hirdetés

Öngondoskodás, életminőség és a 2-es típusú cukorbetegség klinikai kimenetelei

Egy obszervációs keresztmetszeti vizsgálat eredményei

A diabetes mellitus (DM) az egyik leggyakoribb nem fertőző betegség, melynek emelkedő prevalenciája jelentős negatív hatást gyakorol az egészségügyi ellátó rendszerekre világszerte. Az International Diabetes Federation adatai szerint a DM világszerte 382 millió személyt érintett 2013-ban, mely 2035-re várhatóan 592 millióra emelkedik. Európában a felnőtt populáció körülbelül 8,5%-át diagnosztizálják cukorbetegséggel, az országos prevalenciaarányok 2,4% és csaknem 15% között változnak. A DM-nek társadalmi kihatásai is kedvezőtlenek, mivel a betegség súlyos komorbiditásokkal és szövődményekkel jár együtt. Több vizsgálat szerint a cukorbetegek 90–95%-a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) szenved, és a T2DM incidenciája a populáció öregedésével együtt folyamatosan emelkedik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.