hirdetés

Ön bízik a mobile-Health adta lehetőségekben? Mit gondolnak a többiek? Körkép, 2019

Négyéves lett a mobile-Health egészségmegőrzésben és gyógyításban betöltött szerepével foglalkozó rovat. Ideje átgondolni, mit nyújt jelenleg a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek: mire képes, mire nem, mire használják a betegek, és mit gondolnak róla ők maguk. Segíti-e a be­tegellátást az okostelefon? Miért töltik le az alkalmazásokat szorgalmasan, de miért nem használják őket rendszeresen? És a legfőbb dilemma: lehet-e valahogyan választani a több mint 300 ezer elérhető alkalmazásból?

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint mobile-Health (m-Health) minden olyan mobil alkalmazás, eszköz vagy mobil (hordozható) technoló­gia, amely az egészségügyben használha­tó. Az m-Health tehát nem csak a mobil­telefonon elérhető applikációkat jelenti. A hordható okoseszközök (pl. képalkotók, okos vércukor-vagy vérnyomásmérők) ugyanúgy az m-Health részei. Igaz ugyan, hogy ebben az esetben is az okostelefon vagy tablet kapcsolódik az okoseszközhöz, legegyszerűbben mint a megjelenítő felü­let (amin a beteg leolvassa az eredményt). A Zebra Technologies tudományos víziója szerint 2022-re a kórházakban a nővérek 97%-a és az orvosok 98%-a mobileszközt fog használni a betegek gyógyításában. Már most is képes okostelefonon vagy tableten futó alkalmazás segíteni pl. a gyógyszerelési hiba elkerülését. A jövőben az egészségügyi személyzet ezekkel az eszközökkel gyógy­szeradatbázisokhoz, laboreredményekhez, elektronikus formában tárolt leletekhez fog még könnyebben hozzáférni. Az Amazon 2019 áprilisában avval lépett be az m-He­alth piacára, hogy bemutatta a hanggal irányított Alexa virtuális asszisztenst, amely képes lesz pl. az orvosi adatok kezelésére. Mondjuk, wireless módon lekérdezi a beteg vércukormérőjéről az eredményt, vagy idő­pontot foglal konzultációra, megrendeli az elektronikusan felírt gyógyszert a patikából, amit a szintén az Amazon-tulajdonba ke­rült Pillpack cég kiszállít személyre szabott gyógyszerelési utasításokkal, akár napokra kiporciózva a betegnek.

Egy kérdőíves felmérés szerint az egészségügyi szakemberek 86%-a hisz ab­ban, hogy az appokkal egyre jobban fogja tudni betegének állapotát követni és ismer­ni, de a felhasználók 96%-a azt is vélelmez­te, hogy az alkalmazások javítani fogják a beteg életminőségét. Az orvosok 72%-a szerint az m-Health javítani fogja a bete­gek felelősségérzetét is a saját egészségi állapotukért, 46%-uk szerint javulni fog az orvos-beteg kapcsolat. Ugyanakkor, jelen­leg az orvosoknak csak a 16%-a használja az m-Health-t a gyógyításban. Az appot használók 32%-a osztja meg kezelőjével az alkalmazáson keresztül gyűjtött adatokat.

Jelenleg a felhasználók leginkább fo­gyást segítő és mozgást támogató (ún. wellness/fitness) alkalmazásokat töltenek le. Ezen felül 30%-uk az egészégi állapo­tának monitorozásához, illetve 29%-uk a gyógyszerbevitelre való figyelmeztetésre használja az m-Healt-t.

Egy interneten megjelent közlés tíz, az egészségügyet megváltoztató alkalmazás felsorolásakor hat olyat sorolt fel, ami az orvossal köti össze a beteget, vagy valós időben, vagy úgy, hogy később kap választ a kérdéseire, de olyan alkalmazás is van, amellyel orvosok egymás között konzul­tálhatnak eseteket. Ezen alkalmazások ki­emelkedése pedig épp az ellen szól, hogy az alkalmazásokban gyűjtött adatokat részben a képzett beteg, részben a tökéletesen mű­ködő mesterséges intelligencia értelmezze. Vagyis még nem tartunk itt. Jelenleg csupán az alkalmazások 5%-a ad tanácsot a haszná­lójának. Ezért hódit a telemedicina, amely szintén megvalósulhat okostelefonon, ta­valy 30 millió ilyen kapcsolatfelvétel volt.

Az Amerikai HealthWorks Collective az m-Health használatával kapcsolatban a következő adatokat közölte: az okostele­fon-használók 52%-a gyűjt egészségével kapcsolatos adatokat telefonján, a 18–29 évesek 15%-a, a 30–49 évesek 8%-a töltött le a telefonjára egészséggel kapcsolatos al­kalmazást. Az orvosok 40%-a azt gondolja, hogy az m-Health csökkenti az orvos-beteg találkozások számát. Egy másik adat szerint az okostelefon-tulajdonosok 58%-a töltött le legalább egy m-Health alkalmazást, míg 40%-uk ötnél is többet. Az USA-ban praktizáló orvosok 25%-a használ legalább egy m-Health alkalmazást a praxisában. Ugyanakkor az is tény, hogy a felhasználók elenyé­sző része használja rendszeresen a letöltött m-Health-t: az alkalmazások 95%-át nem nyitják meg ismét a letöltést követően.1

Jelenleg még csak kevés orvos javasol m-Health alkalmazást betegeinek. Ennek legfőbb oka az, hogy nincs arról útmutató, melyiket lehetne javasolni adott helyzet­ben, de gyógyszervizsgálatokhoz hasonló evidenciák sem léteznek az alkalmazások hasznáról. Ezért lehet az, hogy az orvosok jelenleg leginkább a wellness alkalmazáso­kat ajánlják betegeiknek. Emiatt azt vallom, hogy azt érdemes ajánlani, amit az orvos maga is kipróbált. Minden nap 200 új orvosi alkalmazás kerül piacra. Az Egyesült Király­ságban és Új-Zélandon is létezik szakmai szervezet által gondozott „app-könyvtár”, amely segíti az orvost a választásban.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) nem foglal állást az m-Health alkalmazá­sokról, mert álláspontja szerint az egész­ségkárosítás szempontjából a kis kockázatú csoportba tartoznak, noninvazívak, kevés­sé okozhatnak egészségügyi károsodást. Ezért nem szabályozzák az appokat úgy, mint a gyógyszereket. Az alkalmazások döntő többsége ilyen módon nincs tesztelve sem a szakmaiságot, sem a hasznos­ságot illetően. Az FDA csak azokat az alkalmazásokat szabályozza, amelyek orvosi eszközként foghatók fel, vagy azok részei. Eddig 209 ilyen alkalmazást fogadott be.

Egy Ausztrál kérdőíves vizsgálat azt kutatta, hogy a családorvosok körében milyen az m-Health megítélése, alkalma­zása, és mik az elterjedésének akadályai.2 Összesen 621 választ dolgoztak fel, az or­vosok átlagos életkora 51,4 év volt, és át­lagosan 20,7 éve voltak családorvosok. Az orvosok fele nem használt mobileszközt a gyógyításban, és 39%-uk azért, mert nem is hisz a technológiában. A felmérés szerint a leggyakrabban ajánlott appok a mentális állapotot, a helyes diétát és a táplálkozást támogatták, illetve fitness és nőgyógyászati alkalmazások voltak. Arra a kérdésre, mi kellene ahhoz, hogy több alkalmazást ajánljon a betegeinek, a válasz az volt, hogy több ismeret kellene az alkalmazásokról és megbízható forrás az ajánláshoz.

Egy belga vizsgálatban3 az m-Health-ről csak a válaszadó családorvosok 43%-a hallott, és aki igen, az a krónikus betegek adatainak begyűjtésére használná azt leg­inkább – a személyes vizitek helyett. Egy osztrák vizsgálatban arról kérdezték az orvosokat, hogy saját célra milyen arány­ban használnak m-Health-t. Ez 74%-nak bizonyult. A válaszadók 59,6%-a itt is azt állította, hogy a konzultációk során az alkalmazások használata károsan hat az orvos-beteg kapcsolatra. Az osztrák or­vosok 39,1%-a használ a gyakorlatában is m-Health-t. A leginkább használt appok a diagnózist és a kezelést segítették, pl. kalkulátorok voltak.4

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

A szerző munkahelye:
Dr. Speer Gábor
PhD, társalapító, artmedus.com

Irodalom:

1. Byambasuren O, Sanders S, Beller E, Glasziou P. Pre­scribable mHealth apps identified from an overview of systematic reviews. NPJ Digit Med 2018;1:12

2. Byambasuren O, Beller E, Glasziou P. Current Knowledge and Adoption of Mobile Health Apps Among Australian General Practitioners: Survey Study. JMIR Mhealth Uhealth 2019;7(6):e13199

3. Mutebi I, Devroey D. Perceptions on mobile health in the primary healthcare setting in Belgium. Mhealth 2018;4:44

4. Hofer F, Haluza D. Are Austrian practitioners ready to use medical apps? Results of a validation study. BMC Med Inform Decis Mak 2019;19(1):88.

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.