hirdetés

Posztoperatív delírium és kognitív hanyatlás

Egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy a műtéten átesett betegeknél jelentkező delírium súlyossága összefügg a későbbi életszakaszban fellépő kognitív hanyatlás mértékével – írja a Journal of Alzheimer’s Disease című lap.

hirdetés

A delírium gyakori, súlyos, gyakran fatális kórállapot, mely a műtéten átesett vagy kórházban fekvő idősebb betegek akár 50 százalékát is fenyegetheti. Az Egyesült Államokban a delírium kezelése évente 164 milliárd dolláros terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerre. A delírium fokozott funkcionális hanyatlással társul, a betegek hosszabb ideig szorulnak kórházi kezelésre és nagyobb arányban igényelnek intézményi elhelyezést, és körükben magasabb a halálozás aránya is. A delíriumot egyúttal a kognitív képességek jelentősebb mértékű hanyatlása is kíséri.

A most nyilvánosságra hozott közlemény szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy azokban az esetekben, amikor delírium lép fel és később kognitív hanyatlás is jelentkezik, a kognitív képességének csökkenésének mértéke direkt korrelációt mutat a korábbi delírium súlyosságával.

Dr. Sarinnapha Vasunilashorn, a közlemény első szerzője ezt mondja: „Bár a delírium rövid távú kedvezőtlen kihatásai jól ismertek, eredményeink aláhúzzák a hosszabb távú prognózis felbecslésének fontosságát. Adataink arra utalnak, hogy közepesen súlyos vagy súlyos delíriumot átélt betegek esetében a kognitív hanyatlás jelentős mértékű lehet és hosszabb távra kihathat, és ami még ennél is fontosabb, a kognitív hanyatlás mértéke meghaladhatja a demenciában szenvedő betegeknél egyébként megfigyelhető súlyosságot.”

A fenti következtetéseket egy 566 fős vizsgálati csoport összesen 3 éves utánkövetése alapján fogalmazták meg. A sebészeti beavatkozást megelőzően egyik beteg sem mutatta demencia jeleit. A műtétet követően összesen 134 betegnél jelentkeztek delíriumra utaló tünetek a Confusion Assessment Method (CAM) alapján. E 134 résztvevő közül a legsúlyosabb delíriumot átélt betegeknél mutatkozott az élet későbbi szakaszában a legjelentősebb mértékű kognitív hanyatlás.

„Ezek az eredmények megkérdőjelezik azokat a korábbi elképzeléseket, melyek szerint a delírium reverzibilis kórállapot, mely legfeljebb csak akut szövődményekkel járhat. Bár a delírium tünetei egy idő után általában javulnak, úgy tűnik, hogy az állapotnak hosszabb távú egészségi kihatásai is lehetnek, melyek mértéke a delírium súlyosságának a függvénye. Súlyos fokú delíriumot követően tehát megfelelő prevenciós stratégiákra van szükség a progresszív kognitív hanyatlás megelőzésére, mivel ezek a betegek fokozott kockázatnak vannak kitéve demencia kialakulására” – foglalja össze a most megjelent vizsgálat tapasztalatait dr. Sharon K. Inouye, a Hebrew Senior Life’s Institute for Aging Research időskori agyi elváltozásokkal foglalkozó központjának igazgatója.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.