hirdetés

Oszteolektin – a csontképzés új kulcsmolekulája?

Sikerült azonosítani egy oszteogenezist serkentő növekedési faktort – a felfedezés meghatározhatja az oszteoporózis kezelését célzó kutatások irányát.

hirdetés

Az oszteoporózis megelőzésére és kezelésére ma már sokféle gyógyszer áll rendelkezésre, melyek döntő többsége a csontvesztést lassítja. Olyan szert, amely a csontképződés serkentése révén erősíti a csontokat és csökkenti a törések kialakulásának kockázatát, eddig mindössze egyet törzskönyveztek. Ez a teriparatid (PTH), amely azonban csak 24 hónapon át alkalmazható, mivel tartósabb adása növelné az oszteoszarkóma kialakulásának esélyét. Egy dallasi munkacsoportnak most sikerült kimutatnia egy olyan növekedési faktort, amely visszafordíthatja az oszteoporózissal járó csontvesztést. Eredményeiket a Life magazin elektonikus oldalán (eLife) tették közzé december közepén.

A csontvelő stromájának sejtjei egész életen át képesek oszteoblasztokat képezni, amelyek feladata a csontok regenerálása, a törések gyógyítása, a szerkezet javítása. Ma már sokat tudunk a stromát felépítő sejtek sokszínűségéről is – megtalálhatók közöttük a vázizomrendszeri őssejtek is (SSCs), amelyekből a fibroblaszt kolóniák (CFU-F) származnak. Ez utóbbiak differenciálódnak oszteoblasztokká, kondrocitákká és adipocitákká, illetve expresszálnak számos anyagot, többek között hemopoetikus növekedési faktorokat, inzulinszerű növekedési faktort, vagy például a szklerosztint, amely negatív szabályozó a csontképződés folyamatában. A mostani kutatás eredménye viszont egy pozitív szabályozó kimutatása – a Clec11a, vagy könnyebben megjegyezhető nevén az oszteolektin.

A kutatást egerekkel végezték, és abból indult ki, hogy ha meggátolták bennük az oszteolektin termelődését, a csontvesztés felgyorsulását tapasztalták a felnőttkor során. Az ilyen egerek az oszteoporózis tüneteit mutatták, csontjai gyengültek, a csonttörések gyógyulása elhúzódott. A kutatással azt kívánták tisztázni, hogy az oszteolektin alkalmazásával vissza lehet-e fordítani a csontvesztés folyamatát, ha egyszer már kialakult az oszteoporózis.

A kísérlet során az egerek ováriumát eltávolították, hogy a posztmenopauzára jellemző viszonyokat hozzák létre, és az egereket három csoportba sorolták, az első csoport PTH injekciókat kapott, a második csoport semmit, a harmadik pedig oszteolektint. Ez utóbbival azonos hatást észleltek, mint a csontnövekedést bizonyítottan serkentő PTH-val. A nem kezelt egerekhez képest a csonttömeg mindkét kezeléssel szignifikáns mértékben növekedett. Mindkét kezelés sikeresen sikerrel állította helyre a petefészek-eltávolítás után bekövetkező csontvesztést.

Ez a korai eredmény ígéretes, és megerősíti a biológiai terápiákban rejlő potenciált. A kutatás vezetője, dr. Sean Morrison szavai szerint vizsgálatuk megnyitja a kaput a növekedési faktorok terápiás célú felhasználást vizsgáló tanulmányok előtt.

 

Forrás: MNT

 

Dr. V. Z.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.