekről: segítséget nyújt a megelőzés­ben betegségleírásokkal, a rizikófaktorok ismertetésével a különböző életkorokban, a megelőzés módjaival. Nekem az alkalma­zás állandóan lefagyott, így nem sikerült kipróbálnom, mit is tudna valójában a Vi­gyázunk Rád tudástár.

Következtetések

Mivel kevés a tudományosan megalapo­zott adat, nem egyértelmű a mobile health haszna emlőrák esetén sem. E betegség­gel kapcsolatban is sok rossz alkalmazás létezik. Egy 2016-ban publikált közlemény eredménye alapján az okostelefonon futó és információkat közvetítő egyik alkalma­zás éppen fokozta az emlődaganatban szenvedők aggodalmait a sebészeti kezelést illetően.2 Egy 2019-es közlemény 29 olyan vizsgálat eredményeit elemez­te, amelyek az emlőrák megelőzésére és a már daganatban szenvedők állapotának javítására használt okostelefonos alkalma­zások hasznával foglalkoztak.2 A szerzők arra jutottak, hogy az emlődaganatban szenvedőket segítették a vizsgált alkalma­zások (életmód-változtatás, életminőség), de a prevencióban (a kevés adat miatt) hasznuk nem volt egyértelmű. Egy koráb­bi eredmény alapján csak a 30 év alattiak körében növelte az alkalmazások haszná­lata az önvizsgálatra való hajlandóságot, a 30-on felüliek körében nem.2

Véleményem szerint érdemes a bete­geknek ajánlani a bemutatott alkalmazások bármelyikét. És később visszakérdezni, hogy használják-e! Végezetül, mivel az emlőrákra hajlamosító tényezők között az elhízás jelen­tős rizikóval szerepel, minden olyan alkalma­zás, amely elhízottaknak segít a fogyásban, egyben emlőrákellenes hatású is.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Kásler M, et al. A rákmorbiditás és -mortalitás jelen­legi helyzete a Nemzeti Rákregiszter tükrében. Orv Hetil 2017;158(3):84–89

2. Jongerius C, et al. Research-Tested Mobile Apps for Breast Cancer Care: Systematic Review. JMIR Mhealth Uhealth. 2019;7(2):e10930

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[237468] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.